Ana SayfaDünyaBütçe anlaşmazlığı: ABD’de hükümet ‘resmen kapandı’

Bütçe anlaşmazlığı: ABD’de hükümet ‘resmen kapandı’

HABER MERKEZİ – ABD Senatosu’nun öngörülen süre içerisinde yeni bütçe üzerinde uzlaşmaya varamamasının ardından federal hükümet “resmen kapandı”. Peki, bu ne anlama geliyor?

ABD Senatosu’da Cumhuriyetçiler ve Demokratlar bütçede anlaşamayınca Amerikan yönetimi ‘resmen’ kapanmaya başladı.

Kongreden 197 oya karşı 230 oyla geçen, ancak Senato’da takılan geçici bütçenin onay alamaması üzerine, ABD hükümeti Cuma günü gece yarısından sonra ‘kepenk kapatmak’ zorunda kaldı.

Bununla beraber birçok federal kurum, hizmetlerini askıya aldı. Milyonlarca kamu çalışanı ya ücret almadan çalışacak ya da zorunlu izne çıkarılacak.

Çünkü ABD’de federal hükümetin kapanması, acil ve zaruri nitelikte olmayan kamu çalışanlarının zorunlu ücretsiz izne çıkarılması ve birçok devlet programının askıya alınması anlamına geliyor.

Anlaşmazlığın nedeni ne?

Demokratların bütçe tasarısına karşı çıkmasında, ülkeye çocuk yaşta aileleri tarafından kaçak olarak getirilen 800 bin civarında genç göçmeni koruyan DACA isimli programa yönelik anlaşmazlık önemli rol oynadı.

Demokrat Kongre üyeleri, bütçe tasarısına destek vermek için hayatının büyük bölümünü ABD’de geçiren DACA göçmenleri için bir an önce çözüm getirilmesi şartını koştu.

Cumhuriyetçiler ise bu talebi DACA programı için mart ayına kadar zaman olduğunu savunarak reddetti.

En son Obama döneminde kapanmıştı

ABD’de hükümet en son 2013 yılında Barack Obama yönetimi döneminde 16 gün ‘kapanmış’, hiçbir kamu dairesi çalışmamıştı.

Siyasi önemi ne?

“Hükümet kapanırsa”, Cumhuriyetçiler açısından bu büyük prestij kaybı olacak çünkü şimdiye kadar bu, Kongre’nin her iki kanadında da çoğunluğu oluşturan bir iktidar partilerinin başına hiç gelmedi.

Senato çoğunluk lideri Mitch McConnell Perşembe gecesi Cumhuriyetçi üyelere yolladığı e-posta ile onları aynı yönde oy kullanmaya çağırdı. Böylelikle hükümetin kapanmasının sorumluluğu tamamen Demokratların üzerine atılabilecek.

Aslında hiçbir parti Kasım ayında yapılacak ara seçimler öncesi hükümetin kapatılmasından sorumlu görünmek istemiyor.

2016’daki başkanlık seçimlerinde Donald Trump’ın kazandığı eyaletlerden 10 Demokratik senatör ara seçimde koltuğunu korumak için yarışacak. Bu nedenle onlar da “hükümetin kapanmasının” yaratacağı tepkileri üzerlerine çekmek istemeyebilir.


Bu haberde BBC Türkçe, AA ve Diken’den faydalanıldı.



Önceki Haber
David Harvey ve Noam Chomsky dahil 13 önemli isimden dünyaya Afrin çağrısı
Sonraki Haber
Gözaltına alınan gazeteci Suat Karagöz serbest bırakıldı