Ana SayfaÇalışma YaşamıAsgari ücret alan işçiler verilerle konuştu: Ne yapacağız?

Asgari ücret alan işçiler verilerle konuştu: Ne yapacağız?

HABER MERKEZİ – Asgari ücretin 1603 TL olarak belirlenmesine tepki gösteren işçiler, aylık gider tablosunu çıkararak, “İşçinin kaderi açlık olmuş” diyor ve bu durumda ‘ne yapacaklarını’ soruyor.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ‘uzun müzakereleri’ sonucunda Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu, 2018 yılı için asgari ücret miktarını 1603 TL olarak açıklamıştı.

Açıklanan bu yeni rakam da açlık sınırının (1608 TL) altında kalırken, işçiler duruma tepkili.

4 çocuk babası Mahmut İhsan Kaya, asgari ücretle geçinmenin ‘mucize’ olduğunu ifade ederek, her ay kredi kartı ve borçlarla yaşamaya çalıştığını dile getirdi.

Bir evde tek kişi çalışması durumunda geçinemeyeceğini vurgulayan Kaya, ‘kaba bir hesapla’ aylık giderlerini şöyle anlattı:

Bir tüp 90 TL, su faturası 50 TL, sadece bir ayda 100 TL ekmek alıyorum. Etsiz döndüğümüz pazardan bir ayda 800 TL ödüyoruz. En kötü eve 700 TL kira ödüyoruz. 2 çocuğum okuyor. Bunların masrafları var. Diyelim ki kendimize bir telefon aldık. Mecburen o da bin TL. Tabi onu da çocuklarımızdan kesmeden kendi boğazımızdan kesersek alabiliriz. Buyurun hesap ortada daha ne diyebiliriz ki.

MA’ya konuşan Kaya, ekonomideki büyüme rakamlarını da eleştirerek, “Doğru Türkiye ekonomisi büyüyor ama bizim için değil. Benim Ağustos ayında 70 TL ödediğim tüp bugün 90 TL. Neredeyse yüzde 30 zam yapıldı. O zaman asgari ücrete de yüzde 30 zam yapılsın. Neden yüzde 14.2 oldu?” dedi.

‘Ne yapacağız?’

3 çocuğundan birinin Down sendromlu olduğunu ve asgari ücret aldığını belirten büfe işçisi Cemal Karaçar ise 1603 TL’nin kimseye yetmeyeceğini, özellikle de İstanbul gibi bir şehirde bu ücretle geçinmenin imkansız olduğunu söyledi.

Çocuğu rahatsız olduğu için eşinin çalışamadığını ifade eden Karaçar, “2 bin TL alsak dahi geçinemeyiz. Hükümet kaşıkla veriyor kepçeyle geri alıyor. Benim iki çocuğum okuyor. Faturalar, çocuğumun ilaç masrafları derken, gel de geçin. Ne yapacağız? Sadece çocuğum için ayda 500 TL ilaç masrafım çıkıyor” diyerek yaşamın zorluklarını anlattı.

Karaçar son olarak “İşçinin kaderi açlık olmuş” dedi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Gergerlioğlu değerlendirdi: Abdullah Gül geri adım atar mı?
Sonraki Haber
Filistinli milletvekili gözaltına alındı