Ana SayfaManşetAnarşist ve feminist yazar Ursula K. Le Guin hayatını kaybetti

Anarşist ve feminist yazar Ursula K. Le Guin hayatını kaybetti

HABER MERKEZİ – Anarşist, feminist ve çevreci yazar Ursula K. Le Guin 88 yaşında hayatını kaybetti.

“Karanlığın Sol Eli”, “Yerdeniz” üçlemesi ve “Mülksüzler” gibi eserleriyle bilinen usta yazar Ursula K. Le Guin, 88 yaşında hayatını kaybetti.

ABD’li yazarın ölüm haberi ailesi tarafından duyuruldu.

Yapılan açıklamada yazarın ölüm nedenine ilişkin bilgi verilmedi ancak Le Guin’in sağlılığının son birkaç aydır iyi olmadığı ifade edildi.

Ursula Kroeber Le Guin hakkında

Ursula Kroeber Le Guin, 1929’da Kaliforniya’da doğdu. Babası ünlü antropolog Alfred Kroeber, annesi yazar Theodora Kroeber’dir.

Radcliff ve Columbia üniversitelerinde edebiyat eğitimi gördü.

1950’li yıllarda fantastik öyküler ve romanlar yazmaya başladı. 1962’de ilk bilimkurgu öyküsü yayımlandı.

1974 tarihli Mülksüzler’e kadar altı bilimkurgu romanı yazdı. Bu tarihten sonra zaman zaman bilimkurgu öyküleri yazmakla birlikte romanlarında daha ziyade yarı gerçekçi/yarı fantastik temalar işledi.

Le Guin’e dünya çapında başarı getiren ve yazarı bilimkurgu dünyasının en önemli yazarları arasına sokan eseri ise 1970’te basılan romanı Karanlığın Sol Eli oldu.

Dünya’ya çok benzeyen Kış adlı bir gezegende geçen romanda, gezegende yaşayan herkes çift cinsiyetliydi (androjen). Yani yılın belli dönemlerinde hormonal değişikliklere bağlı olarak erkek ya da kadın olabiliyorlardı. Bu da Kış gezegeninde cinsiyete dayalı bir üstünlük anlayışını ortadan kaldırıyordu.

Bilimkurgu edebiyatını yeniden şekillendiren ve Salman Rüşdi’den Neil Gaiman’a çok sayıda isme ilham kaynağı olan Le Guin’in eserleri hâlâ türünün en iyi örnekleri arasında.

Kısa hikâye, deneme, şiir, çocuk kitapları ve roman türlerinde eserler veren Le Guin’in aldığı çok sayıda edebiyat ödülü arasında Ulusal Kitap Ödülü, beş kez Hugo ve beş kez Nebula Ödülü, Kafka Ödülü ve PEN/Malamud Ödülü bulunuyor.

Ursula K. Le Guin’in kitapları 40 dile çevrildi ve dünya çapında milyonlarca okura ulaştı.

Previous post
Afrin’e saldırıda dördüncü gün: Ne oldu, kim ne dedi?
Next post
Solun geleceği üzerine – Ursula K. Le Guin