Ana SayfaGüncelAİHM, Türkiye’yi engelli bir öğrenciye ‘ayrımcılık yapmaktan’ suçlu buldu

AİHM, Türkiye’yi engelli bir öğrenciye ‘ayrımcılık yapmaktan’ suçlu buldu

HABER MERKEZİ – Engelli olduğu için eğitim hakkı kısıtlanan bir üniversite öğrencisinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde açtığı dava Türkiye’nin “ayrımcılık yapmaktan” suçlu bulunmasıyla sonuçlandı.

2005 yılında Elazığ Fırat Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümü’nde birinci sınıf öğrencisiyken geçirdiği kaza nedeniyle parapleji olan Enver Şahin, kaza nedeniyle eğitimine ara vermek zorunda kalmıştı.

Şahin, 2007 yılında Fırat Üniversitesi yönetimine başvurarak ders gördüğü fakülte binasının engellilerin de kullanabileceği şekilde düzenlenmesini talep etmişti.

Ancak fakülte, bina mimarisinde değişikliğin kısa vadede mümkün olamayacağı, makine bölümü eğitimindeki pratik atölye çalışmaları nedeniyle Şahin’in bu derslere katılımının sorun teşkil edebileceği, fakat yine de devam etmek istiyorsa kendisine olanaklar ölçüsünde yardım edilebileceği yanıtı vermişti.

Şahin bunun üzerine fakültede fiziki değişiklik yapılması için noter aracılığıyla Fırat Üniversitesi rektörü ve fakülte dekanına başvuru yapmış, eğitim hakkının ihlal edildiğini savunmuştu. Rektörlük ise bütçe yokluğunu mazeret göstererek binada değişiklik yapılamayacağını belirtmişti.

Yerel mahkemenin gündemine taşındı

DW Türkçe’den Kayhan Karaca’nın haberine göre Şahin bu kararı “eğitim hakkının önündeki engellerin kaldırılması” talebiyle Elazığ İdari Mahkemesi’ne taşıdı.

Yerel mahkeme, fakülte binası Şahin eğitim görmeye başlamadan önce inşa edildiği için Fırat Üniversitesi’nin sorumlu tutulamayacağı ve üniversite yönetiminin gelecekte binada değişiklik yapılacağı ve refakatçi vaatlerini gerekçe gösterip Şahin’in başvurusunu reddetti. Şahin’in bu karara karşı Danıştay önünde yaptığı itiraz başvurusu da sonuçsuz kaldı.

AİHM süreci

Dava 2012 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) gündemine taşındı.

Türkiye hükümetinin AİHM önünde yaptığı savunmada, Şahin’in durumundan ziyade engelliler konusunda son yıllarda yapılan yasal düzenlemeleri ön plana çıkardı. AİHM ise bu değişiklikleri değil Şahin’in konumunu dikkate aldı. Önemli olanın “Türkiye’nin eğitim hakkına bağlı olarak vatandaşına ayrımcılık yapıp yapmadığı” olduğunu not etti.

AİHM, Elazığ Mahkemesi’nin konuyu yeterli incelemediğini, Şahin’in ihtiyaçlarını ve bu ihtiyaçlara olası çözümleri dikkate almadığını belirtti.

AİHM sonuç olarak, Enver Şahin’e “eğitim hakkına bağlı olarak ayrımcılık yapıldığına” hükmetti. Ankara karar gereği Şahin’e 10 bin euro manevi tazminat ve 2 bin 952 euro mahkeme masrafı ödeyecek.

Emsal karar

Karaca’nın haberine göre karar, gerek kamu kurum ve kuruluşları gerekse özel sektöre engellilerin hakları bakımından getirdiği yükümlülükler bakımından önem taşıyor ve içtihat oluşturuyor.


Eğitim hakkı ihlali: AİHM, Kürtçe ders istedikleri için öğrencileri cezalandıran üniversiteyi mahkum etti