Ana SayfaEkolojiAYM’den Hasankeyf’in yıkımına onay

AYM’den Hasankeyf’in yıkımına onay

HABER MERKEZİ – Anayasa Mahkemesi, CHP’nin 6663 sayılı Torba Yasa’nın iptal istemini reddederken, Hasankeyf’i su altında bırakacak düzenlenmeye vize verdi.

Anayasa Mahkemesi (AYM), Cumhuriyet Halk Partisi’nin 6663 sayılı Torba Yasa’nın iptal istemini reddetti.

Hürriyet’ten Oya Armutçu’nun haberine göre Mahkeme, 12 bin yıllık geçmişi bulunan, UNESCO’nun 10 kriterinden 9’unu yerine getiren Hasankeyf’i su altında bırakacak düzenlenmeye vize verdi.

AYM kararında şöyle denildi:

Mevcut ilçe merkezinin (Hasankeyf) su altında kalmasına sebep olacak Ilısu Barajı ve HES yapımının Anayasa’ya aykırılığı ileri sürülmüş ise de bu yapım işinin, dava konusu kural tarafından öngörülen bir husus olmaması nedeniyle bu kapsamda denetime konu yapılabilmesi mümkün değildir.

Belirlenen ilçe merkezi (Hasankeyf) ve belediye sınırlarının yöresel gereksinimlere uygun olup olmadığı, kamu yararını gerçekleştirip gerçekleştirmediği bir siyasi tercih sorunu olarak kanun koyucunun takdirinde bulunduğundan bu husus, yerindelik denetimi kapsamında olup anayasa yargısının denetiminin konusu dışında kalmaktadır.

Böylelikle AYM’nin kararı doğrultusunda Dicle Nehri üzerinde inşa edilen Ilısu Barajı nedeniyle Hasankeyf’teki yerleşim alanı daha üst bölgelere taşınacak.

Taşınmaz tarihi eserler su altında kalacak.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
'İçeriden' bir yazı: Selvi'ye göre Rusya'dan hala izin yok, Erdoğan 'psikolojik savaş' taktiği uyguluyor
Sonraki Haber
İngiltere'de 'yalnızlıktan sorumlu' bakanlık kuruluyor