Ana SayfaGüncel‘Bahçeli’nin çığlığı’: MHP, Erdoğan’dan çok şey mi istiyor?

‘Bahçeli’nin çığlığı’: MHP, Erdoğan’dan çok şey mi istiyor?

HABER MERKEZİ – Hürriyet yazarı Murat Yetkin, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin şartlarını sıralayarak AKP ile ittifak çağrısını ‘çığlık’ olarak niteledi ve bu çığlığın iyi okunması gerektiğini söyledi. Yetkin, “Bu kadar destek ve fedakârlıktan sonra Bahçeli, Erdoğan’dan çok şey mi istiyor?” diye sordu.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, dün düzenlediği basın toplantısında ‘siyasette ittifak’ konusuna dair açıklamalarda bulundu, şartlarını sıraladı, Cumhurbaşkanlığı seçiminde AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı destekleyeceklerini açıkladı.

Erdoğan ile ‘ittifak konusunda herhangi bir görüşmelerinin olmadığını’ söyleyen Bahçeli, seçim barajını eleştirdi ve “Partilerin siyasi kimliği ortadan kalkmadan, seçim haklarını kaybetmeden ittifak olmalı” dedi.

Bu açıklamaların ardından AKP cephesinden ise Bahçeli’nin ‘ittifak’ açıklamasının takdirle karşılandığı belirtildi.

AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, “Tüm partiler bir araya gelsin ittifakın aleni halini ete kemiğe büründürelim. Sayın Bahçeli adım atmıştır, AK Parti yetkili organları da bir karar alacaktır” diye konuştu.

Yeni yılın ilk Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ da Bahçeli’nin önerilerinin değerlendirileceğini belirterek, “Seçim yasalarının Mart’tan önce parlamentodan çıkarılmasını hedefliyoruz. Bu yasalar içerisinde seçim ittifakı konusu da ele alınacaktır” dedi.

Bahçeli, Erdoğan’dan çok şey mi istiyor?

Hürriyet yazarı Murat Yetkin, MHP’nin bir ölçüde dağıldığı, İYİ Parti’ye geçişlerin olduğu ve artık yüzde 10’u bulup Meclis’e girmeme sınırına gelmişken “Bahçeli, AKP’den acaba çok şey mi istiyor?” diye soruyor ve değerlendirmelerde bulunuyor.

Yetkin, “Seçim ittifakı Anayasaya göre mümkün olsa sorun olmayacak. AK Parti-MHP ittifakı ile hem Mart 2019’daki belediye seçimlerinde –özellikle “Hayır” demiş büyük şehirlerde sonuç alabilir, hem Kasım’daki Cumhurbaşkanlığı seçiminde belki de daha ilk turda Erdoğan’a yüzde 50 artı 1 oyu garantileyip yeniden seçilmesini sağlayabilirler. Üstelik aynı gün yapılacak Meclis seçimlerinde MHP’liler de yüzde 10 endişesi olmadan milletvekili sıralarını doldurabilirler” yorumunda bulunuyor.

Erdoğan’ın daha fazla sorun istemediğini de belirten Yetkin değerlendirmelerini şöyle sürdürüyor:

“Ya da Erdoğan, Bahçeli’nin yıllarca direndikten sonra İYİ Parti sonrasında talep etmeye başladığı yüzde 10 barajını düşürmeye razı olsa, yine sorun kalmayacak MHP bakımından. Ama o zaman da HDP sorunu çıkacak, belki Saadet sorunu çıkacak; Erdoğan yeni sorun istemiyor.

“Geriye Bahçeli dâhil MHP’lilerin 1993’te yapıldığı üzere, AK Parti listesinden seçime girip, tıpkı zamanında DEP’lilerin SHP’ ile yaptığı gibi milletvekili seçilip sonra MHP olarak ayrılma formülü kalıyor. Üstelik AK Parti’nin de buna açık bir itirazı görünmüyor.

“Ama bu durumda MHP’nin aldığı oy belli olmayacak. Bunun ne önemi var diyecek olursanız, dün Bahçeli’nin basın toplantısında söylediklerini bir daha değerlendirmenizi öneririm. Hazine yardımı yalnızca seçime girip yüzde 7 almış siyasi partilere veriliyor. Başkaları gibi yapıp “dükkânı çevirmek” gibi bir deyim kullanmayalım ama partiyi ayakta tutmak için önemi var Türkiye koşullarında.”

Murat Yetkin, Bahçeli’nin dünkü “çığlığını iyi okumak lazım” diyor ve yazısını şöyle noktalıyor:

“İşin seçmen iradesi, Bahçeli’nin 2015’te Erdoğan’ı başkan yaptırmamak üzere oy istemesini filan hesaba katmadan soruyorum: bu kadar destek ve fedakârlıktan sonra Bahçeli, Erdoğan’dan çok şey mi istiyor?”


Murat Yetkin’in yazısının tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.

 


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Diyarbakır'ın iki ilçesinde askeri operasyon için sokağa çıkma yasağı
Sonraki Haber
AKP'li vekilden CHP'li belediye başkanına: Artistlik yapma