Ana SayfaKültür-Sanat‘Bir kadının öldürülmesini nasıl alkışlayabiliriz?’: Carmen operasına alternatif son

‘Bir kadının öldürülmesini nasıl alkışlayabiliriz?’: Carmen operasına alternatif son

HABER MERKEZİ – Kadın cinayetlerinin her gün arttığı günümüzde İtalya’daki bir opera evi dikkat çekici bir adıma imza atarak ünlü Carmen operasına alternatif bir son yazdı. “Bir kadının öldürülmesini nasıl alkışlayabiliriz?” diyen opera müdürü, yeni finalde Carmen’in kendisine saldıran erkeği öldüreceğini söyledi.

Kadın cinayetlerinin, cinsel saldırı ve şiddetin her gün arttığı günümüz dünyasında bu sorunlara dikkat çeken adımlar da atılmaya devam ediyor.

Kadına şiddete dikkat çekmek isteyen İtalya’daki Floransa Opera Evi (Opera di Firenze – Maggio Musicale Fiorentino) Fransız besteci Georges Bizet’in kaleme aldığı aldığı ve ilk kez 1875’te sahnelenen Carmen operasına alternatif bir son yazdı.

Normalde başroldeki kadın karakteri Carmen’in bir erkek tarafından öldürülmesiyle sonlanan operada Carmen bu kez ölmeyecek.

Gelecek hafta sahnelenmeye başlanacak olan yeni Carmen’de, ‘çingene kızı Carmen’ bu kez Don Jose tarafından öldürülmeyecek, kendisine saldıran Don Jose’ye o öldürecek.

‘Bir kadının öldürülmesini nasıl alkışlayabiliriz?’

BBC Türkçe’den Övgü Pınar’ın haberine göre Floransa Opera Evi’nin yöneticisi Cristiano Chiarot, Carmen’i yaşatma kararını “Femminicidio nedeniyle kıvranan bir toplumda bir kadının öldürülmesini nasıl alkışlayabiliriz?” sözleri ile açıkladı.

La Repubblica gazetesine konuşan Chiarot, “Bir operanın ruhuna sadık kalarak etik değişiklikler yapılabileceğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Opera Evi’nin basın ofisi de İngiliz The Telegraph gazetesine yaptığı açıklamada şu sözlere yer verdi:

Bildiğimiz kadarıyla Carmen’in finali ilk kez değiştirildi. Tiyatronun, müzik kültürünün tutulduğu muhafazakar bir yer, bir müze olmaması gerektiğine inanıyoruz. Tiyatro, tartışmaların başlatılabileceği bir yer olmalı. Carmen 150 yıl önce, çok farklı bir kültür ortamında yazılmıştı. Devir değişiyor.

Gala öncesi kadına karşı şiddet konulu etkinlik

Carmen’in 7 Ocak’ta yapılacak galası öncesinde 5 Ocak’taki halka açık genel provasında da kadına karşı şiddet konulu bir etkinlik düzenlenecek.

Bu etkinlikte kadın yazarlar, şairler, sivil toplum temsilcilerinin de katılımıyla kadına karşı şiddet konusu tartışılacak.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
2018'in ilk yasakları: Bir gecede biri ajans diğeri gazete adresi olmak üzere dört siteye erişim engeli
Sonraki Haber
1915’ten BUGÜNE | Opera sanatçısı Maria Guleghina'nın çığlıklarından doğan sesinin hikayesi