Ana SayfaDünyaABD’deki davada jürinin kararı: Hakan Atilla suçlu

ABD’deki davada jürinin kararı: Hakan Atilla suçlu

HABER MERKEZİ – ABD’de yargılanan eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla, 6 suçlamadan 5’inde jüri tarafından suçlu bulundu. Atilla, yalnızca ‘kara para aklama’dan suçsuz bulundu.

ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını yasa dışı yollarla delmekle suçlanan eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın yargılandığı davada, jüri üyeleri karar için Türkiye saati ile 17.40’ta toplandı.

12 kişilik jüri heyeti, davanın tek sanığı Atilla’nın suçlu olduğuna karar verdi.

Eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla, ‘kara para aklama’ suçlaması dışındaki diğer beş ayrı iddiadan suçlu bulundu.

Atilla’ya şu suçlamalar yöneltiliyordu:

  • ABD ve özellikle de ABD Hazine Bakanlığı’nı dolandırmak için kumpas kurma
  • Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası’nı (International Emergency Economic Powers Act) delmek için kumpas kurma
  • Bankacılık sisteminde sahtekarlık yapma
  • Bankacılık sisteminde sahtekarlık yapmak için kumpas kurma
  • Kara para aklamak için kumpas kurma
  • Kara para aklama

New York Güney Bölgesi Başsavcılığı’ndan açıklama

BBC Türkçe’nin haberine göre jürinin kararı sonrası New York Güney Bölgesi Başsavcılığı’nca yapılan açıklamada ise şu ifadeler yer aldı:

“Bugün tam, adil ve açık bir yargılamadan sonra, jüri üyeleri oybirliği ile Hakan Atilla’yı suçlu buldu. Daha önce suçluluğunu kabul eden Rıza Sarraf ile birlikte, İran’a uygulanan yaptırımların içinde milyarlarca dolarlık bir oluk açan bu devasa planın merkezindeki iki erkek, çok ciddi federal suçlardan suçlu bulundu.

“Yabancı bankaların ve bankacıların bir seçeneği var: İran’a ve diğer yaptırım uygulanan ülkelere ya açıkça yardım edersiniz ya da uluslararası bankacılık topluluğunun bir parçası olmayı tercih edersiniz. Ama bunların ikisini aynı anda yapamazsınız.

“Eğer Hakan Atilla’nın yaptığı gibi İran’a petrol karşılığı milyarlarca dolar kaçırma planını gerçekleştirmek için ABD Hazine Bakanlığı yetkililerine defalarca yalan söyler ve belge üretirseniz sonuçlarına katlanırsınız.

“Atilla’nın yaptığı seçim, Amerikan hukukuna göre artık kanıtlanmış bir suçtur.”

Ceza ileri bir tarihte açıklanacak

Jüri Atilla’nın suçlu olduğuna karar verdiği için birkaç hafta içerisinde Yargıç Richard Berman’ın ayrı bir duruşmada tarafları bir araya getirip sanığa verdiği cezayı açıklaması öngörülüyor.

Aralarında eski Maliye Bakanı Zafer Çaglayan’ın da olduğu “firari sanık” statüsündeki 7 kişi hakkında ise hüküm verilmeyecek.

Davada adı geçen Türkiye bankaları ile ilgili olası bir ceza ya da yaptırım kararı daha sonra ABD Hazine Bakanlığı tarafından açıklanacak.

Ne olmuştu?

Türkiye ve İran vatandaşı iş insanı Rıza Sarraf’ın 7 gün süren ifadelerinin de yer aldığı duruşmalar Aralık 2017’de sona ermişti.

22 Aralık 2017’de sona eren duruşmaların sonrasında 12 kişilik jüri heyeti karar için toplanmıştı. Ancak Noel tatilinin başlamasına kadar geçen sürede jürinin karara varamaması nedeniyle değerlendirmeye 3 Ocak 2018’e kadar ara verilmişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Gerekçe ‘Yetenek Sizsiniz’ programındaki içerik: RTÜK'ten TV8’e 1 milyon lira ceza
Sonraki Haber
Abdullah Gül, Erdoğan'ın karşısına aday olarak çıkacak mı?