Ana SayfaDünya‘Dönüm noktası’: Kuzey Koreli kadın sporcular kış olimpiyatları için Güney Kore’de

‘Dönüm noktası’: Kuzey Koreli kadın sporcular kış olimpiyatları için Güney Kore’de

HABER MERKEZİ – Kuzey Koreli kadın sporcular, 9 Şubat’taki kış olimpiyatlarına katılmak üzere Güney Kore’ye ulaştı.

Kuzey ve Güney Kore arasında iki yılın ardından başlayan ilk resmi görüşmelerde, Güney Kore’de düzenlenecek PyeongChang Kış Olimpiyatları için ortak takım kurma ve iki ülke sporcularının olimpiyat töreninde aynı bayrak altında yürümesi yönünde karar alınmıştı.

Şimdiyse olimpiyatlara iki hafta kala Kuzey Kore’den 12 kadın buz hokeyi oyuncusu ve bir delegasyon sınırı geçerek Güney Kore’ye ulaştı.

İki ülke arasındaki sınırdan karayoluyla ülkeye giren Kuzey Koreli sporcuların Güney Kore takımıyla antrenmanlara başlayacağı bildirildi.

Sporcuların ülkeye girmesinin ardından Kuzey Kore’den açıklama geldi.

‘Dönüm noktası’

Yapılan açıklamada, ‘içeride ve dışarıdaki tüm Korelilere’ seslenilerek, başka ülkelerin yardımına ihtiyaç olmadan birleşmek için bir ‘dönüm noktasına’ ulaşılması gerektiği vurgulandı.

Ayrıca tüm Korelilerin Güney ve Kuzey arasında iletişimi, seyahati ve işbirliğini teşvik etmesi gerektiği söylendi.

İki ülke arasında olumlu yönde ilerlediği belirtilen gelişmelere ise Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tepki gösterdi.

The Guardian’ın haberine göre Beyaz Saray’dan bir yetkili, ülkenin Başkan Yardımcısı Mike Pence’in, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un kış olimpiyatlarını propaganda için kullanacağını öne sürerek, oyunlar için Güney Kore’ye gideceğini belirtti.

Kuzey ve Güney arasındaki anlaşma

İki ülke arasındaki anlaşma çerçevesinde 22 Kuzey Koreli sporcunun olimpiyatlarda mücadele etmesi öngörülüyor.

Sporcu kafilesinde yer alan 12 kadın buz hokeyi oyuncusu, Kuzey ile Güney’in aynı forma altında mücadele edeceği olimpiyat takımına katılacak. Özel yapılacak birleşik Kore formasıyla mücadele edecek takım için bir Kore halk şarkısı milli marş olarak kullanacak.

Kuzey Koreli sporcular, ayrıca artistik buz pateni, kısa kulvar hız pateni, Alp disiplini kayak ve Kuzey disiplini kayak branşlarındaki müsabakalarda yarışacak.


Karınca Dış Haberler