Ana SayfaEkonomiGelir adaletsizliği zirvede: 2043 milyarder var, 3,7 milyar kişi ise yoksul

Gelir adaletsizliği zirvede: 2043 milyarder var, 3,7 milyar kişi ise yoksul

HABER MERKEZİ – Yardım kuruluşu Oxfam, dünyadaki gelir adaletsizliğini konu alan raporunda milyarder patlaması yaşandığını ve buna bağlı olarak yoksulluğun önemli oranda arttığını ifade etti. Rapora göre dünyada 2043 milyarder, 3,7 milyar kişi ise yoksul.

Britanya merkezli yardım kuruluşu Oxfam, Davos’ta salı günü başlaması planlanan Dünya Ekonomik Forumu öncesinde  “Çalışmayı ödüllendir, zenginliği değil” başlıklı raporunu yayımladı.

Rapora göre dünyanın en varlıklı yüzde 1’lik kesimi geçen yıl yaratılan küresel servetin yüzde 82’sine sahip, nüfusun en yoksul yüzde 50’sini oluşturan 3,7 milyar kişinin ise bu pastadan hiçbir pay alamadığını açıkladı.

DW Türkçe’de yer alan habere göre rapora yansıyan verilerde 2010 yılından bu yana milyarderlerin servetinin sıradan çalışanlara göre altı kez daha hızlı büyüdüğü, Mart 2016 ile Mart 2017 arasında her iki günde bir yeni bir milyarderin ortaya çıktığı kaydedildi.

Buna göre milyarderlerin sayısı rekor bir seviye olan 2043’e ulaştı.

‘Kadınlar en düşük ücretli işlerde çalışıyor’

Oxfam’ın hazırladığı raporda kadınların erkeklerden daha az para kazandığı ve en düşük ücretli işlerde çalıştığı, 10 milyarderden 9’unun erkek olduğu ifade edildi.

Davos’taki zirveye katılacak olan Oxfam’ın direktörü Winnie Byanyima yaptığı açıklamada “Milyarder patlaması gelişen bir ekonominin işareti değil, başarısız olan ekonomik sistemin belirtisidir” dedi ve ekledi:

Kıyafetlerimizi yapan, telefonlarımızı monte eden ve yiyeceklerimizi yetiştiren insanlar, istikrarlı bir şekilde ucuz mal tedarikini sağlamak için istismar ediliyor ve şirketlerin ve milyarder yatırımcıların kârlarını arttırıyorlar.

Gelir dağılımındaki dev uçurum

Raporda, dünyanın en büyük beş moda markasının genel müdürlerinin maaşlarının sadece dört günlük toplamının Bangladeş’teki tekstil işçilerinin bir hayat boyu kazandığından daha fazla olduğu açıklandı.

Oxfam artan eşitsizlikle mücadele için hükümetleri hissedar ve genel müdür seviyesindeki çalışanların gelirlerini sınırlamaya, eşit işe eşit ücret vermeye, vergi kaçıranlara darbe indirmeye ve sağlık ve eğitime daha fazla bütçe ayırmaya çağırdı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Gazeteci İsmail Eskin'in evine polis baskını
Sonraki Haber
Dünyada ilk ve tek: Kargıdan yapılmış heykeller sergisi İstanbul'da