Ana SayfaGüncelÇavuşoğlu’ndan Almanya’ya ‘yeni başlangıç’ önerisi: Pragmatik olalım

Çavuşoğlu’ndan Almanya’ya ‘yeni başlangıç’ önerisi: Pragmatik olalım

HABER MERKEZİ – Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Almanya medyası için kaleme aldığı makalede popülist, kısa soluklu ve ben merkezci politik düşünceler yerini pragmatik yaklaşımların alması gerektiğini belirterek, Almanya ile ‘yeni bir başlangıç’ önerisi beklendiğini ifade etti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, mevkidaşı Sigmar Gabriel ile yarın yapacağı görüşme öncesinde Alman Funke Medya Grubu için bir makale kaleme aldı.

Bakan, güvenlikten ekonomiye kadar birçok alandaki işbirliğine değinerek, iki ülke ilişkilerinde “yeni bir başlangıç” yapılmasını önerdi.

2017 yılının Türkiye-Almanya ilişkileri açısından zor bir yıl olduğunu belirten Çavuşoğlu, aşılması gereken birçok zorlukla dolu bir dönemde her iki tarafın da ilişkilerde yeni bir başlangıçtan yana olduğunu ifade etti.

Mevlüt Çavuşoğlu kaleme aldığı makalede, kriz sarmalının kırılması ve karşılıklı anlayışın geliştirilebilmesi için dört öneride bulundu.

Öneriler neler?

Öncelikle iki ülkenin karşılıklı olarak birbirlerini eşit değerde iki partner olarak değerlendirmesi gerektiğini belirten Çavuşoğlu, “Türkiye’nin son 15 yıl içindeki muzzam gelişiminin” tanınması gerektiğini kaydetti.

Bakan, ikinci öneri olarak iki ülke arasındaki diyaloğun üst seviyede, güvenilir ve gerektiğinde resmi olmayan görüşmeler yoluyla da sürdürülmesi gerektiğini belirtti.

Almanya’daki mevkidaşı Sigmar Gabriel’in memleketi Goslar kentine yapacağı ziyarete dikkat çeken Çavuşoğlu, bu ziyaretin bu yöndeki çabaların bir parçası olduğunu belirtti.

Çavuşoğlu, üçüncü olarak ‘popülist, ben merkezci ve kısa soluklu iç politik düşüncelerin yerini pragmatik yaklaşımların alması gerektiğini’ kaydetti.

Bakan, “dördüncü ve belki en önemli nokta” diye nitelendirdiği önerisinde de karşılıklı olarak daha empatili bir dil kullanılması gerektiğini ifade etti.

15 Temmuz darbe girişimin Türkiye toplumunda yol açtığı travmanın, Almanya’da tam olarak anlaşılamadığını öne süren Çavuşoğlu, “Alman dostlarımızdan, Türkiye’nin karşı karşıya olduğu durumu daha iyi anlamalarını bekliyoruz” dedi.

Çavuşoğlu Almanya’dan en büyük beklentilerini ise “Almanya’daki FETÖ ve PKK faaliyetlerine karşı kararlı mücadele” olarak nitelendirdi ve “Birçok yüzü olan FETÖ’nün karanlık tarafının daha iyi anlaşılmasını ve buna uygun gerekli adımların atılmasını bekliyoruz” dedi.

Vize serbestisi

Çavuşoğlu son olarak ise Türkiye ile AB arasında 18 Mart 2016 tarihinde imzalanan mülteci mutabakatına değinerek, “Türkiye bu mutabakat çerçevesindeki tüm taahhütlerini yerine getirmiştir. AB’nin özellikle vize liberalizasyonundaki yükümlülüklerini yerine getirmesi yönündeki talebimiz bizim doğal hakkımızdır” ifadelerini kullandı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Erdoğan: Ataşehir'de ne olduysa Beşiktaş'ta da öyle oldu
Sonraki Haber
Siyasi çözüm arayışındaki Suriye: Rojava'da sistem hangi aşamada, Toplumsal Sözleşme ne diyor?