Ana SayfaGüncelAfrin’e komşu Hatay’da halk ‘operasyon değil barış’ istiyor

Afrin’e komşu Hatay’da halk ‘operasyon değil barış’ istiyor

HABER MERKEZİ – Hükümet, uluslararası toplumun uyarılarına rağmen “Afrin’e operasyon yapılacak” diyor, sınırda hareketlilik sürüyor. Peki, Afrin’e komşu olan Hatay’daki yurttaşlar bu savaş politikası için ne diyor? Kentteki sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcileri, Afrin’e operasyonun çözümsüzlük getireceğini belirtiyor, olası bir operasyonun Hatay’da ‘uyuyan IŞİD hücreleri’nin aktifleşmesine neden olacağı uyarısında bulunuyor. Hataylılar, “Hatay halkı saldırılara karşı mücadele verecektir” diyor.

Afrin’e yönelik olası operasyon hala gündemde. Son olarak dün Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, ABD’nin uyarısına rağmen Afrin’e operasyon düzenleneceğini açıkladı.

Peki, operasyon tehdidi altındaki Afrin’e komşu olan Hatay’dakiler ne diyor?

Kentteki sivil toplum örgütleri ve siyasi partilere göre “Afrin’e yönelik olası saldırı Türkiye’ye bir şey kazandırmayacak”.

Mezopotamya Ajansı’na konuşan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Hatay Şube Başkanı Yusuf Berkyürek, Afrin’e yönelik saldırı tehditlerinin AKP’nin ne kadar sıkıştığının göstergesi olduğunu belirtirken, bunun ‘seçim yatırımı’ olduğu görüşünde:

“Afrin’e yapılacak olan bir saldırının Suriye’de yaşayan tüm halklara yönelik bir saldırı olduğunu görmek lazım. Afrin’e yönelik müdahalede en fazla Hatay halkı zarar görecek ve ekonomi dibe vurarak işsizlik artacaktır. Bu saldırı diğer taraftan kardeşlik şehri olan Hatay’dan göçlerin yaşanmasına neden olacaktır. Var olan işsizlik daha da derinleşecektir. Sosyolojik olarak Hatay’da yaşayan halklar arasında gerilime neden olacaktır. STK’lerin barışta birleşerek mücadele etmesi gerekir.”

AKP’nin iktidara geldiği ilk günden bu yana komşularıyla sorun yaşadığına işaret eden Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Hatay İl Eşbaşkanı Hülya Kavuk ise, “AKP iktidarı iç politikada yaşadığı tıkanmışlığı aşmak için Afrin’e operasyon hazırlıklarını başlattı” diyor.

Hatay’daki demokratik kurumların Afrin’e yönelik müdahaleden yana olmadığını vurgulayan Kavuk, bunun için mücadele edileceğini belirterek, “Afrin’e saldırı, Türkiye ve Ortadoğu’daki barışa vurulacak bir darbe olur” diye ekliyor.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Hatay Şube Başkanı Mithat Can da, AKP iktidarının OHAL’i devam ettirmek için ülkede sürekli gerginlik ve savaş ortamı yaratmaya çalıştığını dile getiriyor.

Can’a göre Afrin’e yönelik saldırı tehditleri de bu politikanın bir parçası:

“AKP iktidarının Afrin ve İdlib’e müdahale edeceğini sanmıyorum. Çünkü Türkiye’nin mevcut durumu ve şartları yoktur. AKP iktidarı için Afrin’e girmek çözüm değil çözümsüzlüktür. AKP iktidarı çözümü ülke içerisinde demokrasi ve barıştan yana bir tavır sergilediğinde bulur.”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hatay İl Eşbaşkanı Kerem Nalbant ise Afrin saldırısının Kürt halkının kazanımlarına yönelik olduğuna dikkat çekiyor:

“Arfin’e yapılacak savaşın Türkiye’ye kazancı olmaz. Ancak barıştan yana bir adım atıldığında Türkiye kazanacaktır. AKP’nin atması gereken temel adım Kürtlerin kazanımlarına saldırmaktan vazgeçmektir.

“Afrin’e yönelik olası operasyon Hatay’da uyuyan IŞİD hücrelerinin aktifleşmesine neden olacak. Hatay halkı bu saldırıya karşı gereken mücadeleyi verecek.”


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Gözaltına alınan gazeteci Suat Karagöz serbest bırakıldı
Sonraki Haber
Bir istismar davası: Amca istismar etti, yerel mahkeme beraat verdi, baba 'Şikayetçi değilim' dedi, adalet üst mahkemede geldi