Ana SayfaDünyaAfrin’e saldırıda dördüncü gün: Ne oldu, kim ne dedi?

Afrin’e saldırıda dördüncü gün: Ne oldu, kim ne dedi?

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin Afrin’e yönelik saldırısı dördüncü günde. 20 Ocak’ta başlayan ve ‘Zeytin Dalı’ adı verilen harekatın ilk gününde hava bombardımanı yapılmış, ikinci günden itibaren ise TSK ve bağlı birlikler kara saldırısına başlamıştı. Afrin’e kara saldırısı bugün de devam ediyor. Afrin’e saldırıyı ve ilgili gelişmeleri anbean canlı sayfamızdan takip edebilirsiniz.


00.01 | ABD: Rusya iki NATO müttefikinin arasını açmaya çalışıyor

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Türkiye’nin Afrin yönelik saldırılarına ilişkin yeni açıklamalarda bulundu.

Açıklamasında Rusya’ya yüklenen Nauert, “Rusya yaptığı açıklamalarla iki NATO müttefikinin arasını açmaya çalışıyor” dedi.

Suriye’nin kuzeyiyle ilgili kaygıları olduğunu belirten Sözcü, “Afrin daha önce nisbeten güvenli bir bölgeydi, şu anda değil. Bölgede bugün siviller evlerini terk edip etmemekle karşı karşıya. Bizim Suriye’de olmasını istediğimiz şey bu değil. Biz insanların evlerini köylerini terk etmesini istemiyoruz” ifadelerini kullandı.


23:30 | BM, Türkiye üzerinden Suriye’ye yaptığı insani yardımları durdurdu

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, Türkiye üzerinden Suriye’ye yapılan insani yardımları durdurduklarını açıkladı.

BM Sözcüsü bugün yapılan basın toplantısında Afrin’deki çatışmalar nedeniyle malzemeleri taşıyan TIR’ların gidemediğini belirterek şunları söyledi:

BM, 20 Ocak’ta, güvenlik nedeniyle Türkiye’den insani yardım sevkiyatını geçici olarak durdurdu. Bu, gıda, yapım malzemeleri ve ilaçları taşıyan 123 TIR’ı ilgilendiriyor. TIR’lar, çatışmalar yüzünden gidemiyor.

Dujarric ayrıca sivillerin savunmasını sağlama ve insani kurumlara muhtaçlara erişimini sağlama çağrısında bulundu.


23:20 | Erdoğan, Putin ile Afrin operasyonunu görüştü

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le telefonda görüştü.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarının verdiği bilgiye göre ikili ilişkilere de değinilen görüşmede, Türkiye’nin Afrin’deki operasyonuna değinen Erdoğan, “Suriye meselesinde Rusya’yla eşgüdümlü çalışmaya önem verdiğini” belirtti.

Ayrıca iki liderin, “Soçi’de düzenlenecek Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nin başarısı ve siyasi çözümün önünün açılması için ortak gayretleri sürdürme konusundaki kararlılıklarını teyit ettikleri” de bildirildi.


23:05 | HDP: ‘Savaşa Hayır’ demek hangi kanunun hangi maddesine göre suç?

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Antep milletvekili Mahmut Toğrul, kentteki Afrin protestosuna yönelik engelleme ve parti binasına asılmak istenen ‘Savaşa Hayır’ pankartın polislerce zorla sökülmesini bir soru önergesi ile Meclis’in gündemine taşıdı.

‘Savaşa Hayır’ pankartını söken emniyet yetkilisinin söz konusu pankartın “yasalara göre suç” olduğunu belirttiğini kaydeden HDP’li vekil, “‘Savaşa Hayır’ demek hangi kanunun hangi maddesine göre suçtur? İnsanların ölmesine karşı durmak neden suç sayılmaktadır?” diye sordu.

HDP’li Toğrul, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun ayrıca şu soruları da yanıtlamasını istedi:

  • ‘Savaşa Hayır’ demenin yasak olduğu başka bir dünya ülkesi var mıdır?
  • Kolluk kuvvetleri tarafından ‘Savaşa Hayır’ pankartını kaldırırken ve iki kişiyi gözaltına alırken şifayen bunları yaptıklarını belirtmişler. Ne zamandan bu yana şifayen hukuk uygulanmaktadır?
  • Barış talebi ne zamandan beri suç olarak kabul edilmektedir? Hükümetiniz mi artık neyin suç olup olmadığına karar vermektedir?

22: 07 | İHD: Suç olan savaş propagandası yapmaktır

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Afrin protestoları dolayısıyla başlayan gözaltı ve tutuklama furyasına tepki gösterdi.

Derneğin yazılı açıklamasında gözaltına alınanlara şiddet uygulandığı belirtilerek, bunun, “gözaltına alınanlar üzerindeki baskıyı artırarak toplumun olaya tepki göstermesini engelleme çabası” olduğu ifade edildi:

“Gerilim ve çatışma politikalarına öncelik vererek yol alan iktidarın, bu kez de Anayasayı, taraf olunan Cenevre sözleşmelerini ve BM Genel Kurul kararlarını da hiçe sayarak toplumu savaşa sürüklemesi karşısında, savaşın getireceği yıkımlara, halklar arasında doğuracağı düşmanlıklara dikkat çekmek ve barış talep etmek için bir araya gelenlere yapılan bu sert müdahale, Cumhurbaşkanı ve başbakanın açıklamaları ile getirilen yasaklar; başta barış hakkı olmak üzere düşünce ve ifade özgürlüğü, barışçıl gösteri yapma hakkı ve basın özgürlüğünün ihlalidir ve kabul edilemez.

“Suç olan savaş propagandası yapmaktır. Barış haktır ve barış talep etmek suç değildir. Gözaltına alınanlar derhal serbest bırakılmalı, savaş karşıtlığı ve barış taleplerine getirilen yasaklara son verilmelidir.”


22:05 | KRAL TV programcısı: Afrin’e tepki gösterenleri vurun

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, KRAL TV programcısı ‘Afrikalı Ali’nin canlı yayında Afrin operasyonuna tepki gösterenlere ilişkin, “Operasyona itiraz eden, sesini çıkaran ister gazeteci, ister Milletvekili olsun vurun” ifadelerini kullandığını aktardı.

Yarkadaş, Ali’yi bu sözleri nedeniyle Radyo Televizyon Üst Kurulu’na (RTÜK) şikayet ettiğini ifade etti.

Bunu bir ‘infaz çağrısı’ olarak nitelendiren Yarkadaş, şunları söyledi:

“Bu ülkenin önemli bir yayın kuruluşunda, yine bu ülkenin hiçbir yurttaşı hedef gösterilemez; infaz çağrısı yapılamaz! Ki; hangi düşünceye sahip olursa olsun, hiç kimsenin böyle bir çağrıya hakkı yoktur!”


21: 50 | Macron’la telefonda görüşen Erdoğan: Operasyon meşru, sivillerin zarar görmemesi için tüm tedbirler alındı

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afrin’e yönelik operasyonu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) taşıyan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile telefonda görüştü.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarının verdiği bilgiye göre Erdoğan görüşmede Macron’u operasyon konusunda bilgilendirdi.

Erdoğan’ın Macron’a, “Türkiye’nin söz konusu operasyonu, uluslararası hukuk temelinde ve Birleşmiş Milletler Şartı’nın 51. maddesinden kaynaklanan meşru müdafaa hakkı ile terörizmle mücadele konusundaki BM Güvenlik Konseyi kararları uyarınca gerçekleştirdiğini” söylediği aktarıldı.

Ayrıca Erdoğan’ın, “operasyonda sivil halkın zarar görmemesi için tüm tedbirlerin alındığını belirttiği” de kaydedildi.


21: 36 | BM: Afrin’e saldırılar sivil kayıplara yol açtı

Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonuna dair değerlendirmelerde bulunan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, operasyonun sivil kayıplara yol açtığını söyledi.

Sputnik’in aktardığına göre “Son günlerde saldırılar sonucu siviller öldü” diyen Sözcü, ayrıca binlerce kişinin de evlerini terk etmek zorunda kaldığına dikkat çekti.


21:35: Suriye İnsan Hakları Gözlemevi: Afrin’e yönelik saldırıda 4 günde 30 sivil yaşamını yitirdi

Suriye’deki muhaliflere yakın Britanya merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Türkiye’nin Afrin’e yönelik saldırısında 4 günde 30 sivilin yaşamını yitirdiğini duyurdu.

Gözlemevi’nin açıkladığı bilançoya göre Afrin’de sadece bugün iki çocuk ve iki kadın Türkiye’nin bombardımanında hayatını kaybetti, 10 sivil de yaralandı.

Gözlemevi’nin verilerine göre böylece ‘Zeytin Dalı’ adı verilen operasyonun başladığı 20 Ocak’tan bu yana Afrin’de yaşamını yitiren sivillerin sayısı 30’a yükselmiş oldu.


21:10 | Kırıkhan’da Özel Güvenlik Bölgesi ilanı: Röportaj ve yayın da yasak

Hatay Valiliği tarafından yapılan açıklamada, Kırıkhan ilçesinin sınır hattında bulunan bazı bölgelerin 15 gün süreyle Özel Güvenlik Bölgesi ilan edildiği duyuruldu.

Açıklamada, söz konusu yerleşim yerlerinde yaşayan vatandaşların haricinde bölgeye girişin ve ayrıca gazetecilerin de görüntü almalarının, röportaj ve yayın yapmalarının yasaklandığı kaydedildi. Açıklama şöyle:

“Zafer Toka (Kaletepe köyü arazisi ve yolu), Bayraktar (İncirli köyü arazisi ve yolu), Halepli (Perişan köyü yolları) ve Sucu (Sucu köyü yolları) bölgelerinde 24 Ocak Çarşamba günü saat 08.00’den başlayıp 7 Şubat Çarşamba günü saat 08.00’de bitecek şekilde özel güvenlik bölgesi ilan edilmesine karar verilmiştir. 24 Ocak-7 Şubat tarihlerinde söz konusu yerlerde basın mensuplarının görüntü almaları, röportaj ve yayın yapmaları, bölgede yaşayanların dışında her türlü araç ve insan girişi kolluk makamlarınca verilen izinler dışında yasaklanmıştır.”

DHA dünkü haberinde, Hatay’ın Kırıkhan ilçesinin Kaletepe bölgesine ÖSO mensuplarının kaldığı çadırlara roket isabet ettiğini duyurmuş ve roketin seyyar jeneratöre isabet etmesi sonucu 2 ÖSO mensubunun yaşamını yitirdiği belirtilirken,


20:34 | Afrin protestosunda gözaltına alınan 13 kişiden 11’i tutuklandı

İstanbul Kadıköy’de Afrin’e operayonu protesto etmek için düzenlenen eylemde polis tarafından gözaltına alınan ve emniyette susma hakkını kullanan 13 kişi, ifadeleri alınmadan direk tutuklama talebiyle hakimliğe sevk edildi.

13 kişiden 11’i çıkarıldıkları mahkemece “Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtira rağmen kendiliğinden dağılmama” iddiasıyla tutuklandı.

Cemal Kümicen ve Veysel Altın adli kontrol talebiyle serbest bırakılırken; Ali Bozkurt, Ali Karakaş, Cezmi Özdemir, Fatma Akaltun Fırat, Koray Turkay, Nurullah Ay, Özge Akyüz, Ramazan Utku, Savaş Turbap, Şengül Yüksel ve Ulaş Değerliyurt tutuklanan isimler.

Ayrıca tutuklanan isimlerden Fatma Akaltun Fırat, polisin kendisine cinsel içerikli hakaretlerde bulunduğunu ve gözaltına alınanların darp edildiğini söylüyor.


20:23 | Barış Bloku üyeleri: Cenazeler gelmeye başlayınca maalesef geç olacak

Barış Bloku Eş Sözcüsü Özgür Müftüoğlu ve Barış Bloku Savaşa Karşı Koordinasyon Üyesi Bahadır Altan, Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonuna ilişkin gazeteci Zeynep Kuray’a konuştu.

“Afrin’e saldırmanın cinayet olduğunu” söyleyen Bahadır Altan, “Gidip sivillerin tepesine bomba atıyorsunuz, ondan sonra buna ‘Zeytin Dalı’ diyorsunuz. Bu, Türkiye’de Kürt ve Türk ayrımını körüklemektir her şeyden önce” dedi:

“Bize düşen görev gerçekleri söylemektir. Çünkü esas gerçekler bu hamasetin altında gizleniyor. Bugün, ‘Gazanız mübarek olsun’ denilerek gidiliyor, hâlbuki yarın oradan cenazeler gelmeye başlayınca işin rengi ortaya çıkacak; ama maalesef geç olacak.”

Özgür Müftüoğlu ise “Siz eğer kendi toprağınızı savunmak dışında başka bir ülkenin toprağı üzerinde bir tasarrufta bulunuyorsanız bu kabul edilemez” dedi ve şunları söyledi:

“Toplumsal desteğini giderek kaybeden AKP, Türkiye’de tek adam rejimini yerleştirmek için savaşla milletçiliği körükleyip kendi iktidarını tahkim etmeye çalışıyor. Bu da aynı zamanda ülkedeki demokratik hakların geriye doğru gitmesine neden oluyor.”


19:45 | Çatışmada yaralanan uzman çavuş hayatını kaybetti

Afrin’deki çatışmalarda yaralanan Piyade Uzman Çavuş Mehmet Muratdağı’nın yaşamını yitirdiği bildirildi.

TSK’nin açıkladığı verilere göre ‘Zeytin Dalı Harekâtı’nda yaşamını yitiren asker sayısı böylece üçe yükselmiş oldu.


19:33 | “Afrin paylaşımları nedeniyle 91 kişi gözaltına alındı, üç kişi tutuklandı”

‘Afrin’ paylaşımları nedeniyle son günlerde onlarca kişi gözaltına alınıp tutuklandı.

Anadolu Ajansı bu ‘sosyal medya operasyonu’na ilişkin bazı veriler paylaştı.

Ajansın haberine göre başsavcılıklar tarafından 15 ilde soruşturma başlattı, “Zeytin Dalı Harekatı hakkında gerçek dışı bilgiler aktardıkları ve terör propagandası yaptıkları” iddiasıyla 91 kişi gözaltına alındı, gözaltına alınan 91 kişiden üçü tutuklandı.

Gözaltına alınanlar arasında Halkların Demokratik Partisi (HDP) yöneticileri ile Demokratik Toplum Kongresi (DT) Eş Başkanı Leyla Güven de bulunuyor.


18:34 | Mardin Valiliği’nden Afrin yasağı: Zeytin Dalı Harekâtı protesto edilemez

Mardin Valiliği, kentte yapılacak her türlü etkinlik, gösteri, yürüyüş ve mitingi Olağanüstü Hal (OHAL) süresince yasaklayarak, kaymakamlık iznine bağladı.

Valiliğin resmi internet sitesinde yer alan duyurusu yapılan yasağa gerekçe ise Afrin’e dönük Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından başlatılan askeri operasyonlar gösterildi.

Yapılan açıklamada, “Zeytin Dalı Harekâtı’nın protesto/provoke edilmesinin önlenmesi” başta olmak üzere yasağın uygulamaya konulduğu kaydedildi.


18:15 | TMMOB ve KESK’ten ‘barış’ çağrısı

Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) ve Kamu İşçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ise yaptıkları yazılı açıklamalar ile ‘barış’ çağrısında bulundular.

“Afrin’e yönelik başlatılan operasyon, ülkemizi sonuçları öngörülemez bir kaosun içine sürüklemektedir” diyen TMOBB Yönetim Kurulu’nun açıklaması özetle şöyle:

“Türkiye, Suriye’de ve Ortadoğu’da savaşın değil, barışın parçası olmalıdır. Zeytin dalı, bu topraklarda binlerce yıldır barışın simgesi olagelmiştir. Zeytin dalına kan düşürmeyelim… Ülkede barış, bölgede barış, dünyada barış! İvedi gereklilik budur.”

KESK Yürütme Kurulu ise yaptığı açıklamada, “AKP’nin ‘milli güvenlik’ meselesi olarak gösterdiği operasyonun arkasında saf tutmaya zorlanan toplum, şovenizmin, militarizmin körüklendiği bir ortamda temel sorunlarını göremez, konuşamaz hale getirilmek istenmektedir” dedi.

‘Barış’ isteyenlerin hedef alındığının vurgulandığı açıklamada, “Siyasal iktidar Afrin operasyonunu ülkenin bekası için değil, kendi bekası için zorunlu görmektedir” denildi ve özetle şöyle devam edildi:

“Savaş naraları atanların çocukları sefa sürerken yoksul halkımızın çocuklarının kanı akıtılmaktadır. Akan kan ve gözyaşlarını durdurmanın tek çaresi, halklara karşı açılan bu savaşı derhal durdurmaktır.

“KESK olarak kimsenin ölmesini istemiyoruz! Kimse bizden insanlarımızın öldürülmesine seyirci kalmamızı beklemesin. Çünkü bizim görevimiz insanları yaşatmaktır! Çünkü biz savaşın değil, barışın tarafındayız.”


18:10 | TOBB, TÜSİAD ve MÜSİAD’dan ‘Afrin harekatı’na destek

Türkiye-Avrupa Birliği Karma İstişare Komitesi (KİK) Türkiye Kanadı’nı oluşturan sermaye grupları ile bazı işçi konfederasyonları Afrin Operasyonu’na destek açıklaması yaptı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İkiz Kuleler’de düzenlenen toplantıda konuşan TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi:

“Bizler ulusal güvenliğimizi korumak amacıyla devletimizin aldığı bu kararın arkasındayız ve destekliyoruz. Zira Türkiye, uluslararası kurallardan doğan hakkını kullanmıştır. Zeytin Dalı Harekatı, evrensel hukuk ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi terörle mücadele kararları ile Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’nde yer alan meşru müdafaa hakkı çerçevesinde başlatılmıştır. Suriye’nin toprak bütünlüğüne, egemenliğine ve siyasi birliğine saygı gösterilmektedir. Dolayısıyla bu harekat, meşrudur ve uluslararası hukuka uygundur.”

Toplantıya katılanlar şöyle: Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK), Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), HAK-İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ), Memur Sendikaları Konfederasyonu (MEMUR-SEN), Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (Türkiye KAMU-SEN), TOBB ile Türk Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD), Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD), Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON), Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) ve Türkiye Genç İş Adamları Konfederasyonu (TÜGİK)


16:45 | Yıldırım: Sosyal medyayı yakından takip ediyoruz

Ankara’da bir törene katılan Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye’nin Afrin’e dönük başlattığı operasyon süresince sosyal medyanın yakından takip edildiğini söyledi.

Yıldırım, “Bazı çok bilmişler Afrin operasyonuyla ilgili yorumlar yapıyorlar, terör örgütüne bilerek ya da bilmeyerek yardım ettiklerinin farkında değiller. Sosyal meydaya çalışan provokasyon çabalarını yakından takip ediyoruz” diye konuştu.


16:10 | CHP hükümetten ‘Afrin’ beklentilerini açıkladı

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, Türk Silahlı Kuvvetleri ile birlikte kara saldırısında rol alan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) birliklerinin nasıl oluşturulduğunun şüpheli olduğunu vurgulayarak, “ÖSO, El Kaide uzantılı kimi örgütlerden oluşan bir derleme birliktir. Türkiye’nin bu konuda dikkatli olması lazım” diye konuştu.

“Her aşamada muhalefet desteği isteniyorsa hükümetten 3 beklentimiz var” diyen Altay, hükümetten Afrin operasyonundaki beklentilerini şöyle sıraladı:

  • Her aşamada ana muhalefeti bilgilendirin
  • Her aşamada samimi olun
  • Angajmanlarınızda ana muhalefeti bilgilendirin

15:35 | Kalın’dan Afrin operasyonu açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında yapılan ‘Güvenlik Değerlendirme Toplantısı’nın ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “Türkiye’nin öncelikli amacı sınırlarının güvenliğini, vatandaşlarının can ve mal emniyetini sağlamaktır” dedi ve operasyonun herhangi bir etnik gruba karşı yapılmadığını savundu.

Kalın, “Operasyon planlandığı şekilde başarıyla yürümektedir” diye konuştu ve uluslararası toplumun operasyonla ilgili bilgilendirmesine devam edildiğini de sözlerine ekledi.

İbrahim Kalın, Türkiye’de bulunan 3.5 milyona yakın Suriyeli’nin evlerine döndüğünde operasyonun son bulacağını da kaydetti.


15:15 | Cockburn’e göre ‘Afrin ele geçirilirse etnik temizlik ihtimali var’

Independent gazetesinin deneyimli Ortadoğu muhabiri Patrick Cockburn, Türkiye’nin Afrin’de çabuk bir zafer kazanmayı umduğunu, ancak sınıra yakın köylerde “karşı saldırıya” geçildiğini belirtti.

Muhabir ayrıca “Kürtlerin, yakın bir zamana kadar IŞİD’e karşı savaşan binlerce birliğin bulunduğu üsden, savaşa katılmak üzere takviye hazırlığında bulunduğunu” öne sürdü.

Cockburn son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Afrin yüzde 55’i ile Arapların. Yüzde 35 sonradan yerleştirilmiş Kürtler var. Yüzde 6-7 ise Türkmenler var. Bütün mesele Afrin’i gerçek sahiplerine teslim etmek” sözlerine atıfta bulunarak, şu ifadeleri kullandı:

“Bu, Türkiye ve ülkenin müttefikleri olan Arap milislerin Afrin’i ele geçirmesi durumunda orada yaşayan Kürtlerin etnik temizliğe maruz kalabileceği ihtimali anlamına geliyor. Hıristiyanlar ve Ezidiler de Türk ordusunun yanında savaşan milisler tarafından hedef alınmaktan ötürü korku duyuyor.”


14:40 | ABD Savunma Bakanı’ndan Afrin uyarısı

Endonezya ziyaretinde kendisine eşlik eden gazetecilere açıklamalarda bulunan ABD Savunma Bakanı James Mattis, Türkiye’nin Afrin operasyonunun IŞİD’le mücadeleyi sekteye uğrattığı uyarısı yaptı.

Afrin’de yaşananlardan IŞİD ve El Kaide’nin faydalanabileceğini savunarak, “Şu an onlara odaklanmadığımız için IŞİD ve El Kaide bu durumdan istifade edebilir” dedi.

Mattis ayrıca, operasyonun “Suriye’nin büyük bölümünde yaşanan insani krizi daha kötüleştirme riski yarattığını” söyledi.


14:28 | Çavuşoğlu, 1 askerin daha yaşamını yitirdiğini açıkladı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Twitter’dan yaptığı açıklamayla Afrin’e yönelik düzenlenen operasyonda Piyade Üsteğmen Oğuz Kaan Usta’nın da yaşamını yitirdiğini duyurdu.

Bu haberle birlikte Afrin saldırılarında hayatını kaybeden askerlerin sayısı 2’ye çıktı.


14:15 | LZ: Batı’nın kolonyal düşüncesi olmasaydı Kürt sorunu olmazdı

Afrin’e yönelik saldırı dördüncü gününe girerken, operasyona Almanya basınında yer verildi.

Frankfurter Allgemeine Zeitung ‘Suriye’deki dengelerin değişebileceğine’ işaret ederken, Landeszeitung ise “Batı’nın kolonyal düşüncesi olmasaydı Kürt sorunu olmazdı” diye yazdı.

Gazetenin haberinde şu ifadeler yer aldı:

“Sınırların keyfi bir biçimde çizilmesi, etnik olarak homojen ve istikrarlı olmayan milletler yarattı. Kürtlereyse kendi devletleri verilmedi. Bu barış düzenlemesinin artçıları özellikle bugün ciddi biçimde hissediliyor. Türkiye’nin Suriye’ye girmesi Erdoğan’ı asıl amacına, yani Türkiye’de iç barışın sağlanmasına yaklaştırmayacak. Bu yalnızca, 100 yıl önce yapılan, Kürtlerin kendi kaderini tayin etme özlemini görmezden gelme hatası sürekli olarak tekrarlanmadığı takdirde mümkün olabilir.”


14:00 | Erdoğan: Şu ülke nasıl bakmış, bu ülke nasıl bakmış, buna bakmayız

Afrin’e düzenlenen operasyonda yaşamını yitiren askerin Ankara’da düzenlenen cenaze törenine katılan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bu operasyonu Allah’ın izniyle inşallah milletimiz Özgür Suriye Ordusu’yla birlikte zafere ulaşmak suretiyle kazanacağız” dedi.

Kararlı ve azimli olduklarını belirten Erdoğan, “Dünyada şu ülke nasıl bakmış, bu ülke nasıl bakmış, buna bakacak halimiz yok. Bu millet kendi göbeğini kendisi kesecek” ifadelerini kullandı.


13:20 | Selvi’den hava saldırısı için ‘Rusya’yla varılan mutabakatın perde arkası’

İktidara yakınlığı ile bilinen Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, “Rusya ile mutabakatın perde arkası” başlıklı yazısında TSK’nin Afrin’e yönelik yaptığı hava saldırısına ilişkin Rusya ile varılan anlaşmanın detaylarını aktardı.

Selvi’ye göre “Rusya’yla belli bir tarihe göre değil, harekâtın belirli bir aşamasına göre bir anlaşmaya varılmış. Türkiye elini çabuk tutuyor, seri hava operasyonları yapılıyor. İlk aşamanın 2 haftada tamamlanması öngörülüyordu ama bu süre öne çekilebilir. Rusya’yla varılan mutabakatın bir opsiyonu olduğu anlaşılıyor.”

Selvi, opsiyonu ise şöyle aktardı: “Kara harekâtında ihtiyaç doğduğu takdirde, Hava Kuvvetleri anlık müdahalelerde bulunabilecek.”


12:55 | Kürt partiler: Saldırılar bir an önce durdurulsun

Afrin’e yönelik başlatılan operasyona ilişkin ortak açıklama yapan Kürt partiler, çok sayıda insanın hayatını kaybettiğine dikkat çekti ve “Bu saldırı hiçbir sorunun çözümüne hizmet etmeyeceği gibi mevcut karmaşık durumu daha da içinden alınmaz hale getireceği açıktır” ifadelerini kullandı.

Azadi Hareketi, Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK), Kürdistan Demokrat Partisi-Bakur (PDK-Bakur) ve Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) tarafından saldırının bir an önce durdurulması çağrısı yapıldı:

“Kürtler, Türkler; barış, demokrasi ve özgürlükten yana bütün toplumsal kesimler her türlü şiddet ve savaş anlayışına dur demelidir. BM, AB, NATO ve İslam İşbirliği Teşkilatı savaşın son bulması için inisiyatif almalıdır.”


12:20 | Çavuşoğlu, ABD’nin kaynaklarını yalanladı

Irak ziyareti dönüşünde gazetecilere açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile görüşmesinde Tillerson’un “Arkadaşlarımızın verdiği bilgiye göre Türkiye’ye roket falan atmamışlar” dediğini belirtti ve verdiği yanıtı aktardı:

“Ben de dedim ki ‘Biz kendi arkadaşlarımızdan aldığımız bilgiyi dikkate alırız.’ Şunu da söyledim. Fırat Kalkanı operasyonu sırasında YPG size ‘Rakka’ya girmeyiz, sizinle işbirliği yapmayız’ diyordu. Şimdi de benzer bir şey yapıyorlar. ‘Lütfen onların ağzıyla bizimle konuşmayın’ dedim. Biz ABD’ye diyoruz ki, ‘Yanımızda değilseniz gölge etmeyin, karşımıza da çıkmayın’.”


11:40 | Afrin Kantonu Eş Başkanı Washington Post’a yazdı

Afrin Kantonu Eş Başkanı Hevi Mustafa, Washington Post gazetesine Türkiye’nin müdahalesi ile ilgili bir makale kaleme aldı.

Biz Suriye’de demokrasi inşa etmeye çalışıyoruz. Peki Türkiye neden bize saldırıyor?” başlıklı yazıda Mustafa, Afrin’in hem din hem de etnik açıdan oldukça farklı grupları içinde barındırdığını ifade etti ve “Tüm bu topluluklar Suriye’de demokratik bir alternatif yaratmak için birlikte çalışıyor. İşte Erdoğan da bu özgürlüğü yok etmek istiyor” dedi.

BBC Türkçe’nin Türkçeleştirdiği makalede Afrin Kantonu Eş Başkanı Mustafa, “Erdoğan’ın El Kaide ile savaşmadığını, aksine onlarla birlikte çalıştığını” da savundu.

Hevi Mustafa ayrıca, ABD’nin Rusya ile IŞİD’e karşı savaşan Demokratik Suriye Güçleri’ne bağlı birliklerin Suriye savaş uçakları tarafından bombalanmasını önleyen bir anlaşma yaptığını anımsatarak, benzer bir “uçuşa yasak bölgeyi” Afrin’de de uygulamaya sokma çağrısı da yaptı.


10:35 | FT: Afrin operasyonu için daha uygunsuz bir ad olamazdı

Financial Times gazetesinin Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonunun değerlendirildiği başyazısında, operasyon için “daha uygunsuz bir ad düşünülemezdi” dendi ve “Bir güç gösterisinin ardından geri çekilmek mantıklı bir seçenek olabilir” ifadeleri kullanıldı.

“Afrin operasyonu için daha uygunsuz bir ad olamazdı, gerilim Erdoğan’ın içeride işine gelebilir”


10:30 | CHP’li vekil: Reyhanlı’ya roket saldırısı Afrin’den değil

CHP Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu, önceki gece Reyhanlı ilçesine gerçekleşen roket saldırısının Afrin’den yapılmadığını, Türkiye sınırları içinden düzenlendiğini iddia etti.

CHP’li vekil: Reyhanlı’ya roket saldırısı Afrin’den değil, Türkiye topraklarından


09:45 | Berlin’den Alman tankı açıklaması

Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonunda Alman Leopard tanklarının kullanıldığına ilişkin haberler ve buna yönelik tepkilerin ardından olağanüstü basın toplantısı düzenleyen Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Adebahr, şimdiye kadar aldıkları bilgilere göre “Leopard tanklarının kullanıldığını doğrulayamayacağını” söyledi.

DW Türkçe’nin aktardığına göre Almanya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Holger Neumann ise gazetecilerin konuyla ilgili sorusunu, “Medyada yer alan, sizin de bildiğiniz görüntülerin dışında, Leopard tanklarının kullanıldığına dair bilgimiz yok” şeklinde yanıtladı.

Almanya’da Sol Parti Eş Başkanı Katja Kipping, Rusya ve NATO için “Kürtlere ihanet ediyor” demiş, ayrıca operasyonda kullanılan Alman Leopar tankların Türkiye’den geri çekilmesi için çağrıda bulunmuştu.


09:30 | Temelli: Savaşın bir tarafı da iktisadi şiddet

İktisatçı Sezai Temelli, Türkiye ekonomisinin mevcut hali ile Afrin’e dönük operasyonu kaldıracak güçte olmadığını savunarak, “Savaş devam ettikçe Türkiye halklarının sofralarındaki ekmek her gün dilim dilim azalacaktır” diye konuştu.

MA’dan Selman Güzelyüz’e konuşan HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Temelli, Başbakan Binali Yıldırım’ın Türkiye ekonomisinin Afrin’e yönelik saldırıdan etkilenmeyeceğini öne sürdüğünü anımsatarak, “Savaşın bir tarafı da iktisadi şiddettir. İktisadi olarak ortaya çıkan daha fazla sömürü, daha fazla yoksulluktur. Çünkü savaş dediğiniz şey, büyük bir toplumsal maliyettir. Şimdi hiçbir haklı gerekçesi olmadan, zaten iktisadi kriz altındaki bir ülkede bir de böyle bir savaşa girmek, hem yoksulluğu arttıracaktır hem de bir sürü iktisadi sorunu da beraberinde getirecektir” ifadelerini kullandı.

Operasyon sürecinde emekçilerin üzerindeki baskı ve şiddetin artacağını dile getiren Temelli, son olarak “Faşizm ekonomisi böyledir. Faşizm ekonomisinin çıkmaz sokağı budur. Eninde sonunda tüm kaynakları savaş sanayine aktarır ve diğer tüm alanları kurutur. Dolayısıyla Türkiye ekonomisinin hızla çöküşe gideceğini göreceğiz. Aslında iktidar Türkiye halklarına savaş açmıştır” dedi.


08:55 | Kalın’dan AB’ye ‘endişeliyiz’ tepkisi

Türkiye’nin Afrin saldırısına Avrupa Birliği’nden gelen “endişeliyiz” açıklamasına tepki gösteren Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, sosyal medya hesabından “Türkiye DEAŞ, PKK, FETÖ dahil terörün her türüne karşı kararlılıkla mücadele etmektedir. PKK/PYD/YPG söz konusu olunca birilerinin ‘endişe’ beyan etmesi ve ‘savaş karşıtlığı’ söylemine sığınması, bir çifte standarttır ve iki yüzlülüktür. Bunlar Türkiye’yi asla yıldırmayacaktır” mesajıyla tepki gösterdi.


08:50 | Beyaz Saray’dan açıklama

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonuna ilişkin yaptığı açıklamada, “Suriye’nin kuzeybatısında tüm tarafları IŞİD’in mağlup edilmesi amacına odaklanmaya, Suriye’deki çatışmaları azaltmaya ve masum sivilleri korumaya çağırıyoruz” dedi.

Sanders, Afrin operasyonunun “IŞİD’in kalıcı olarak yenilmesi için gösterilen uluslararası çabalarda dikkatleri dağıtabileceği” değerlendirmesinde de bulundu.

Sözcü ayrıca, “Türkiye’yi askeri eylem ve söylemlerini sınırlamaya, operasyonlarının alan ve süresinin sınırlı olduğundan ve ayrıca insani yardımların devam ettiğinden emin olmaya ve sivil kayıplarından kaçınmaya teşvik ediyoruz” ifadelerini kullandı.


08:25 | BMGK sonrası Afrin soruları ‘geçiştirildi’

Fransa’nın çağrısıyla Afrin gündemiyle toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ndeki (BMGK) dünkü görüşmenin ardından konuşan Fransa’nın BM Daimi Temsilcisi François Delattre, gazetecilerin Afrin hakkındaki sorularını yanıtsız bıraktı.

BM Genel Sekreteri Sözcüsü Stéphane Dujarric ise ‘endişesini’ dile getirip, ‘Afrin halkına insani yardım götürüleceğini’ açıkladı.

Afrin vesilesiyle toplanan BMGK sonrası Afrin soruları ‘geçiştirildi’


Afrin saldırısında dün ne oldu, kim ne dedi?




Önceki Haber
Soçi'deki Suriye Kongresi'ne davet edilen ülkeler açıklandı
Sonraki Haber
Anarşist ve feminist yazar Ursula K. Le Guin hayatını kaybetti