Ana SayfaGüncel“Cenazelerin gömülmesine izin vermemek en büyük canavarlıktır, Allah’ın yerine karar vermektir; bunun ne din ne de insanlıkla ilgisi yok”

“Cenazelerin gömülmesine izin vermemek en büyük canavarlıktır, Allah’ın yerine karar vermektir; bunun ne din ne de insanlıkla ilgisi yok”

HABER MERKEZİ – Mezarlıklara dönük ‘operasyonları’ değerlendiren Demokratik İslam Kongresi üyesi Şimel Begik, cenazelerin mezarlıklardan çıkartılmasına dek varan son dönemdeki uygulamaları “şirk ve düşmanlık” olarak tanımlarken, bunun insan haklarına aykırı olduğu gibi İslamiyet’te de yeri olmadığını belirtiyor. Begik’e göre cenazelerin gömülmesine izin vermemek ‘en büyük canavarlık’.

Bitlis’teki Garzan Mezarlığı’nın, iş makineleriyle yıktırılarak 267 cenazenin İstanbul Adli Tıp Kurumu’na götürülmesinin ardından bu kez de Muş’ta bulunan bir mezarlık iş makineleriyle yerle bir edilmişti.

Mezarlıklara dönük bu ‘operasyonlara’ farklı kesimlerden tepkiler gelmeye devam ediyor.

Demokratik İslam Kongresi (DİK) üyesi Şimel Begik de mezarlık saldırılarına tepki gösterenlerden. Begik’e göre mezarlıklar üzerinden bir halkın toplumsal ve dini değerlerine saldırı yapılıyor.

Mezarlıklara yapılan saldırının linç ve talan kültürüne dayandığını ifade eden Begik, İslam dinine göre bir insan öldüğünde gömülmemesi halinde etrafındaki bütün insanların bundan mesul olduğunu hatırlatıyor.

Kürtlerin sürekli katliamların hedefinde olduğunu söyleyen Begik, Sur, Şırnak ve Cizre’de Taybet İnan ve Cemile Çağırga’nın cenazesine yapılanlara dikkat çekerek, Kürtlerin ‘bütün insani ve ahlaki değerlerine saldırıldığını’ belirtiyor.

Demokratik İslam Kongresi üyesi Begik, tarihte Moğolların dahi kimi yerleri talan ederken mezarlıklara dokunmadığına dikkat çekiyor.

Bugün mezarlıklara yönelim üzerinden yaşananların Dersim, Zilan, Ağrı gibi katliamların devamı olduğunu da savunan Begik, yaşananları dini ritüeller açısından ise şöyle yorumluyor:

Ölüye zulüm etmek kendini Allah’la eşdeğer tutmaktır. Sürdürülen katliam politikaları insan haklarına aykırı olduğu gibi bunun İslamiyet’te de yeri yok. Saldırılarla birlikte özelde aileler, genelde ise tüm Kürt halkının değerleri hedef alınıyor. Sadece İslam dininde değil bütün dinlerde ölüye saygı ve hürmet gösterilir.

Kişi öldüğünde artık beşeri dünya ile bir alakası kalmaz. Kişi Allah’ın huzuruna çıkıyor, bu dünyada işlediği günahları ve sevaplarıyla yalnızca Allah’a hesap verebilir. Cenazelerin gömülmesine izin vermemek ve oradan buraya savurmak en büyük canavarlıktır. Allah’ın yerine karar vermek demektir. Bunun ne din ne de insanlıkla ilgisi yoktur.


Bitlis’te PKK’lilerin cenazeleri yerlerinden çıkartıldı, mezarlık bütünüyle yıkıldı

Bu kez Diyarbakır’da ‘mezarlık operasyonu’: Polisler zırhlı araçlar eşliğinde mezar taşlarını değiştirdi

‘Mezarlık operasyonları’ sürüyor: Bu kez de Varto’daki mezarlık yıkıldı

Savcıya çocuğunun cenazesini soran anneye ‘Niye oğlunu dağa gönderdin?’ yanıtı

İHD’den Garzan Mezarlığı raporu


Nekro-politika, yerinden edilen kemikler ve direnişe dönüşen yas (I) – Öykü Deniz

Nekro-politika, yerinden edilen kemikler ve direnişe dönüşen yas (II) – Öykü Deniz

Mezarsızlık politikası: Yer altının lanetlileri – Özcan Kırbıyık

Thebai’den Garzan’a mezarsızlık politikası ve yasla örülen direniş – Leyli Doğan 

Devletin zillet makamında Kürt ölüleri- Adnan Çelik


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
On yıllardır süren direnişin ardından: Fransa'da havalimanı projesi iptal edildi, ZAD 'tarihi zafer' ilan etti
Sonraki Haber
Çavuşoğlu: ABD'nin açıklamaları bizi tatmin etmedi, Rusya Afrin'e operasyona karşı çıkmamalı