Ana SayfaGüncelFransız parlamenter Mélenchon’dan Afrin tepkisi: Sosyalist Kürtlere saldırılıyor, medyatikler suskun

Fransız parlamenter Mélenchon’dan Afrin tepkisi: Sosyalist Kürtlere saldırılıyor, medyatikler suskun

HABER MERKEZİ – Fransız parlamenter Jean-Luc Mélenchon, Türkiye’nin Afrin’e saldırısına, “NATO üyesi diktatoryal bir hükümet sosyalist Kürtlere saldırıyor” sözleriyle tepki gösterdi.

Türkiye’nin Afrin’e saldırısı ikinci gününde devam ederken Türkiye’yi operasyonu sonlandırmaya çağırıp Birleşmiş Millerler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) de acil toplantı çağrısı yapan Fransa’dan bir tepki daha geldi.

Ülkedeki Boyun Eğmeyen Fransa hareketi/partisi milletvekili ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Sol Parti’nin adayı olan Jean-Luc Mélenchon, Türkiye’ye tepki gösterdi.

Twitter’dan paylaştığı mesajında Türkiye’nin Afrin’e saldırısını hatırlatan Mélenchon, ‘sosyalist Kürtlere saldırıldığını’ söyledi. Mélenchon mesajında iç kamuoyunu da eleştirdi.

Mélenchon’un Afrin mesajı şöyle:

“Türkiye Suriye’ye giriyor. Teçhizat yeniden kuruluyor. NATO üyesi diktatoryal bir hükümet sosyalist Kürtlere saldırıyor. Eski zamanların çok konuşan medyatikleri nereye kayboldular?”

Fransa operasyona karşı

Fransa, Türkiye’nin Afrin’e yönelik saldırısına tepkili. Türkiye’ye “Afrin operasyonunun sonlandırılması için” çağrı yapılmıştı.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian bugün yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni acil toplantıya çağırdıklarını da söylemişti.

Le Drian ayrıca BMGK toplantısında Suriye’deki harekatın “insani durum üzerinde yaratacağı” risklerinin değerlendirileceğini söylemiş, bu riskleri “çok ciddi” olarak nitelendirmişti.

Fransa’nın tepkisine yanıt ise Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan gelmişti.

Mevkidaşı Le Drian’le görüştüğünü ve toplantının Suriye hakkında genel bir çağrı olduğu bilgisini aldığını söyleyen Çavuşoğlu, Afrin’e saldırıları BMGK’ye götüren ülkelerin “müttefik olarak değil teröre destek veren ülkeler olarak” değerlendirileceğini söylemişti.

Afrin’de son durum

Türkiye’nin Afrin’e yönelik hava ve karar saldırısı ikinci günü geride bırakırken sivillerin yaşamını yitirdiği belirtiliyor.

Bölgedeki yerel kaynaklar ve Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin verilerine göre net sayı şimdilik 13.

Buna karşın Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Afrin’de askeri hedeflerin vurulduğunu, “sivil/masum kişilerin zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyetin gösterildiğini” belirtiyor.

Halk Savunma Güçleri (YPG) ise mevzilerinin yanı sıra sivillerin de hedef alındığını, Afrin’in rastgele bombalandığını söylüyor.


Karınca Dış Haberler