Ana SayfaGüncelÇavuşoğlu ile görüşen Gabriel: Her konuda hemfikir değiliz

Çavuşoğlu ile görüşen Gabriel: Her konuda hemfikir değiliz

HABER MERKEZİ – Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile mevkidaşı Sigmar Gabriel Almanya’da bir araya geldi. Görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenleyen iki bakan, her konuda ‘hemfikir’ olmadıklarını kaydederek, yine de iki ülke arasındaki sorunları çözme konusunda olumlu mesajlar verdi.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Almanya’nın Goslar kentinde mevkidaşı Sigmar Gabriel’le bir araya geldi.

İki lider görüşme sonrasında ortak bir basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında ilk söz alan Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel oldu.

Gabriel: Her konuda hemfikir değiliz

Geçtiğimiz aylarda Türkiye ile Almanya arasında siyasi konularda bir takım fikir ayrılıklarının söz konusu olduğunu söyleyen Gabriel, “Her konuda hemfikir değiliz ama şunu belirtmekte fayda var. Tüm bu zorlukları aşmayı bir görev biliyoruz ve sorumluluğumuzun da bilincindeyiz. Ve bu konuyla ilgili ciddi bir irademizin olduğunu belirtmek istiyoruz. Değerli meslektaşımla ben, geleceğe yönelik bu gerilimleri aşmak için gereken adımları atmayı ortak bir vazife olarak kabul ediyoruz” dedi.

Çavuşoğlu ile son olarak Antalya’da görüştüklerini hatırlatan Gabriel, geçen süreçte bir takım olumlu gelişmeler olduğunu belirtti.

Ekonomik alanda olumlu gelişmeler olduğunu söyleyen Gabriel, Türkiye yargısının aldığı olumlu kararlar olduğunu kaydederek, bazı tutuklu Almanya vatandaşlarının serbest bırakıldığını, bir kısmının yurtdışına çıkabildiğini ifade etti.

Gabriel, “Tüm bu gelişmeler ışığında geleceğe yönelik ne gibi adımlar atılabilir bunları görüşmek istiyoruz. Her ikimiz de ekonomi bakanlarımıza tavsiyede bulunarak, bir müddettir toplantıları gerçekleşmemiş ortak ekonomi kurullarının yeniden düzenli olarak bir araya gelmeleri yönünde tavsiyede bulunmak isteriz. Aynı şekilde dışişleri bakanlıklarımızın da stratejik dışişleri bakanlıkları düzeyinde diyaloğun yürütülmesi için adımlar atmasını isteriz” şeklinde konuştu.

Çavuşoğlu: Her konuda hemfikir olmak zorunda değiliz

Daha sonra söz alan Mevlüt Çavuşoğlu da samimi bir ortamda ikili ilişkileri ve bazı bölgesel konuları görüşme fırsatı yakaladıklarını belirtti.

Türkiye ve Almanya’nın günümüzde bazı konularda görüş ayrılıkları yaşadığını söyleyen Çavuşoğlu, “Bazı sorunlar yaşadık. Hatta ilişkilerimizde tırmanma da oldu, gerginlikler de oldu. Fakat biz bunun diyalog yoluyla aşılabileceğine inandık. Karşılıklı anlayış diyalog ve samimi işbirliği içinde ilişkilerimizi geliştirebileceğimize inanıyoruz” dedi.

Bundan sonraki süreçte iki ülke arasındaki istişare mekanizmalarının işletilmesi gerektiğini söyleyen Çavuşoğlu, karma ekonomi toplantısının yeniden yapılması için ilgili bakanlıklara talimatlar verileceğini kaydetti.

Çavuşoğlu son olarak Gümrük Birliği anlaşmasına değindiği konuşmasında şu sözleri kullandı:

Ekonomik ilişkilerimizi geliştirmek için güven artırıcı adımlar atmamız lazım, somut adımları atmaya devam etmemiz gerekiyor. Sigmar’ın da söylediği gibi her konuda hem fikir olmak zorunda değiliz. Görüş ayrılıklarını ya da anlaşamadığımız konuları parantez içine alıp yola devam etmemizde yarar var Türkiye’nin AB üyelik süreciyle ilgili karşı karşıya olduğumuz durumu biliyoruz. Her iki tarafının yararına olan Gümrük Birliği anlaşması gibi konuları aşmamız gerekiyor.

Daha sonra iki bakan gazetecilerin sorularını yanıtladı. Çavuşoğlu bir soru üzerine Almanya’da PKK ve Gülen faaliyetleri olduğunu belirterek, bu konuda Almanya’dan beklentileri olduğunu ifade etti.

Gabriel’e Deniz Yücel sorusu

Gabriel ise bir gazetecinin, “Der Spiegel dergisine verdiğiniz demeçte, Almanya’dan Türkiye’ye silah ihracatına onay verilmemesinin Deniz Yücel vakası ile bağlantılı olduğunu ifade ettiniz. Bu konuya açıklık getirir misiniz?” şeklindeki sorusuna, şu yanıtı verdi:

İki konunun birbirine karıştırılması doğru değil. O söyleşide bu iki konu birbirine karıştırılmadı. Karıştırılması da mümkün değildir. Mevcut içtihat gereği NATO ortakları arasında silah ihracatında kısıtlamalara gitmek sadece belirli koşullar altında mümkündür. Oradaki (Der Spiegel) alıntıyı doğru okumanızı tavsiye ederim. Deniz Yücel vakasını savunma konularıyla hiçbir şekilde birbirine karıştırmadım. Size bir örnek vermek istiyorum. Türk askeri örneğin Suriye’de IŞİD’e karşı mücadele veriyor. Orada IŞİD’in yerleştirdiği mayınlar nedeniyle yaşamını yitiren askerler var. Şimdi biz Alman savunma sanayisi olarak ülkemizde bu gibi mayınlara karşı koruyucu teçhizata sahipsek bunları ihraç etmeyecek miyiz? Böyle bir şeyin düşünülmesi mümkün değil.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Steven Spielberg: Yönetmen olmasaydım gazeteci olurdum
Sonraki Haber
AKP Sözcüsü Ünal taşeron sorusu üzerine kameraları kapattırdı