Ana SayfaDünyaAfrin vesilesiyle toplanan BMGK sonrası Afrin soruları ‘geçiştirildi’

Afrin vesilesiyle toplanan BMGK sonrası Afrin soruları ‘geçiştirildi’

HABER MERKEZİ – Fransa’nın çağrısıyla Afrin gündemiyle toplanan BM Güvenlik Konseyi’ndeki görüşmenin ardından konuşan Fransa’nın BM Daimi Temsilcisi François Delattre, gazetecilerin Afrin hakkındaki sorularını yanıtsız bıraktı. BM Genel Sekreteri Sözcüsü Stéphane Dujarric ise ‘endişesini’ dile getirip, ‘Afrin halkına insani yardım götürüleceğini’ açıkladı.

Türkiye’nin Afrin’e saldırısı üçüncü günü geride bırakırken, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu (BMGK) Afrin gündemiyle toplandı.

Basına kapalı gerçekleştirilen toplantının ardından Fransa’nın BM Daimi Temsilcisi François Delattre, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

İdlib ve Doğu Ghouta’da insani trajedi yaşandığını birçok kez vurgulayan Delattre’ye, Türkiye’nin Afrin’e yönelik saldırıları soruldu.

Fransa Temsilcisi, bu soruyu yanıtsız bırakarak, Suriye’de ülkenin devlet başkanı Beşar Esad üzerinde baskı kurulması gerektiğini söyledi. Gazeteciler ise ısrarla Afrin’i sordu.

Soruya yanıt alamayan gazetecilerden birinin son olarak, “Fransa, hala Türkiye’ye ‘itidalli’ davranma çağrısında mı bulunuyor yoksa durmasını mı istiyor? Diğer delegelerin bu bağlamda görüşü neydi? Toplantı Afrin gündemiyle yapıldı. Öyle mi oldu?” sorusunu Fransız temsilci şöyle geçiştirdi:

Afrin, Suriye’deki denklemin bir parçası objektif olarak. Başka unsurlar da var. Ghouta ve İdlib’de yüksek sayıda kişinin öldüğünü söylemek gerek.

Fransız temsilciye Afrin’e ilişkin olarak herhangi bir karara varılıp varılmadığı ve delegasyondakilerin hemfikir olup olmadıkları da soruldu. Delattre, diğer üyeler adına konuşamayacağını belirterek, konuşmada iyi bir hava olduğunu söyledi.

Afrin’e insani yardım kararı

BM Genel Sekreteri Sözcüsü Stéphane Dujarric ise Afrin halkına insani yardım götürüleceğini açıkladı.

Sözcü, Afrin’e erişimin ortadan kaldırıldığını belirterek, kent yakınlarındaki çatışmalara ilişkin gelen bilgilerden ötürü endişe duyduğunu ifade etti.


Gazete Karınca
Previous post
Almanya Sol Parti'den Afrin tepkisi: Rusya ve NATO Kürtlere ihanet ediyor
Next post
Ankara’da ‘Afrin’ gözaltıları: HDP’liler, gazeteciler ve hak savunucularının evlerine polis baskını