Ana SayfaDünyaABD’den Türkiye’ye seyahat için ‘Tekrar düşünün’ uyarısı

ABD’den Türkiye’ye seyahat için ‘Tekrar düşünün’ uyarısı

HABER MERKEZİ – ABD Dışişleri Bakanlığı, güvenlik açısından oluşturduğu listedeki “Gitmeyi tekrar düşünün” başlıklı ülkeler arasında Türkiye’ye yer verdi. Karara tepki gösteren Türkiye, ABD’ye yapılacak seyahatler için uyarıda bulundu.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı’nın, dünyadaki ülkeleri güvenlik açısından 4 ana kategoriye ayırma kararı 10 Ocak günü yürürlülüğe girdi.

Bu listede Türkiye; Sudan, Rusya, Venezuela, Pakistan ve Guatemala ile “Gitmeyi tekrar düşünün” başlıklı 3’üncü kategoride yer alırken, “Seyahat etmeyin” içerikli 4’üncü kategori de ise Yemen, Mali, Libya ve Somali gibi iç savaş ya da çatışmaların yaşandığı ülkelere yer verildi.

Her ülkenin güvenlik durumuyla ilgili ayrı bilgilendirme ve uyarıların yapıldığı ABD Dışişleri Bakanlığı internet sitesinde Türkiye’ye geniş bir bölüm ayrıldı.

“Terörizm ve keyfi tutuklamalar nedeniyle Türkiye’ye seyahat etmeyi tekrar düşünün. Bazı bölgeler yüksek riskli” denilen uyarıda, gidilmemesi istenen şehirler Hatay, Kilis, Antep, Urfa, Şırnak, Diyarbakır, Van, Siirt, Muş, Mardin, Batman, Bingöl, Dersim, Hakkâri ve Bitlis olarak gösterildi.

Türkiye’den seyahat uyarısı

Türkiye’nin, ABD’nin yaptığı listedeki kategorisine ilişkin ilk tepkisi ABD’nin Ankara Büyükelçilik Maslahatgüzarı Philip Kosnett’in Dışişleri Bakanlığı’na çağrılması oldu.

Dışişleri Bakanlığı tarafından ardından yapılan açıklamada “ABD’de terör ve şiddet olayları arttı” denilerek, ABD için ‘seyahat uyarısı’nda bulunuldu.

ABD’ye yapılacak seyahatler için “Gözden geçirilmesinde fayda görülmektedir” denilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

Ayrıca, resmi görevle ABD’ye seyahat eden kamu görevlisi vatandaşlarımız dahil Türk vatandaşları, muteber olmayan kaynakların ifadelerine dayanılarak keyfi tutuklamalara maruz kalmakta; vatandaşlarımıza yönelik olarak açılan davalarda, FETÖ terör örgütü mensubu ya da sempatizanı tanıkların önceden kurgulanmış asılsız iddialarına ve iftiralarına itimat edilmek suretiyle vatandaşlarımız hakkında adli kararlar verilebilmektedir.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Silopi'de otobüs devrildi: 3'ü çocuk 9 kişi hayatını kaybetti
Sonraki Haber
ABD Kongre binası yerliler tarafından işgal edildi: 'İklim krizindeyiz'