Ana SayfaGüncelDünyada ilk ve tek: Kargıdan yapılmış heykeller sergisi İstanbul’da

Dünyada ilk ve tek: Kargıdan yapılmış heykeller sergisi İstanbul’da

HABER MERKEZİ – Yaklaşık olarak 5.000 yıldan bu yana ilkel silah yapımından müzik aletine pek çok üründe kullanılan kargı bu kez sanata dönüştü. “abARTık” ile sanata dönüşen kargıdan heykeller 19. kez Schneidertempel Sanat Merkezi’nde ziyaretçilerle buluşuyor.

Kargı bilinen tarihiyle 5.000 yıldan bu yana ilkel silah yapımından müzik aletine ve evdeki yalıtım malzemelerine dek pek çok eşyada kullanılıyor.

Pek çok yerde karşımıza çıkan kargı bu kez sanata dönüştü.

Dünyada sadece Abdullah Şengörenoğlu tarafından yapılan kargı heykeller, İstanbul-Schneidertempel Sanat Merkezi’nde ziyaretçiyle buluşuyor.

Dünyada ilk ve tek: Kargıdan heykeller

Sergi açılışında konuşan Şengörenoğlu, kargı ile ilk defa heykel yapıldığını belirtti ve şunları söyledi:

Kargı, bambunun Anadolu versiyonudur. Kargı, kamış ve saz diye geçer. Direngen bir bitkidir. Su bulduğu her yerde çıkan çok özel bir bitki, çok özel bir malzeme. Yakılır, çit ya da çatı yapılır. İlk defa heykel yapıldı. İşlemesi zor. İzin verdiği oranda işlenebiliyor. Örneğin ben elime bir tahta alsam, bir kadın, bir erkek, surat, el, kol, yapabilirim, bu şekilleri oyabilirim. Ama burada kargının izin verdiği oranda ben işlem yapabiliyorum. Buradaki biçime bir hareket katıyorum. Bu heykellerin Türkiye’den çıkmış olmasının Türkiye için bir kazanç olduğunu düşünüyorum.

Şengörenoğlu, mizah, kara mizah, fantastik anlatım süreçlerinin birbirine girdiği anlatımlarla heykellerini yaratıyor.

Kargıdan minik heykeller, sürdürdüğümüz ya da sürdürmeye zorlandığımız yaşamın kodlarını çözüp yeni bir yaşamın inşasına dair ipuçlarının vermeye çalışıyor.

Dünyanın ilk ve tek kargı heykelleri sergisi; “abARTık” 11 Şubat’a kadar sergilenecek.

Previous post
Gelir adaletsizliği zirvede: 2043 milyarder var, 3,7 milyar kişi ise yoksul
Next post
Sanat başkaldırır – Jeanette Winterson