Ana SayfaGüncel‘Anket değil fişleme’: Öğrencilere etnik kökenleri, dinleri ve izledikleri kanallar soruldu

‘Anket değil fişleme’: Öğrencilere etnik kökenleri, dinleri ve izledikleri kanallar soruldu

HABER MERKEZİ – Eskişehir ve Manisa’da MEB’e bağlı okullarda yapılan anketlerde çocuklara dini inanışları, etnik kökenleri ve aldıkları yardımlar soruldu. Eğitim-İş bunun ‘fişleme’ olduğunu söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı okullarda fişleme iddiaların bir yenisi eklendi.

Cumhuriyet’in haberine göre Eskişehir’de birçok devlet okulunda öğrencilerin önüne Mirajans adlı Konya merkezli bir araştırma merkezinin anketleri konurken, söz konusu anketlerde öğrencilere etkin kimlikleri, izledikleri kanallar ile okudukları gazeteler soruldu.

Ayrıca çocuklara yöneltilen sorulardan biri de “Cemaat’ten yardım aldınız mı?” oldu.

Ankette ayrıca Eskişehir’e CHP’li belediyenin verdiği hizmetlerden memnun olunup olunmadığının irdelenmesi de dikkat çekti.

Manisa Turgutlu ise İl Milli Eğitim Müdürü Recep Dernekbaş’ın onayıyla ilçedeki tüm okullarda “Günlük hayatta dini değerleri anlamlandırma ve öğrencilerin İslam dinine bakışı”yla ilgili anketler dağıtıldı.

Bu anketlerde de öğrencilerin aşağıda yazılı olan cümlelere katılıp katılmadıkları soruldu. O cümlelerden bazıları şöyle:

  • Arkadaşlarım olacak kişilerin dindar olması önemlidir
  • Birey, hayatını dine göre düzenlemelidir
  • Evleneceğim kişi dindar olmalıdır
  • Her öğrenci zorunlu din dersi almalıdır
  • Evleneceğiniz kişi sizinle aynı mezhepten olmalıdır

Eğitim-İş: Anket değil fişleme

Eğitim-İş yönetimi Eskişehir ve Manisa’dan gelen haberler üzerine yaptığı açıklamada, yapılanları ‘fişleme’ olarak nitelendirdi:

“Bir öğrencinin önüne anketi okul yöneticileri ya da öğretmenlerinden birisi koyarsa, o öğrencinin ankete itiraz etme şansı olmadığı açıktır. Öğrencilerin ve onların vesilesiyle ailelerinin dini yaşamlarına, özel hayatlarına, ideolojik eğilimlerine ve hatta genetik kodlamalarına dair soruların sorulması, her yurttaşın eşit ve adil eğitim hakkı alması ilkesine aykırıdır. Bakanlığın okullarında yapılan bu çağdışı fişleme metotlarını kınıyor, peşini bırakmayacağımızı ilan ediyoruz.”


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kuzey Kıbrıs'ta seçim: UBP birinci oldu, 2 yeni sağ parti meclise girdi
Sonraki Haber
Cemal Süreya Kadıköy’de anılacak