Ana SayfaDünyaAlmanya’dan NATO’ya Afrin çağrısı

Almanya’dan NATO’ya Afrin çağrısı

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin Afrin’e operasyonundan “endişe” duyduklarını belirten Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel, NATO’dan operasyon ve Suriye’deki durum konusunda görüşme yapılmasını talep ettiklerini açıkladı.

Türkiye’nin ‘Zeytin Dalı’ adı ile 20 Ocak’ta Afrin’e başlattığı harekat bugün altıncı gününde.


Afrin’e operasyonun altıncı günü


Operasyona ilişkin daha önce “önceden kestirilemeyen riskleri de beraberinde getireceği” açıklamasında bulunan Almanya’dan yeni açıklama geldi.

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, yaptığı yazılı açıklamada, Almanya hükümetinin operasyondan dolayı “endişe” duyduğunu belirterek, bundan dolayı Fransa ile birlikte “gerilimin artmasının durdurulması, insani yardımların girişine imkan sağlanması ve sivil halkın korunmasından yana olduklarını” kaydetti.

NATO’dan toplantı talebi

Sputnik’te yer alan habere göre Gabriel, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’den Afrine’e dönük operasyon ve Suriye’deki son durum konusunda görüşme yapılmasını talep ettiklerini açıkladı.

Gabriel şunları söyledi:

Fransa ile birlikte Türkiye’nin güvenlik çıkarlarının dikkate alınmasından yana olacağız. Ancak Suriye’de barış ve istikrarın sağlanması konusunda siyasi müzakereler yapma fırsatı var ve bunun askeri çatışmalarla durdurulmaması lazım.

Leopard tankları açıklaması

Gabriel, Almanya’nın Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonu nedeniyle Leopard tanklarının modernizasyonunu askıya aldığına ilişkin haberlere de değindi.

“Gerginliğin olduğu bölgelere silah satışı yapmamamız ve bunu yapmayacağımız açıktır” diyen Gabriel, şöyle devam etti:

Bunun dışında silah satışları konusu koalisyon müzakerelerinde önemli bir rol oynayacak. Bundan dolayı biz geçici hükümet olarak devam eden koalisyon müzakerelerinin sonucunu bekleme konusunda hemfikiriz. Bu kritik görüşmeler  için yeni hükümetin kurulmasını bekleyeceğiz.