Ana SayfaÇalışma YaşamıBirleşik Metal-İş 2 Şubat’ta greve gidiyor: Yasağı tanımayacağız

Birleşik Metal-İş 2 Şubat’ta greve gidiyor: Yasağı tanımayacağız

HABER MERKEZİ – MESS ile yapılan Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinden sonuç çıkmaması üzerine açıklama yapan Birleşik Metal-İş Sendikası 2 Şubat’ta greve gideceklerini duyurdu. ‘Greve hazırız’ diyen işçiler yasakları tanımayacaklarını ifade etti.

Birleşik Metal İşçileri Sendikası (Birleşik Metal-İş) ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında 4 aydır süren 2017 – 2019 dönemi Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine metal işçilerin nasıl bir yol izleyeceklerini açıkladı.

Metal işçileri ve sendika yöneticileri, MESS’e verecekleri yanıtı Golden Age Otel’de düzenlenen basın toplantısıyla duyurdu.

‘Greve hazırız’ pankartının asıldığı toplantıya, Cam Keramik İş Genel Başkanı Birol Sarıkaş, Nakliyat İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, Gıda İş Genel Sekreteri Levent Gökçek, Tek Gıda İş Genel Başkanı Mustafa Akyürek ve metal işçileri katıldı.

Görüşmeler 130 bin işçiyi kapsıyor

Açıklamayı yapan Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, metal sektöründe hem verilen mücadele hem de sonuçları açısından önemli olan toplu pazarlık sürecinin devam ettiğine de değinerek, “Bu toplu pazarlık Birleşik Metal İş ve işkolumuzdaki diğer iki sendikaya bağlı 180 işyerinde, 130 bin işçiyi kapsıyor” dedi.

Sözleşmenin etkilerinin, kapsadığı işçi sayısının da üstünde olduğunu vurgulayan Serdaroğlu, sonuçları açısından sadece metal işçilerini değil Türkiye’deki diğer işkollarında devam eden sözleşmeleri de etkileyen bir toplu pazarlık olduğunu kaydetti.

MESS ile sendikaları arasında 2017-2019 dönemi grup toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin 6 Ekim 2017 tarihinde başladığını dile getiren Serdaroğlu, resmi arabulucu sürecine kadar yapılan altı toplantıda bir anlaşma sağlanamadığını ve 60 günlük müzakere sürecinden sonra zorunlu resmi arabulucu sürecinin tamamlandığını aktardı.

Serdaroğlu yapılan görüşmelerin ayrıntılarını da aktardı:

Sendikamız bu dönem MESS’e 78’i asıl madde, 5’i geçici madde ve 14’ü ek madde olmak üzere toplam 97 maddeden oluşan bir toplu pazarlık teklifi sundu. Görüşme sürecinde 33 madde kabul edildi. Kabul edilen maddeler sendikamızın değişiklik teklif etmediği, bir önceki sözleşmelerde yer alan maddelerdir. Kalan 63 madde de ise anlaşma sağlanamadı.

Serdaroğlu, yaptıkları çalışmalar sonucu üyeleri için ortalama saat ücreti 10.39 TL ve ortalama net ücreti ikramiye dahil yaklaşık 2 bin 145 TL ücret zammı belirlediklerini kaydetti.

Ancak MESS ile uzlaşı sağlayamadıklarını belirten Serdaroğlu, “Böylece OHAL’e ve Hükümet’e sırtını dayayan MESS işçilere sefalet ücreti önerme cüretini gösterebildi” diye konuştu.

8 Mart’ta kadın üyeleri ve 3 Aralık’ta engelli işçiler için talep ettikleri ücretli izin hakkının da kabul edilmediğini söyleyen Serdaroğlu, kiralık işçiliği engelleyen maddelerine karşılık da MESS’in esnek çalışmayı yaygınlaştıracak tekliflerle kendilerine geldiğini vurguladı.

‘Yasakları tanımıyoruz’

Serdaroğlu, işçi hak ve özgürlüklerini etkileyecek şekilde olan OHAL döneminde toplu sözleşme görüşmelerinin yürütüldüğüne de dikkat çekti.

Grev hakkının evrensel bir hak olduğuna ancak AKP hükümetinin OHAL ile birlikte çok sayıda grevi yasakladığını söyleyen Serdaroğlu bunlardan ikisinin de Birleşik Metal İş Sendikası’nın olduğunu belirtti.

MESS ve kamuoyuna grev yasağını tanımayacaklarını söyleyen Serdaroğlu 2 Şubat’ta greve gideceklerini duyurdu.

Serdaroğlu greve ilişkin şunları söyledi:

işçi sınıfının mücadele tarihinden aldığımız güçle ve işçi sınıfının mücadelesinin değiştirme ve dönüştürme yeteneğine olan inancımızla, toplu pazarlık mevzuatının gereğini yerine getirerek 30 işyerinde 12 bin üyemizle almış olduğumuz grev kararını tüm metal işçileriyle beraber 2 Şubat tarihinde hayata geçireceğimizi, eğer bu grevimiz yasaklanırsa grev yasağını tanımayacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz.

Previous post
Dolar yükseldi, euro tüm zamanların rekorunu kırdı
Next post
Hayvanların üreme bölgesine sızan petrolün temizlenmesi için adım atılmadı