Ana SayfaGüncelGünler sonra ailelerle görüşen Bitlis Valiliği: Cenazelerin tespitli olduğunu bilmiyorduk

Günler sonra ailelerle görüşen Bitlis Valiliği: Cenazelerin tespitli olduğunu bilmiyorduk

HABER MERKEZİ – Garzan Mezarlığı’ndan habersiz bir şekilde çıkarılan 267 cenazeyle ilgili iki aile ile görüşen Bitlis Valiliği, “Cenazelerin tespitli olduğunu bilmiyorduk” açıklamasını yaptı.

Bitlis merkeze bağlı Yukarı Ölek köyü kırsalında bulunan ve farklı dönemlerde yaşamını yitirmiş 267 PKK’linin mezarının bulunduğu Garzan Mezarlığı iş makineleriyle yıkılıp, mezarların açılarak cenazeler İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderilmişti.

Bitlis Valiliği olaydan günler sonra bir açıklama yaparak, uygulamanın ‘mevzuata uygun’ olduğunu ileri sürmüştü.

Bitlis Cumhuriyet Başsavcılığı konuyla ilgili bugün iki aile ile görüşme gerçekleştirdi.

MA’da yer alan habere göre Garzan Mezarlığı’nda cenazeleri olan ve dün suç duyurusunda bulunan Orhan Öğmen ile Lezgin Bingöl, savcılığın kendilerini çağırdığını söyledi.

‘Cenazeler ailelere teslim edilecek dendi’

Kendilerine cenazelerin ailelere teslim edileceğinin söylendiğini aktaran Lezgin Bingöl görüşmeye ilişkin şunları söyledi:

Savcılık bize defin ruhsatıyla orada cenazelerin defnedildiğine dair sonradan haberimiz oldu. İlk başta haberimiz olsaydı başka şekilde işlem yapmamız gerekecekti. Ancak şimdilik defin ruhsatı olan cenaze sahipleri müracaat ettikleri takdirde ve cenazenin yerini biliyorlarsa, emin oluyorlarsa ve söyledikleri yerde çıkacak cenazeyi kabul ediyorlarsa bu talepte bulunan cenaze sahiplerine verip, cenazelerini Adli Tıp İşleme tabi tutmadan teslim edebileceklerini söyledi.

‘İsteyen aileye bilgilendirme yapılacak’

Savcılığın defin ruhsatı olmayan ailelerin cenazelerinin de DNA testinden sonra teslim edileceğini söylediğini ileten Bingöl, “İlerde bir aksamanın çıkmaması için şimdiden ailelerin gelip müracaat etmeleri, kan veya saç örneklerini vermeleri gerektiğini söyledi” ifadelerini kullandı.

Bingöl savcılığın kendilerine verdiği bilgileri paylaştı:

Mezarların tek tek numaralandırıldığı, mezardan ne çıktıysa torbalara konularak muhafaza edildiği ve mezar açılımıyla ilgili usullere uyulduğunu söyleyen Başsavcı, yapılan işlemle ilgili önceden kendi sitelerinde basına bilgi verildiğini ancak son zamanlarda bu işlemin ‘gizli- saklı’ yapıldığı yönünde bir algının oluştuğunu aktardı. Savcı ayrıca isteyen her ailenin gelip kendileriyle görüşüp gerekli bilgilendirmeyi yapacağını belirtti. Yine bize mezarlığın krokisi ile fotoğraf ve videoları gösterildi. Kendi cenazemizin olduğu mezarı tanıyıp tanımadığımızı sordu, tanıdığımızı söyledik. Kısa beyanımızı alıp cenazeleri ATK işlemine tabi tutmadan bizlere teslim edileceğini söyledi.

Bingöl’den ailelere çağrı

Ailelere çağrıda bulunan Lezgin Bingöl, şunları söyledi:

Kimin cenazesi o mezarlıkta varsa bir an önce Bitlis Cumhuriyet Başsavcılığı’na müracaat ederek defin ruhsatı varsa cenazesini talep etsin, defin ruhsatı yoksa kan ve saç örneği verip DNA sonucunu beklesin. Ancak önemli bir konu da şudur; defin ruhsatı olamayan ancak cenazesinin mezarını tanıyan aileler savcılığa müracaat etsin numaralandırılmış mezarını biliyorsa DNA süreci daha erken sonuçlanacaktır.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Van Gogh'un yeni bir resmi keşfedildi
Sonraki Haber
AİHM'den Türkiye'ye Metin Göktepe cezası