Ana SayfaGüncelAbdullah Gül, Erdoğan’ın karşısına aday olarak çıkacak mı?

Abdullah Gül, Erdoğan’ın karşısına aday olarak çıkacak mı?

HABER MERKEZİ –KHK üzerinden başlayan polemik sürerken, Gül’ün 2019’da Erdoğan’ın karşısına aday olarak çıkıp çıkamayacağı en çok merak edilen sorulardan biri. Peki, bu konuya dair kulisler ne diyor?

Son Kanun Hükmünde Kararname’yi (KHK) eleştiren eski cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki polemik gündemdeki yerini koruyor. Erdoğan son olarak Gül’ü “Hayırcılarla birlikte hareket etmekle” suçlamıştı.

Erdoğan-Gül polemiğine ilişkin Ankara kulislerinde ise birçok değerlendirme yapılıyor.

BBC Türkçe’nin haberine göre 2019’a daha uzun bir vakit olmasına karşın Erdoğan’ın, şimdiden köprüleri atarak, adaylığı konuşulan Gül’ün “AKP tabanıyla bağını kesme/uzaklaştırma” hesabı yaptığı yorumu mevcut.

Kulislere yansıyan bilgilere göre Gül, adaylığı konusunda yakın çevresi ile bir görüş paylaşmıyor. Gül’ün bu süreçte gelişmeleri “izlemede” olduğu belirtilmekle yetiniliyor.

Ankara’da en çok yanıtı aranan soru ise Gül’ün Erdoğan’ın karşısına aday olarak çıkıp çıkamayacağı.

BBC Türkçe’nin derlediği haberde bu konuda çeşitli olasılıklar konuşulduğuna dikkat çekiliyor. AKP dahil, hiçbir partiye üye olmayan Abdullah Gül’ün adaylığının hiç de kolay olmayacağına dikkat çekiliyor ve haberde şu bilgiler aktarılıyor:

Gül’ün Saadet Partisi’nden (SP) aday gösterilebileceği, hatta böyle bir durumda İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in cumhurbaşkanı adaylığından vazgeçebileceğini yakın çevresine aktardığı iddialarını içeren kulis haberleri kamuoyuna yansıdı.

Bu konuda gözlerin çevrildiği SP Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Gül’ün KHK eleştirisini “haklı bulduğunu” ve sırf bu açıklaması nedeniyle eski bir cumhurbaşkanının “hain ilan edilmesini hafsalasının almadığını” ifade ederek destek verdi.

Ancak Karamollaoğlu, mutlaka cumhurbaşkanı adayı çıkaracaklarını belirtmekle birlikte Gül’ün adaylığı konusunda “Bu konularda konuşmak için çok erken” diyerek detay vermedi.

Gül’ün SP’den aday olması halinde, Erdoğan’ın AKP tabanından oy çalmaması için eski cumhurbaşkanına daha sert muhalefet edeceği ve kendi seçmeninden uzak tutma stratejisi izleyeceği tahmin ediliyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve “Hayır” blokundaki siyasi partiler de ilk tura “kendi adayları ile girileceğini” şimdiden ilan ettiler.

“Hayır” blokunda yer alan partilerin bir tavır değişikliğine gitmemeleri halinde Gül’ün ikinci tura kalarak Erdoğan’ın karşısına aday olarak çıkmasının zor olacağı değerlendirmesi yapılıyor.

Buna gerekçe olarak, Erdoğan’ın sert söylemiyle Gül’ü AKP tabanından uzaklaştıracağı, ikinci tura çıkması halinde de sol ve laik seçmenin Gül’e oy vermemek için sandığa gitmeyebileceği gösteriliyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
ABD'deki davada jürinin kararı: Hakan Atilla suçlu
Sonraki Haber
Yargıtay Sarısülük dosyasını eksik ve kırık CD'lerle göndermiş