Ana SayfaGüncel‘Cenazeleri tehdit olarak görmeye başlamışsanız zaten bitmişsiniz demektir’

‘Cenazeleri tehdit olarak görmeye başlamışsanız zaten bitmişsiniz demektir’

HABER MERKEZİ – Bitlis ve Varto’da mezarlıkların iş makineleriyle yıkılması ve cenazelerin çıkartılmasına tepki gösteren HDP Sözcüsü Bilgen, “Cenaze ve ölüleri tehdit olarak görmeye başlamışsanız, mezar taşlarındaki iki kelime sizi tedirgin ediyorsa zaten bitmişsiniz demektir” dedi.

Bitlis merkeze bağlı Yukarı Ölek köyündeki Garzan Mezarlığı’nın 19 Aralık 2017 tarihinde iş makineleriyle yıktırılarak 267 cenazenin İstanbul Adli Tıp Kurumu’na götürülmesi ve sonrasında Muş’un Varto ilçesi Kolan köyünde 27 PKK’linin cenazesinin bulunduğu mezarlığın yıkılmasına tepkiler devam ediyor.

Mezarlıklara yönelik ‘operasyonlar’a tepki gösteren HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, durumun hem sistem hem de rejim açısından tükenmişliğin ilanı anlamına geldiğini belirtti.

Bilgen, “Cenaze ve ölüleri tehdit olarak görmeye başlamışsanız, mezar taşlarındaki iki kelime sizi tedirgin ediyorsa zaten bitmişsiniz demektir” dedi.

Mezarlık saldırılarının iktidar tarafından “güvenlik” politikası olarak değerlendirmesine de tepki gösteren Bilgen, “Bunun bir güvenlik politikası olarak izahı da akıl dışıdır. Yani eğer cenaze ve ölüleri tehdit olarak görmeye başlamışsanız ve rejiminize onları dahi tehdit olarak görmeye başlamışsanız, mezar taşlarındaki iki kelime sizi tedirgin ediyorsa zaten bitmişsiniz demektir. Zaten hiçbir surette kendinizi güvende hissetmeyeceksiniz demektir” ifadelerini kullandı.

MA’ya konuşan Bilgen şunları söyledi:

İnsanlık tarihine bakıldığında neredeyse ortak değerlerden birisi cenazelere saygıdır. Cenazelere hürmettir ve cenaze törenlerini her türlü siyasi hesabın ötesinde saygıyla karşılamaktır. Mezarlıklara hakaret, mezarlıklara tahkir, mezarlıklara saldırı hiçbir inanç ve kültürün kabullenebileceği olağan görebileceği bir yaklaşım değildir. Bu aslında ulus devlet çılgınlığının yeryüzünde otorite kurma hastalığı ve saplantısının gelebileceği son noktadır.


‘Asıl mesele toprak üzerinde Kürtlerin cenazelerinin izini bırakmamak, mekana kazılı hafızayı silmek’

Devletin zillet makamında Kürt ölüleri


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Demokratik Modernite editörü Ergül gözaltına alındı
Sonraki Haber
İstanbul'a beklenen kar neden yağmadı?