Ana SayfaToplumsal CinsiyetEmani davası: İkişer kez ağırlaştırılmış müebbet, 72’şer yıl hapis cezası

Emani davası: İkişer kez ağırlaştırılmış müebbet, 72’şer yıl hapis cezası

HABER MERKEZİ – Sakarya’da 9 aylık hamile Emani Al-Rahmun’u kaçırıp cinsel saldırıya maruz bıraktıktan sonra 10 aylık oğlu ile birlikte öldüren saldırganların yargılandığı davanın 2. duruşması görüldü. Sanıklar Birol Karacal ve Celal Bay’a ayrı ayrı ikişer kez ağırlaştırılmış müebbet, 72’şer yıl hapis cezası verildi. Duruşma öncesi açıklama yapan İstanbul Kadın Meclisi’nden Sultan Gürbey, Emani cinayetinin ‘kadın düşmanlığı ve yabancı düşmanlığının birleşmiş hali’ olduğunu söyledi.

Sakarya’nın Kaynarca ilçesinde Suriyeli olan 9 aylık hamile Emani Al Rahmun, 10 aylık çocuğu Halaf Al Rahmun ile birlikte Birol Karacal ve Cemal Bay adlı iki saldırgan tarafından kaçırılmış, 20 yaşındaki kadın cinsel saldırıya maruz bırakıldıktan sonra oğlu ile birlikte başları taşla ezilerek öldürülmüştü.

İki saldırganın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yargılandığı davanın ikinci duruşması Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Davaya, Emani’nin eşi Halit Al-Rahmun, erkek kardeşi ve avukatları ile tutuklu sanıklar katıldı.

Ayrıca davayı İstanbul Kadın Meclisleri üyeleri, CHP’li kadınlar, Aydın Barosu, Sakarya Barosu ve Eğitim Sen Sakarya Şubesi’ne üye kadınlar da takip etti.

‘Emani 3 saat içinde yaşamını yitirdi’

Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada, mahkeme heyeti başkanı, otopsi raporunun gönderildiği bilgisini paylaştı. Otopsi raporunda, Emani’nin 3 saat içinde yaşamını yitirdiği, çocuğunun da nefessiz kalarak yaşamını kaybettiği ifade edildi.

Otopsi raporuna karşı tutuklu sanık Birol Karaca, Cemal Bay ve avukatları bir söyleyecekleri olmadığını belirtti. Savcı da otopsiye dair bir talebi olmadığını, esas hakkındaki mütalaayı açıklayabileceğini söyledi.

Esasa ilişkin kararını açıklayan savcı, “plan yaparak ve tasarlayarak cinsel saldırı, zorla cinsel saldırıya bulunmak amacı ile nitelikli cinsel saldırı, canavarca bir his ve eziyet çektirmek suretiyle, sanıkların suçu işledikleri anlaşıldığını” ifade ederek, her iki failin de ayrı ayrı ve en üst sınırdan cezalandırılması ve tutukluluk hallerinin devamı yönünde karar verilmesini istedi.

3’er kez ağırlaştırılmış müebbet istemi

Savcı, sanıklar için en üst sınırdan en az 3’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istedi.

Emani’nin avukatları da savcının mütalaasına katıldığını dile getirdi.

Ardından son savunmalarını yapan sanıklardan Karacal, “Ben öldürmedim, bir tek cinsel saldırı yaptım. Suçum neyse razıyım. Savunmam budur” dedi. Sanık Bay da, “Siz bilirsiniz. Mahkeme önünde ekleyeceğim husus yoktur. Söylemek istediğim başka bir şey bulunmamaktadır” dedi.

2’şer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 72’şer yıl hapis

Savunmalardan sonra verilen aranın ardından mahkeme heyeti, kararını açıkladı.

Mahkeme heyeti, sanıklardan Birol Karacal ve Cemal Bay’a “nitelikli kasten öldürme” suçundan 2’şer kez ağırlaştırılmış müebbet, “Nitelikli yağma” suçundan 15 yıl, “Nitelikli cinsel saldırı” suçu kapsamında verilen 20 yıl ceza birden fazla kişi tarafından oluşmasından kaynaklı yarı oranında arttırılarak 30 yıl, “Cebir kullanmak suretiyle kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçunda 21 yıl, “Cebir kullanmak suretiyle gece vakti konut dokunulmazlığı ihlali” suçundan 6 yıl olmak üzere toplamda 72’şer yıl hapis cezası verdi.


Emani’nin ardından, yaşamın değersizliği üzerine – Selime Büyükgöze


‘Kadın düşmanlığı yabancı düşmanlığı ile birleşiyor’

İstanbul Kadın Meclisleri duruşma öncesi adliye önünde açıklama yaptı.

Grup adına açıklamayı okuyan Sultan Gürbey, 2017 yılında Türkiye’de 409 kadının öldürüldüğünü hatırlatarak şiddet niteliğinin de arttığını söyledi.

“Kadın cinayetleri vahşileşiyor. Emani cinayeti, ne yazık ki bu vahşiliğin en somut örneğidir” diyen Gürbey şöyle devam etti:

Zaten var olan kadın düşmanlığı yabancı düşmanlığı ile birleşerek göçmen kadınların hayatlarını daha da zorlaştırıyor. Sessiz kalmıyoruz! Göçmen kadınların da yanındayız.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın geçtiğimiz hafta ‘iyi hal indirimi’nin kaldırılacağı yönündeki açıklamalarını hatırlatan Gürbey,  “Bakan Kaya, açıklamasının arkasında durmalıdır. Hem bu açıklama derhal yasallaşmalı hem de kadın cinayetlerini de kapsamalıdır. Bizler peşinde olacağız” diye konuştu.

Gürbey açıklamasını Emani ve öldürülen tüm kadınlar için adalet talebiyle noktaladı.


Bu haber JinNews ve MA’dan derlenmiştir.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
ABD'nin 'sınır güvenlik gücü' planına karşı olan Rusya'dan Afrin ve İdlib mesajları
Sonraki Haber
Kılıçdaroğlu: KHK'lar sıkıyönetim bildirileriyle aynı, muhalefet tasfiye ediliyor