Ana SayfaBilim ve TeknolojiBilim insanları: Kadınlar erkeklerden daha güçlü ve dayanıklı

Bilim insanları: Kadınlar erkeklerden daha güçlü ve dayanıklı

HABER MERKEZİ – Bilim insanlarının yaptığı bir araştırmaya göre kadınlar erkeklere göre biyolojik olarak daha güçlü. Bunun nedeni ise kadınların daha dayanıklı olması ve hormonları.

Danimarkalı bilim insanlarının yaptığı ve İngiliz Daily Telegraph gazetesinde yayımlanan araştırma sonuçlarına göre; kadınlar erkeklerden daha güçlü.

Güney Danimarka Üniversitesi tarafından yapılan araştırma, yaşam koşullarının hem erkekler hem de kadınlar için oldukça sert olduğu kıtlık, salgın gibi kriz dönemlerinde, kadınların çok daha uzun yaşadığını ortaya koydu.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre araştırma sürecinde bu zorlu dönemlerde yaşanan kadın ve erkek ölüm oranları karşılaştırıldı.

Örneğin, İrlanda’da 1845 ve 1849 yılları arasında yaşanan patates kıtlığı sırasında, iki cinsiyet grubu için de 38 yaş olan beklenen yaşam süresi, kriz tırmandığında erkeklerde 18,17’ye, kadınlarda ise 22,4’e düştü.

19’uncu yüzyılda İzlanda’da görülen kızamık salgınlarında da, kadınlar erkeklere göre iki yıl daha uzun yaşadı.

  

‘Kız bebekler hayatta kalmaya daha meyilli’

Araştırma ekibinden Epidemiyoloji Profesörü Virginia Zarulli, bilim dergisi PNAS’ye yaptığı açıklamada ölüm oranlarının çok yüksek olduğu bu dönemlerde özellikle bebek ölümlerinde farklılık gözlemlediklerini dile getirdi:

Salgın ve kıtlık dönemlerinde yeni doğan kız bebeklerin yeni doğan erkek bebeklere oranla hayatta kalmaya daha meyilli olması, çok çarpıcı.

Tek istisna: Trinidad’daki köle ticareti

Yapılan araştırmada istisna olan tek tarihi vaka ise Trinidad’da yaşanan köle ticareti. Hayatta kalan erkeklerin sayısı bu dönemde kadınlara göre daha fazlaydı.

Araştırmacılar bu duruma erkeklerin kadınlardan daha değerli olduğunu düşünen köle tacirlerinin, erkekleri yaşatmak için uğraşmasının neden olduğunu düşünüyor.

‘Dayanıklılık ve hormonlar’

Peki kadınların erkeklerden daha güçlü olmasının nedenleri neler? Araştırma buna ilk olarak şu yanıtı veriyor:  Biyolojik olarak kadınlar erkeklere göre daha ‘dayanıklı’.

Diğer bir önemli faktör ise hormonlar.

Kadınlarda bulunan östrojen hormonu antienflamatuvar (bir maddenin iltihap azaltıcı niteliği) özelliğinin olması sayesinde vücuttaki damar yolu sistemini koruyor.

Erkeklerin salgıladığı testosteron hormonu ise birçok ölümcül hastalık için risk teşkil ederken, bir yandan da bağışıklık sistemine zarar verebiliyor.

Evrim teorisyenleri de konuya ilişkin kadınların doğum yapabilmek için en az dokuz ay hayatta kalma mücadelesi verirken bağışıklık sisteminin de güçlendirdiği düşüncesini savunuyor.

‘Erkekler işler zorlaştığında pes ediyor’

Oxford Üniversitesi’nden Evrimsel Psikolog Robin Dunbar, kadınların erkeklere göre daha kararlı olduğunu söylüyor ve ekliyor:

Erkekler ise, işler zorlaştığında daha çabuk pes ediyor. Kadınlar yaşamlarının son dönemlerinde bile hayata tutunmayı tercih ederken, erkeklerin vazgeçtiği görülüyor.

Araştırma sonuçları bu farkın nedenlerinden birinin kültürel ve sosyal farklılıklar ile günlük yaşamdaki alışkanlıklar olduğunu da gösteriyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Nirvana'nın 80'li yıllardan kalma demoları paylaşıldı
Sonraki Haber
Gerekçe 'güvenlik': Gazi Mahallesi ve Maltepe'deki kritik yerler Emniyet'e tahsis edildi