Ana SayfaDünyaAB’nin fonladığı proje için yapılan zorunlu tahliye sırasında bir yerli öldürüldü

AB’nin fonladığı proje için yapılan zorunlu tahliye sırasında bir yerli öldürüldü

HABER MERKEZİ – Kenya’da AB’nin fonladığı su koruma projesi için yapılan zorunlu tahliye sırasında bir yerli vurularak öldürülürken, yerliler ve sivil toplum kuruluşları, daha önce yapılan uyarıları görmezden gelen AB’yi suçladı.

Sengwer topluluğundan Robert Kirotich isimli bir yerlinin Kenya Orman Servisi tarafından vurularak öldürüldüğü bildirildi.

Kirotich’in, Elgon Dağı ve Cherangani Tepeleri’ni korumak amacıyla Avrupa Birliği (AB) tarafından 31 milyon euro tutarında fon desteği alan proje için yapılan zorunlu tahliye sırasında yaşamını yitirdiği kaydedildi.

Toplululuktan yapılan açıklamada, yetkililerin sürüsünü güden 15 kişiye ateş açtığı, evlerini yaktığı, David Kipkosgei Kiptilkesi isimli bir yerliyi de yaraladığı açıklandı.

İnsan hakları savunucuları, bu olaydan dolayı daha önceki tehditleri görmezden gelen AB’yi suçladı.

Sengwer’den aktivist Elias Kimaiyo, Orman Koruma Programı isimli sivil toplum kurumuna attığı e-postada, “Bunca zamandır böyle kötü bir durumdan kaçınmak için uğraşıyorduk, ancak AB ve hükümet haykırışlarımızı görmezden geldi” dedi.

AB’den geç kalan açıklamaya tepki

Beş çocuk babası Joseph Kilimo Cehebet, yakılan evinden geri kalanları incelerken

Olayın ardından AB’nin Kenya nezdindeki Büyükelçisi Stefano Dejak, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Guardian’a konuşan Dejak, cinayeti kınadığını belirterek, şiddet kullanılmaya devam edilmesi durumunda projenin fonlanmasının durdurulacağı uyarısında bulundu.

Dejak, projenin ancak yerli topluluklar da dahil olmak üzere tüm Kenyalılara saygı gösterileceği ve onların yararına olacağı garantisi alındığında devam edileceğini belirtti.

Ancak Dejak’ın bu açıklamaları, Robert Kirotich’in ölümünün öncesinde gelmemesi nedeniyle eleştirildi.

Ne olmuştu?

Önemli bir su kaynağı olan Embobut Ormanı’nda bulunan binlerce ev, Kenya Orman Servisi tarafından yakılmıştı.

Sengwer ve Ogiek halklarının atadan kalma toprakları ‘koruma alanı’ olarak sınıflandırılmış, burada yaşayan halklar işgalci olarak görülerek, hükümetin baskılarıyla kaçmak zorunda brakılmıştı.

Olay 2014 yılında dünyanın da dikkatini çekmiş, yüzlerce sivil toplum kuruluşu “kültürel soykırım” yapıldığı uyarısında bulunmuştu. Dünya Bankası ise burada kurdukları projenin kuralları ihlal ettiğini kabul etmek zorunda kalmıştı.

Son olarak Avrupa Birliği, yine bu bölgede yapılacak bir projeye maddi kaynak ayıracağını duyurmuştu.

Ancak Sengwerli birçok kişi uyarılarının görmezden gelindiğini belirtmiş, Birleşmiş Milletler Raportörleri ise Kenya’nın tahliyeleri, AB’nin de planlanan su projesini durdurması için çağrıda bulunmuştu.


Karınca Dış Haberler

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Türkiye'den 'uğurlandılar': ÖSO'lular konvoy eşliğinde Afrin'e komşu olan Azez'e geçti
Sonraki Haber
Radyo Ses Genel Yayın Yönetmeni Özlü 4 gündür gözaltında