Ana SayfaDünyaABD Kongre binası yerliler tarafından işgal edildi: ‘İklim krizindeyiz’

ABD Kongre binası yerliler tarafından işgal edildi: ‘İklim krizindeyiz’

HABER MERKEZİ – ABD Kongre binası önü 200 yerli yaşam savunucusu tarafından işgal edilirken, eylemciler “İklim krizindeyiz! Şimdi harekete geç!” sloganları attı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Kongresi’nin 115. yıl açılış törenine yaşam savunucularının çevre protestosu damga vurdu.

Çarşamba günü kongrenin düzenlendiği bina önü 200 yerli yaşam savunucusu tarafından işgal edildi.

isyandan.org‘un haberine göre 7 farklı kabileden kadınların öncülük ettiği eylemde, “İklim krizindeyiz! Şimdi harekete geç!” sloganları atıldı.

Eylemciler, yapılması planlanan Tacoma Sıvılaştırılmış Doğalgaz Tesisi ve Kinder Morgan Trans Mountain boru hattının genişletilmesini durdurmak için bu eylemini gerçekleştirdi.

Yerliler, ABD’nin kuzeybatısındaki dokuz yerli halkın avlanma ve balıkçılık hakkını garanti altına alan 1854 tarihli Medicine Creek Anlaşması’nın ihlal edildiğini belirtiyor.

Santee Sioux Kabilesi yerlileri doğalgaz tesislerini veya kömür madenlerini bölgelerinde istemediklerini bu politikalar durdurulmadıkça protestolarına devam edeceklerini söylüyor.

Söz konusu tesislerin dışında devam eden ve pek çok çevre örgütünün destek verdiği protestolara katılanlar arasında yer alan 350 Seattle çevre örgütü, fosil yakıtlara yapılan yatırımların derhal durdurulması ve 2028 yılına kadar sadece yenilenebilir enerjide çalışan bir ekonominin kurulması çağrısında bulunuyor.

Protestolara katılanlar arasında Kanada’nın İlk Ulusu Saanich Yerlilerinden oluşan Salish Denizi Koruyucuları da yer alıyor.

Salish Denizi, Kanada British Columbia’sı ve Washington’u kapsayan ve halihazırda aşırı avlanma ve petrol sızıntıları nedeniyle çevresel tehdit altında.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
ABD'den Türkiye'ye seyahat için 'Tekrar düşünün' uyarısı
Sonraki Haber
Benzine spekülasyon zammı yolda