Ana SayfaGüncel‘Barış çağrısı’ yapan TTB yöneticilerinin evlerine polis baskını: 11 hekim gözaltına alındı

‘Barış çağrısı’ yapan TTB yöneticilerinin evlerine polis baskını: 11 hekim gözaltına alındı

HABER MERKEZİ – İçişleri Bakanlığı’nın suç duyurusunun ardından haklarında soruşturma başlatılan Türk Tabipler Birliği yöneticilerinin evlerine polis baskını düzenlendi, 11 hekim gözaltına alındı.

Türkiye’nin Afrin’e operasyonuna karşı ‘barış’ çağrısı yaptığı için önce AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından “Terörist seviciler” sözleriyle hedef gösterilen ardından İçişleri Bakanlığı tarafından hakkında suç duyurusunda bulunulan Türk Tabipleri Birliği’ne (TTB) soruşturma açılmıştı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından haklarında Türk Ceza Kanunu’nun 216. Maddesi’nde düzenlenen “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” ile 301. Madde’deki “Türk milletini, Türkiye Cumhuriyetini aşağılama” suçlamaları ile soruşturma başlatılan TTB yöneticilerinin sabah saatlerinde evlerine polis baskını düzenlendi.

Ankara merkezli 8 ilde yapılan ev baskınlarında aralarında TTB Başkanı Raşit Tükel’in de olduğu 11 hekim, gözaltına alındı.

Gözaltına alınan hekimlerin isimleri şöyle:

Raşit Tükel, Sezai Berber, Sinan Adıyaman, Selma Güngör, Şeyhmus Gökalp, Hande Arpat, Ayfer Horasan, Taner Gören, Funda Obuz, Yaşar Ulutaş, Nazım Yılmaz.

TTB’nin Ankara’daki merkez binasında da aramalar yapıldı. Giriş çıkışları engellenen binada bulunan bütün kayıtlar ve belgeler, polislerce tek tek incelendi.

Aramaların tamamlanmasından sonra TTB’nin avukatı Mustafa Güner, kısa bir açıklama yaparak “Faaliyet yürütme koşullarımız ortadan kaldırılmıştır” dedi.


İçişleri Bakanlığı istemişti: TTB’ye ‘Afrin’ soruşturması


Hükümetten açıklama

Türk Tabipler Birliği yöneticilerinin gözaltına alınmasına ilişkin Sağlık Bakanı Ahmet Demircan ve AKP Sözcüsü Mahir Ünal’dan açıklamalar geldi.

Demircan, “TTB’nin yaptığının kabul edilebilir olmadığını” söyledi ve şunları söyledi:

“Böyle bir zamanda böyle bir açıklamayı yapmanın elbette ki hukuki sorumluluğu da vardır. Türkiye bir hukuk devletidir. Bu açıklamadan sonra hukuk harekete geçmiştir. Kendileri hakkında yasal işlem yapılmaktadır. Buradan ötesi hukukun işidir.

“Tabipler Birliği, Türk tabiplerini temsil eder noktada değildir. Böyle bir açıklamayı yapmaya hakkı yoktur. Büyük yanlış yapmıştır. Gereken de hukuk nezdinde yerine getirilecektir.”

AKP Sözcüsü Ünal ise “Bu tamamen yargının, ilgili savcının, mahkemenin aldığı bir karar. Yargı süreci başlamış, meseleyle ilgili bizim bir takım mülahazlarda bulunmamız doğru olmaz” dedi.

Erdoğan hedef göstermişti

Türk Tabipleri Birliği, Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonuna karşı ‘barış’ çağrısı yapmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından “Terörist seviciler” sözleriyle hedef gösterilmişti.

“Bazı kesimler bunu iyi duysunlar. Bugün operasyonun 7. günü. 343 terörist etkisiz hale getirildi. Bunlar tespit edilenler. Bundan rahatsız olan, sözde Türk Tabipler Birliği gibi bir kesim ‘savaşa hayır’ diye kampanya yürütmek istiyor. Bu terörist sevicilerin bugüne kadar ‘barışa evet’ dediklerini duymadık. Bunlar bugüne kadar güneydoğuda, doğuda, vatandaşlarım şehit edildi. İçeride olan terör uygulayıcılarına yönelik en ufak açıklama duyduk mu? Duymadık. Bunlar bu işin içindeler.”

Erdoğan’ın bu ifadelerine yanıt veren İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Selçuk Erez ise “Hekimin, ‘savaş olmadan barış teşebbüsleri yapılsa daha iyidir’ demesi hiçbir zaman gayri milli bir şey değildir. Bilakis vatanseverliktir, insan severliktir” demişti.

TTB’nin açıklaması

TTB, Afrin’e yönelik operasyona dair yaptığı “Savaş bir halk sağlığı sorunudur” başlıklı açıklamada, şu ifadelere yer vermişti:

“Biz hekimler uyarıyoruz:

“Savaş, doğada ve insanda tahribat yapan, toplumsal yaşamı tehdit eden, insan eliyle yaratılan bir halk sağlığı sorunudur.

“Her çatışma, her savaş; fiziksel, ruhsal, sosyal ve çevresel sağlık açısından onarılmaz sorunlara yol açarak büyük bir insani dramı da beraberinde getirir.

“Yaşatmaya ant içmiş bir mesleğin mensupları olarak, yaşamı savunmanın, barış iklimine sahip çıkmanın birincil görevimiz olduğunu aklımızdan çıkarmıyoruz.

“Savaşla baş etmenin yolu, adil, demokratik, eşitlikçi, özgür ve barışçıl bir yaşam kurmak ve bunu sürekli kılmaktır.

“Savaşa hayır, barış hemen şimdi!”

Tükel ile Gören Ankara’ya getirildi

Soruşturma kapsamında İstanbul’da gözaltına alınan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Mehmet Raşit Tükel ile üye Taner Gören, Ankara’ya getirildi.

Raşit Tükel



Önceki Haber
Afrika Gazetesi’ne saldıran 5 kişi tutuklandı
Sonraki Haber
JinNews’e bir haftada dördüncü erişim engeli