Ana SayfaGüncel‘Führer yargısı’ benzetmesi: 1940’ların Almanyası ile aynı koşullardayız

‘Führer yargısı’ benzetmesi: 1940’ların Almanyası ile aynı koşullardayız

HABER MERKEZİ – Anayasa Mahkemesi’nin tutuklu gazeteciler Şahin Alpay ve Mehmet Altan’ın bireysel başvurusunda ‘hak ihlali’ diyerek tahliyelerine karar vermesine karşın, kararın yerel mahkemeler tarafından reddedilmesini değerlendiren CHP lideri Kılıçdaroğlu, “Führer yargısı” benzetmesi yaptı.

Partisinin İstanbul İl Başkanı’nın seçileceği kongrede konuşan Cumhuriyet Halk Partisi (HDP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) kararını tanımayan yerel mahkemeleri eleştirdi, “Führer yargısı” benzetmesi yaptı.

CHP liderinin Hitler Almanyası ile bugünkü Türkiye arasında benzerlikler kurduğu konuşmasından satır başları şöyle:

“1940’ların Almanyası’nda hangi koşullar varsa bugün Türkiye’de aynı koşullar vardır. ‘Bu düzeni yıkacağız’ derken, Hitler Almanyası’nı Almanlar nasıl yıktıysa, direnme hakkımızı kullanarak biz de bu düzeni yıkacağız diyoruz.

“Biz boşuna kilometrelerce yürümedik. Bu ülke için herkes için yürüdük. Adalet olsa o kadar yolu yürür müydük? Adalet soylu bir kavramdır, üzerinde hepimizin titremesi gerekir. Adaletin olmadığı bir yerde devlet, insan hakları, düşünce özgürlüğü olmaz; kaos, kavga, kargaşa, darbe olur. Adalet bunların hepsini engeller.

“Hitler’in Almanyası’nda Adalet Müşaviri vardı. Dönemin hakimlerine şunu söylüyor: ‘Vereceğiniz her kararda önce kendinize şunu sorun. Benim yerimde Führer olsa nasıl karar verirdi?’ Bugün Anayasa Mahkemesi kararını tanımayan bazı hakimler, Führer yargısı benzeri hareket içindeler. Biliyorum, bunu söyledim diye şimdi hemen fezlekeler düzenlenecek, savcılar harekete geçecek. Geçmezseniz namertsiniz siz.

“Kuvvetler ayrılığı ilkesini ayağa kaldıran biz olacağız. Yargı… İflas eden bir yargı sistemi ile karşı karşıyayız. Dünyanın bütün demokrasilerinde kimin suçlu olup olmadığına hakim karar verir. Bugün geldiğimiz noktada suçluyu belirleyen organ sarayda oturan zevattır. Hitler Almanyası’nda hangi koşullar varsa bugün de o koşullar var. Direnme hakkımızı kullanarak bu düzeni yıkacağız.

“Adaletin olmadığı bir yerde kaos olur. Mücadele edeceğiz. Haklı olmasak bu kadar direnmeyiz. Direnme hakkımız var. Beraber özgürce tartışmak istiyoruz.”

Ne oldu?

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, kapatılan Zaman gazetesi eski yazarlarından Alpay ve gazeteci-yazar Altan ile Cumhuriyet Gazetesi Kitap Eki Yayın Yönetmeni Turhan Günay’ın bireysel başvurularını görüştü.

Yüksek Mahkeme, 6’ya karşı 11 üyenin oy çokluğuyla başvurucularla ilgili ihlal kararı verdi.

AYM, Şahin Alpay ile Mehmet Altan’ın tahliyelerine hükmetti. Ancak AYM’nin bu kararına rağmen Alpay ve Altan için yapılan tahliye başvuruları yerel mahkemeler tarafından reddedildi.

Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ ise Anayasa Mahkemesi’nin tutuklu gazeteciler hakkındaki tahliye kararıyla ‘yasaların çizdiği sınırı aştığı’nı iddia etti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Dün İran bugün İdlip ya da İdlib – Hasan Doğan
Sonraki Haber
Sadece çevreyi korumak değil yeni bir yaşamı hedeflemek: 'Politik Ekoloji'