Ana SayfaDünyaAvustralya’da 60 bin kişiden ‘İşgal Günü’ eylemi: ‘Neden soykırımımızı kutluyorsunuz?’

Avustralya’da 60 bin kişiden ‘İşgal Günü’ eylemi: ‘Neden soykırımımızı kutluyorsunuz?’

HABER MERKEZİ – Avustralya’da bir araya gelen 60 bin kişi, Avustralya’da resmi olarak adına etkinlikler düzenlenen ‘Avustralya Günü’nü ‘İşgal Günü’ gösterileri ile protesto etti,. ‘Avustralya Günü’ gösterilerindekilere “Neden soykırımımızı kutluyorsunuz?” sözleriyle seslenen kalabalık arasındaki Wurundjeri halkından Bill Clinton, “İnsanlar bağlanmaya başlıyor. İnsanlar anlamaya başlıyor. Ve bizi destekleyen bu kadar insan olduğunu görünce şaşkınlığa uğradım” diye konuştu.

Avustralya’da, bundan sadece birkaç yıl önceye kadar ilk İngiliz yerleşimcilerin Avustralya’ya ulaştığı 26 Ocak 1788 tarihinin yıl dönümünde ‘İşgal Günü’ için bir araya gelenler sadece ufak bir gruptu.

Ancak Avustralya’daki son görüntülere göre o günler geride kaldı.

Avustralya’da birçok kesimden on binlerce kişi, kendilerinden sadece 500 metre uzaklıkta bulunan resmi ‘Avustralya Günü’ gösterilerine karşı birleşti.

The Guardian’ın haberine göre protestoda bulunanlar, ‘Avustralya Günü’ gösterilerinde ülke bayrağını sallayanlara “Neden bize Avustralya bayraklarını sallıyorsunuz? Neden soykırımımızı kutluyorsunuz” diye seslendi.

“İnsanlar anlamaya başlıyor”

Melbourne’deki gösteriye katılımın yüksek olması gerekçe gösterilerek alandaki polis sayısı fazla tutuldu.

Swanston Caddesi’nden Flinders Sokağı istasyonuna yürüyen kalabalıktaki kişilerden ve Wurundjeri halkından Bill Clinton, yerli ve yerli olmayan prtoestocuların bu kadar kalabalık bir şekilde bir araya gelmesinin, kendisine umut verdiğini söyledi. Clinton, “İnsanlar bağlanmaya başlıyor. İnsanlar anlamaya başlıyor. Ve bizi destekleyen bu kadar insan olduğunu görünce şaşkınlığa uğradım” diye konuştu.

“Bugün, adaletsizliklere karşı direndiğimizi gösteriyor”

Tarihçi ve yazar Tony Birch de protestolara katılanlar arasındaydı.

Birch, Victoria parlamentosunu 1856 yılında inşa edenlerin, bugün Wurundjeri halkının yaşadığını ve 160 yıl boyunca hayatta kaldığını görmesi durumunda şoka uğrayacağını belirterek, ‘Avustralya Günü’nün kaldırılması için talepte bulundu.

Birch ayrıca “Tarihin değiştirilmesini ve bu etkinliğin başka bir tarihte yapılması gerektiğini önerenlere” seslenerek, “Bu ülke, hiçbir şekilde ulusal kutlama gününü hak etmiyor” diye konuştu.

‘İşgal Günü’ altında buluşanlardan bir diğer kişi ise genç bir Aborjin olan Ethan Taylor’dı.

Taylor, şöyle konuştu:

“Bu gösteriye katılmak; bizim burada olduğumuzu, hayatta kaldığımızı ve bize yapılan tüm adaletsizliklere karşı direndiğimizi gösteriyor. Halk olarak biz güçlüyüz ve bizim yaşadıklarımıza karşı savaşacağız.”

“Bu sayıda harekete geçersek hükümet bizi görmezden gelemez”

Kalabalık, yürüyüşün sonunda Flinders Sokağı istasyonuna ulaştı.

Bir zamanlar Kara Panterler’den olan ve şimdi Victoria Üniversitesi’nde akademisyen olarak yer alan Prof. Foley, topluluğa seslendi.

Aborjin siyasi hareketinin en parlak dönemi olan 1970’lerden beri böyle bir kalabalık görmediğinin altını çizen Gary Foley, “Bu sayıda harekete geçersek hükümetler bizi görmezden gelemez” dedi ve böyle bir günde bu kadar kişinin gösteriye katılmış olmasının önemini şu sözlerle anlattı:

“Bu, okulda öğrenemeyeceğiniz bir şey. Bu, çaba göstermeniz ve kendinizi eğitmeniz gereken bir tarih türü. O yüzden buraya gelecek yıl 100 bin kişi geldiğinde daha iyi anlamış olacaksınız. Gelecek yıl, fazladan gelen 40 bin kişiye bu günün gerçek anlamı ve Aborjinlerin direnişinin tarihi hakkında eğitim verebileceksiniz.”


Karınca Dış Haberler