Ana SayfaGüncelAfrin’e saldırıda ikinci gün: Ne oldu, kim ne dedi?

Afrin’e saldırıda ikinci gün: Ne oldu, kim ne dedi?

HABER MERKEZİ – TSK’ye ait savaş uçakları Afrin’e yönelik hava saldırılarına devam etti. Mabata ve Bilbile ilçelerinin bombalandığı belirtilirken, savaş uçaklarının kent merkezi çevresini de hedef aldığı gelen bilgiler arasında. Başbakan Yıldırım, kara harekatının 11.00 civarında başladığını belirterek, “Harekat 4 safhada yapılacak. 30 kilometre derinlikte güvenli alan oluşturulacak” dedi. CHP ve MHP’den harekata ‘tam destek’ gelirken, HDP muhalefete tepki gösterdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hedefinde ise HDP vardı. Öte yandan CENTCOM’dan gelen ‘çözüm çağrısı’nı Fransa’nın operasyonun durdurulması talebi izledi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Afrin’e operasyonun fiilen başladığını” söylemesinin ardından dün akşam (20 Ocak) saatlerinde kente yönelik hava saldırısı başlatılmıştı.

Saldırıdan kısa bir süre sonra ise Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) harekatın adının ‘Zeytin Dalı’ olduğunu duyurmuştu.

TSK’ye bağlı savaş uçaklarının bombardımanı sonucunda biri çocuk olmak üzere 7 sivil ile 3 YPG-YPJ’li yaşamını yitirirken, 10’un üzerinde sivil de yaralanmıştı.


Afrin’e saldırıda birinci gün


Türkiye’nin Afrin’e yönelik başlattığı hava saldırıları bugün de devam ediyor. Bölgeden yayın yapan ajansların aktardığına göre sabah saatlerinde Bilbile ilçesi sınırları içerisinde bulunan Topal tepesi savaş uçakları tarafından bombalandı.

Hava saldırısıyla eş zamanlı olarak sınır hattında bulunan TSK’ye bağlı birlikler de Afrin’e yönelik top atışları gerçekleştirdi.

Haberlere göre Afrin ve çevresinde savaş ve keşif uçaklarının hareketliliği devam ediyor. Son aktarılan bilgiler ise savaş uçaklarının öğleden sonra Afrin kent merkezi çevresi ile Mabata ilçesine yönelik hava saldırları düzenlemesi.


TSK ve YPG’den açıklamalar ile: İki günde sahada neler oldu?


Yıldırım: Kara harekatı başladı

İstanbul’da medya temsilcileri ile bir araya gelen Başbakan Binali Yıldırım, harekatın 4 safhada yapılacağını ve 30 kilometre derinlikte ‘güvenli bir alan’ oluşturulacağını söyledi.

Başbakan Yıldırım, TSK’ye bağlı birliklerin saat 11.05’te Kilis’in Gülbaba köyünden sınırı geçtiğini ve kara harekatının başladığını belirtti.

Yıldırım, diplomatik bütün görüşmelerin yapıldığını da aktardı.

CHP ve MHP’den destek açıklamaları

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, partisinin Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında, Afrin’e yönelik operasyonu “gereken bir adım ve doğru bir harekat” olarak değerlendirdi.

Tezcan, “Bu harekata desteğimiz tamdır. Allah milletimize, askerimize yardımcı olsun” diye konuştu.


Kılıçdaroğlu’na Almanya’da Afrin protestosu


MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Kızılcahamam’daki partisinin toplantısında yaptığı konuşmada, harekat için “desteklediğimiz milli hedeftir” yorumunda bulundu.

Bahçeli, “İnancım odur ki Afrin, darmadağın edilecektir. Bundan kaçış, kurtuluş yoktur” ifadelerini kullandı.

HDK’den Afrin çağrısı, HDP’den muhalefete tepki

Afrin’e yönelik başlatılan hava ve kara saldırısına ilişkin Halkların Demokratik Kongresi (HDK), “İşgale son! Afrin’le dayanışmaya!” başlığıyla yazılı açıklama yaptı.

Açıklamasında “Şimdi Afrin’i savunma zamanı. Şimdi Afrin’le dayanışma, omuz omuza olma zamanı” diyen HDK, savaşa karşı çıkmak amacıyla çağrıda bulundu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ayhan Bilgen ise muhalefete tepki göstererek, “Kandan beslenenlere göz yuman muhalefet olamaz. Muhalefet bu suça ortak olmayarak ilk sınavını vermek zorunda” diye konuştu.

Bilgen ayrıca, “Savaşa karşı her çabayı sonuna kadar destekleyeceğiz” dedi.

Erdoğan’dan HDP’ye: Adım adım takip ediliyorsunuz

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bursa’da partisinin İl Kadın Kongresi öncesinde yaptığı konuşmada, HDP’ye yönelik açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, “Adım adım takip ediliyorsunuz. Nerede meydana çıkarsanız biliniz ki güvenlik güçlerimiz sizin boynunuzdadır. İstediğiniz gibi at oynatamayacaksınız bu ülkede” dedi.


Diyarbakır’daki Afrin protestosuna müdahale, DTK Eş Başkanı Güven’e soruşturma


CENTCOM Komutanı’ndan çağrı

Türkiye’nin kara harekatını başlatmasından kısa süre önce ise ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Joseph Votel’den Afrin’e yönelik saldırılara ilişkin açıklama geldi.

Wall Street Journal’ın haberine göre Votel yaptığı açıklamada, Türkiye’nin harekatının, IŞİD’e karşı mücadele çabalarını dağıtabileceğini belirterek hızlı bir çözüm ve düşmanlıklara son verme çağrısında bulundu:

Tarafları bu konuyu hızla çözmeye, bu konuyu tırmandırmaktan imtina etmeye önlemeye ve ortak tehdidimiz IŞİD’e tekrar odaklanmaya acile çağırıyoruz.

Joseph Votel “Suriye’de ortaklarımızla birlikte IŞİD’e karşı günbegün mücadelede hala müddahiliz, IŞİD’in kontrol ettiği kalan kısımları özgürleştirmeye çalışıyoruz” dedi.

Esad’dan Afrin açıklaması

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad da Afrin’e yönelik saldırılara tepki gösterdi.

Türkiye’nin Afrin’e yönelik saldırılarının, krizin başladığı ilk günden beri Türkiye tarafından benimsenen politikalardan ayrı düşünülemeyeceğini savunan Esad, Türkiye’nin ilk günden beri benimsediği bu politikaların ilk olarak “terörizmi ve farklı isimlerdeki terörist örgütleri desteklemek” üzerine kurulduğunu söyledi.

İran: Derhal durdurun

İran’dan yapılan açıklamada ise Türkiye’nin Afrin’e yönelik saldırısının derhal durdurulması için çağrı yapıldı.

Dışişleri Bakanı Sözcüsü Bahram Qasemi, “İran Türkiye ile Suriye’nin sınır bölgelerindeki krizin derinleşmesinden kaçınılması için bu operasyonun derhal durdurulacağını ummaktadır” dedi.

Mısır: Kabul edilemez

Mısır Dışişleri Bakanlığı da yaptığı açıklamayla Afrin’e yönelik saldırıların kabul edilemeyeceğini belirtti.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Türkiye’nin Suriye’de “terör”ün sonlandırılması için siyasi çözüm girişimlerini olumsuz etkilediği belirtilerek, “Mısır’ın askeri yöntemlere karşı tutumu bellidir, çünkü bu durumda Suriyeli kardeşlerimize yönelik saldırılar artmaktadır” denildi.

Almanya: Riskleri beraberinde getiriyor

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ise yaptığı açıklamada, “Türkiye ve Kürt birlikler arasındaki askeri çatışmalar önceden kestirilemeyen riskleri beraberinde getiriyor” dedi.

Gabriel ayrıca, “Suriye’nin ihtiyacı olan en son şey, askeri çatışmalar. Orada insanlar yeterince acı çekiyor” ifadesini kullandı.

ABD: Türkiye’nin askeri operasyonunun kapsamı ve süresi sınırlı olmalı

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan gelen açıklamada, Türkiye’nin Afrin’e yönelik askeri operasyonunda “itidalli davranması” ve sivil kayıpların önüne geçmesi çağrısı yaptı.

Bakanlık Sözcüsü Heather Nauert yaptığı yazılı açıklamada, ABD’nin Türkiye’den askeri operasyonun kapsamını ve süresini sınırlı tutmasını istediğini de söyledi.


Fransa’dan Afrin operasyonunu sonlandırın çağrısı


Afrinliler: Erdoğan barış istemediğini kanıtladı; işgale izin vermeyeceğiz


Afrin’e hava saldırısı: ABD ve Rusya neden izledi?




Önceki Haber
İsveç’te İran’daki göstericilerle dayanışma eylemi
Sonraki Haber
Kabil’de otele saldırı: En az 30 kişi yaşamını yitirdi, onlarca kişi yaralandı