Ana SayfaDünyaFT: Afrin operasyonu için daha uygunsuz bir ad olamazdı, gerilim Erdoğan’ın içeride işine gelebilir

FT: Afrin operasyonu için daha uygunsuz bir ad olamazdı, gerilim Erdoğan’ın içeride işine gelebilir

HABER MERKEZİ – Financial Times gazetesinin Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonunun değerlendirildiği başyazısında, operasyon için “daha uygunsuz bir ad düşünülemezdi” dendi ve “Bir güç gösterisinin ardından geri çekilmek mantıklı bir seçenek olabilir” ifadeleri kullanıldı. Ayrıca Rusya’nın onayı olmadan Afrin’e yönelik operasyon girişiminin yapılamayacağı savunularak, İran ve Rusya’nın desteklediği güçlerin, Türkiye’nin desteklediği muhalifleri İdlib’den çıkarmak için ilerlediği anımsatıldı.

Britanya’da yayınlanan Financial Times gazetesi, bugünkü başyazısında Türkiye’nin Afrin’e yönelik ‘Zeytin Dalı’ adı verilen operasyonunu ele aldı, bu gelişmeyi “Suriye’deki satranç oyununun tehlikeli hamlesi” olarak yorumladı.

Yazıda, Afrin’in siviller için Suriye’deki ender korunaklı yerlerinden birisi olduğunun altı çizilerek, operasyona ‘Zeytin Dalı’ adı verilmesi için “daha uygunsuz bir ad düşünülemezdi” ifadeleri kullanıldı ve “Suriye krizinin zaten karmaşık olan yapısı bu harekâtla daha da karıştı” dendi.

Gazetedeki yazıya göre operasyon aynı zamanda “Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Türkiye arasındaki uçurumun büyüdüğünü ortaya çıkardı.”

Türkiye’de, IŞİD yenilgisinden sonra ABD’nin Kürtlere yönelik desteğini geri çekeceği yönünde bir anlayış olduğunun belirtildiği yazıda, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın ABD askerlerinin öngörülebilir gelecekte Suriye’de kalmaya devam edeceğini söylediğinden dolayı Ankara’nın “ihanete uğramışlık hissi içerisinde derin bir öfkeyle” karşılık verdiği değerlendirmesinde bulundu.

Ayrıca Halkbank yöneticisi Mehmet Hakan Atilla ve Türkiye’deki bankalara ilişkin dava ile Fethullah Gülen’in iade edilmemesi hatırlatılarak, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD’ye karşı kişisel düzeyde garezi olduğu savunuldu.

ABD karşıtı hislerin Türkiye’de güçlü olduğu vurgulanarak, ABD ile gerilimin tırmanmasının Erdoğan’ın Türkiye içinde işine gelebileceği söylendi.

Harekatın sınırlı kalması olası bir senaryo

Öte yandan yazıda Türkiye’nin Afrin’e dönük harekatın kısa süreli ve sınırlı kalmasının olası bir senaryo olduğu belirtildi ve bunun nedeni “Afrin’in dağlık bölgelerinin kontrolünü iyi silahlanmış deneyimli Kürt savaşçılara karşı korumak kolay değil. Ayrıca bir güç gösterisinin ardından geri çekilmek mantıklı bir seçenek olabilir” ifadeleriyle açıklandı.

Ayrıca Demokratik Suriye Güçleri’nin müttefikleri olan ABD’yi sorumluluğunu yerine getirmeye çağırdığının altı çizilerek, Türkiye güçleri ile ABD destekli güçlerin karşı karşıya gelme riski olduğu yorumu yapıldı.

Rusya faktörü ve İdlib

Yazıda dikkat çekilen bir diğer konu ise Suriye’nin kuzeybatısındaki Rusya faktörü.

Bölgede Rusya’nın onayı olmadan Afrin’e yönelik operasyon girişimi yapılamayacağı belirtilerek, “Afrin’in yanı başındaki İdlib’de İran ve Rusya’nın desteklediği güçler, Türkiye’nin desteklediği muhalifleri bölgeden çıkarmak için ilerliyor” dendi.


Bu haber, BBC Türkçe’den derlenmiştir.
Previous post
CHP'li vekil: Reyhanlı'ya roket saldırısı Afrin'den değil, Türkiye topraklarından
Next post
Nick Cave & The Bad Seeds İstanbul’a geliyor