Ana SayfaGüncelAnkara Tabip Odası, İHD ve TİHV’den hekimlerin gözaltına alınmasına tepki

Ankara Tabip Odası, İHD ve TİHV’den hekimlerin gözaltına alınmasına tepki

HABER MERKEZİ – Türk Tabipler Birliği yöneticilerinin evlerine polis baskını düzenlenerek gözaltına alınmasına Ankara Tabip Odası, İHD ve TİHV’den tepki geldi.

İçişleri Bakanlığı’nın suç duyurusunun ardından haklarında soruşturma başlatılan Türk Tabipler Birliği (TBB) yöneticilerinin evlerine bu sabah saatlerinde polis baskını düzenlendi, 11 hekim gözaltına alındı.

Ankara merkezli 8 ilde yapılan ev baskınlarında aralarında TTB Başkanı Raşit Tükel’in de olduğu 11 hekimin gözaltına alınmasına Ankara Tabip Odası, İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı’ndan (TİHV) tepki geldi.

Twitter’dan açıklama yapan Ankara Tabip Odası, ‘Hekimlik Andı’nı hatırlattığı açıklamasında şunları kaydetti:

“Bizler ‘Hekimlik mesleğinin bir üyesi olarak yaşamımızı insanlığın hizmetine adayacağımıza kararlılıkla, özgürce ve onurumuz üzerine’ ant içtik ve yeminimize hep sadık kaldık.

“Tüm marjialleştirme, kriminalize etme, terörize etme girişimlerine ve hedef gösterilmemize karşılık yeminimize bağlılığımızı korumakta kararlı olduğumuzu buradan bir kez daha duyuruyoruz.

“Bu karanlık günler geçecek. Hep birlikte aydınlığa çıkacağız. Bu inanç ve kararlılıkla bir kez daha ifade ediyoruz: #TTBninYanındayız”


‘Barış çağrısı’ yapan TTB yöneticilerinin evlerine polis baskını: 11 hekim gözaltına alındı

Dünya Tabipler Birliği’nden TTB’ye destek, Türkiye’ye çağrı


İHD: Hekimlerin amacı yaşatmaktır

“Hekimlerin amacı yaşatmaktır; bu nedenle TTB’nin yaşatmayı amaçlayan açıklama yapması mesleki prensipleriyle uyumludur.

“En temel insan hakkı olan yaşam hakkını savunan TTB yöneticilerinin gözaltına alınması kabul edilemez.

“Gözaltı sürecinden önce TTB’ye yönelik karalama kampanyası yürütülmesi de insan hak ve özgürlükleri bakımından kaygı vericidir.

“İnsan hakları savunucuları olarak diyoruz ki TTB yöneticileri derhal serbest bırakılmalıdır!”

TİHV: TTB yöneticileri derhal serbest bırakılmalı

“İnsan yaşamını korumak ve geliştirmek hekimlerin yegâne varlık sebebidir.

“Doğal olarak, diğer tüm sonuçlarının yanı sıra insan yaşamını tehdit eden savaşlar ve çatışmalar dâhil olmak üzere benzer her türlü durumun ortadan kaldırılmasına yönelik çaba göstermek de bu meslek grubunun varlık sebebidir.

“Meslek etik değerlerinin ve bilimsel yaklaşımların ışığında hekimlik ortamının ve uygulamalarının korunup geliştirilmesi ise hekimlerin ülkemizdeki tek meslek örgütü olan Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) hekimlerce seçilmiş yöneticilerinin asli sorumluluğudur.

“Sadece ve sadece varlık sebeplerinin inkârı anlamına gelen savaş ve çatışma ortamlarına karşı oldukları, savaşın bir halk sağlığı sorunu olduğu gerçeğini bir kez daha ifade ettikleri ve buna yol açan sebeplerin ortadan kaldırılmasına yönelik çaba gösterdikleri için TTB yöneticilerinin hedef gösterilmeleri ve hemen akabinde gözaltına alınmaları kabul edilemez. Dahası, doğrudan kendi varlık sebeplerinin gereğini yerine getiren TTB yöneticilerinin herkesin tanıklığında hedef haline getirilmesi, esas olarak bir suçtur.

“Bu kabul edilemez, hukuk dışı uygulamalara hep birlikte son vereceğimizden kuşkumuz yoktur.

“Hekimlik meslek değerlerine dayalı çalışmaları nedeniyle sadece ülkemizde değil tüm dünyada çok özel ve saygın bir yeri olan TTB yöneticileri derhal serbest bırakılmalıdır.”




Önceki Haber
Deniz Naki’ye Türkiye’de ömür boyu futboldan men cezası
Sonraki Haber
Gazeteci Candemir serbest bırakıldı