Ana SayfaDünyaFARC’ın çekildiği topraklarda altı günde en az 14 aktivist öldürüldü

FARC’ın çekildiği topraklarda altı günde en az 14 aktivist öldürüldü

HABER MERKEZİ – FARC’ın barış anlaşması gereğince çekildiği alanlardan biri olan Tumaco’da topraklarını koruyan 14 aktivist, paramiliter gruplar tarafından 6 gün içinde öldürülürken, ELN ile Kolombiya hükümetinin geçici ateşkesin sona ermesiyle beraber bugün görüşmesi bekleniyor.

Kolombiya’da yarım asırlık mücadelenin ardından sivil ve siyaset hayatına geçiş yapan Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri’nin (FARC) çekildiği alanlardan Tumaco’da çıkan çatışmalarda 29 Aralık 2017 ila 3 Ocak 2018 tarihleri arasında en az 14 aktivist yaşamını yitirdi.


‘Toprak Ana için Özgürlük’: FARC sonrası Kolombiya ve ‘paylaşılamayan’ topraklar


Telesur’un haberinde toprak ve uyuşturucu ticareti için çatıştığı belirtilen paramiliter gruplar hakkında uyarılarda bulunulduğu aktarıldı.

Ülkedeki Ombudsman Ofisi, Salı günü yaptıkları iki uyarıda Tumaco’da şiddet artışının en çok etkilediği kişileri yerliler, siyahlar ve köylü liderleri olarak sıraladı.

Ayrıca bu kişilerin “tehdit, cinayet, tecrit ve zorla yerinden edilmeye” maruz bırakıldığı aktarıldı.

Bölgede bu gelişmeler yaşanırken, eleştirilerin hedefindeki isimlerden Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, Pazartesi günü yaptığı açıklalamada, Tumaco’ya gelmekte olan 2 bin asker olduğunu belirterek, “Barış sürecinin dışında kalanlar Halk Gücü’nün sertliğiyle yüzleşecek” ifadelerini kullandı.

Yerel ve uluslararası örgütler ise Tumaco’da son aylarda artan şiddete ilişkin daha önce uyarılarda bulunmuştu. Birleşmiş Milletler’den (BM) yıl sonunda yapılan açıklamada, Tumaco’da ve çevre bölgelerde topraklarını savunan yerli liderlerin, Afro-Kolombiyalıların ve köylülerin bölgedeki paramiliterler tarafından hedef alındığı belirtilmişti.

BM’nin verilerine göre geçtiğimiz yıl boyunca Tumaco’da en az 243 kişi öldürüldü, bin 500’ü aşkın kişi ise zorla yerinden edildi.

ABD’ye yapılan uyuşturucu satışı için en çok kullanılan güzergahlardan biri olan Tumaco’da, toprak ve uyuşturucu ticareti için çatışmakta olan 12 çete bulunuyor.

ELN ile geçici ateşkes sonrası görüşme

Kolombiya’da FARC ile yapılan barış anlaşması sonrası bu gelişmeler yaşanırken, ülkedeki bir diğer gerilla örgütü olan Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) ile Kolombiya Hükümeti arasındaki barış görüşmelerinin bugün Ekvador’da yapılması planlanıyor.

Görüşmede, 9 Ocak’ta sona eren geçici ateşkes anlaşmasının yeniden masaya yatırılması bekleniyor.

Ancak ELN, daha önce barış yönünde kararlı olduklarını belirtmesine rağmen hükümeti, paramiliter güçlerin sosyal liderleri hedef almasına engel olmamakla eleştiriyor.


Karınca Dış Haberler

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Erdoğan-Bahçeli görüşmesi sona erdi
Sonraki Haber
'Suriye'deki Rus üslerine saldırı İdlib'de Türkiye'nin denetlediği bölgeden yapıldı'