Ana SayfaEkonomiEconomist: Sürpriz şekilde büyüyen Türkiye ekonomisi için yavaşlama kaçınılmaz mı?

Economist: Sürpriz şekilde büyüyen Türkiye ekonomisi için yavaşlama kaçınılmaz mı?

HABER MERKEZİ – Önde gelen haftalık dergilerden Economist, bugünkü yeni sayısında Türkiye ekonomisindeki büyümenin sürdürülebilirliğini sorgulayan bir analiz yayımladı. 2017 yılındaki büyüme rakamlarında kolay kredilerin önemli bir paya sahip olduğunun kaydedildiği yazıda, ‘ekonomide yakıtın bitmeye başladığı’ savunularak, 2018’de büyümede yavaşlamanın kaçınılmaz olduğu yorumunda bulunuldu.

Britanya merkezli The Economist dergisinin bugünkü yeni sayısında “Var gücüyle çalışan Türkiye ekonomisi dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri. Ama bu ne kadar sürer?” başlıklı bir yazıya yer verildi.

Türkiye’nin 2017 yılının üçüncü çeyreğinde milli gelirde yüzde 11’lik büyüme yakalandığının anımsatıldığı yazıda, “Türkiye’nin ekonomisi sürpriz bir şekilde iyiye gidiyor” denildi ve kolay kredilerin bu büyümede önemli bir paya sahip olduğu belirtildi.

Dergide, bu kredi dalgasının etkileri şu şekilde anlatıldı:

Bu krediler şirketlere; turizmdeki sert düşüş, OHAL’in yükü ve 60 bin kişinin özgürlüğüne neden olan hükümet baskısının etkileriyle baş etmede yardımcı oluyor. Yakın zamanda genişletilen Kredi Garanti Fonu (KGF) ile hükümet, küçük ve orta büyüklükteki işletmelere 221 milyar TL verdi. Vergi muafiyeti ise tüketimde artışa yardımcı oldu ve bu alanda yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 11.7’lik büyüme yaşandı.

‘Yüksek enflasyon hayaleti yeniden Türkiye üzerinde dolaşmaya başladı’

Economist, büyüme rağmen Türkiye ekonomisinin genel görünümün tamamen umut verici olmadığını belirtti. Yazıda bu görüş, özetle şu ifadelerle temellendirildi:

Türkiye’nin 2016’nın sonunda 33.7 milyar dolar olan (Milli gelirinin yüzde 4.7’si) cari açığı şu anda 41.9 milyar dolara çıkmış durumda. Yabancı yatırım, on yıl öncesine kıyasla kabaca yarıya yarıya düştü. 1970’lerden 2000’lerin başına kadar Türkiye üzerinde dolanan yüksek enflasyon hayaleti, kredi artışının etkisiyle geri döndü.

Dergi ayrıca Türk Lirası’ndaki değer kaybının anımsatarak, “Siyasi karışıklık yılları, terör saldırıları, ortaklarla kavgalar ve son olarak Amerika’nın, İran’a yönelik ambargoları deldiğinden şüphelenilen Türk banklarına yönelik ceza vereceğine dair korkular da ülkenin kuruna zarar verdi” ifadelerine yer verdi.

‘Yakıt bitmeye başlıyor’

Yazının sonunda ise 2018’de büyümede yavaşlamanın kaçınılmaz göründüğü aktarılarak, “Ekonomi 2017’de tam kapasite çalışıyordu, şimdi yakıtı bitmeye başlıyor” denildi ve şu ifadeler kullanıldı:

Ankara’daki yetkililer, 2017’nin tamamı için yüzde 7 büyüme oranı ön görüyor ancak bu yıl için daha mütevazi seviyelere dönmeyi bekliyorlar.

Türk bakanlar on yıldır ekonomik reform sözü veriyor ancak her seferinde bunu gerçekleştirmede başarısız oluyor. Ekonomi 2017’de tam kapasite çalışıyordu. Şimdi, yakıtı bitmeye başlıyor.


BBC Türkçe

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
AKP kurucularından Şener: Medyada destan hikayeleri yazılsa da Erdoğan en zayıf döneminde
Sonraki Haber
Erdoğan: Ataşehir'de ne olduysa Beşiktaş'ta da öyle oldu