Ana SayfaBilim ve Teknoloji‘Evrimi anlama açısından devrim niteliğinde’: Afrika’nın dışında bulunan en eski insan fosili keşfedildi

‘Evrimi anlama açısından devrim niteliğinde’: Afrika’nın dışında bulunan en eski insan fosili keşfedildi

HABER MERKEZİ – İsrail’de bir insana ait üstçene kemiği fosili keşfeden bilim insanları, bu keşfin modern insanların Afrika’yı 100 bin değil, 200 bin yıl önce terk etmiş olduğu anlamına geldiğini belirterek, “Bu, türümüzün evrimini anlama açısından bir devrim” değerlendirmesinde bulundu.

Bilim insanları, yakın bir zaman kadar fosil, genetik ve arkeolojiden elde edilen bilgiler ışığında moden insanların Afrika’dan Avrasya’ya ilk olarak 60 bin yıl önce yayıldıkları tahmininde bulunuyordu.

Ayrıca modern insanların, Neandertaller ve Denisovanlar gibi erken insanların yerini aldıklarını, hatta onlarla karşılaşmış olabilecekleri tahmin ediliyordu.

Ancak arka arkaya yapılan yeni keşifler, bu anlatının doğru olmayabileceğini gösterdi.

Çin’de bir mağarada 100 bin yıllık insan dişinin bulunmasının ardından bu kez de İsrail’in kuzeyinde yer alan Misliya mağara alanında çene kemiği bulundu.

200 bin yıl kadar eskiye gittiği düşünülen fosilin, Afrika dışında önceki Homo sapienslerden kalma diğer fosillerden iki kat daha eski olduğu bildirildi.

Keşfi Guardian’a değerlendiren Prof. Israel Hershkovitz, bu keşfin geçmişimize ilişkin neleri değiştirdiğini şu sözlerle anlattı:

“Misliya’nın bize söylediği; modern insanların Afrika’yı 100 bin değil, 200 bin yıl önce terk etmiş olduğu. Bu, türümüzün evrimini anlama açısından bir devrim.”

Öte yandan bu keşfin aynı zamanda Avrupa ve Asya genelinde birçok göç dalgasının yaşandığı anlamına gelebileceği de bildirildi.

Ayrıca keşifle beraber modern insanların, on binlerce yıl önce diğer insan türleriyle Ortadoğu’da ürediği tahmininde bulunuldu.

Taştan yapılma aletler, bitkilerden yapılan yataklar

Misliya mağarasında yeni keşfedilen üstçene kemiği fosilinde sekiz diş bulunuyor.

Bilim insanlarının görüşüne göre dişler, modern insanın ortalama diş boyundan daha büyük, ancak şekline ve fosilin yüz anatomisine bakıldığında Homo sapiens olduğu anlaşılıyor.

Öte yandan mağara yakınlarında bulunan taştan yapılmış gelişmiş aletler ve bıçaklar, mağarada yaşayanların kabiliyetli avcılar olduğunu ortaya koyuyor.

Burada yaşayanların sapan ve incelikli bir biçimde oydukları bıçaklar ile ceylan, afrika antilopu, yaban domuzu, tavşan, kaplumbağa ve devekuşu avladığı düşünülüyor. Ayrıca bitkiden yapılma yataklar üzerinde uyuduklarının kanıtlandığını söylüyorlar.

Son olarak yapılan araştırmaya göre fosilin ve keşfedilen diğer aletlerin 177 bin ile 194 bin yıllık olduğu sonucuna ulaşıldığı belirtiliyor.


Karınca Dış Haberler
Previous post
İsviçre’nin iltica talebini reddettiği gazeteci Emeç: Türkiye’ye iade edilme tehlikem var
Next post
İstanbul Tabip Odası'ndan Erdoğan'a yanıt: Hekimin 'Savaş değil barış' demesi insan severliktir