Ana SayfaÇalışma YaşamıHDK’den greve destek: Hükümete ve MESS’e metal işçilerin yalnız olmadığını göstereceğiz

HDK’den greve destek: Hükümete ve MESS’e metal işçilerin yalnız olmadığını göstereceğiz

HABER MERKEZİ – HDK, MESS ile yapılan toplu iş görüşmelerinden sonuç alınamaması üzerine 2 Şubat’ta greve gitme kararı alan metal işçilerini desteklediklerini belirterek “Metal işçilerinin yalnız olmadığını hem hükümete hem de patronlar örgütü olan MESS’e göstereceğiz” ifadelerini kullandı.

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile 4 aydır süren 2017 – 2019 dönemi Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş, Türk-İş’e bağlı Türk Metal ve Hak-İş’e bağlı Çelik-İş sendikaları 2 Şubat’ta greve gideceklerini duyurmuştu.

Bunun üzerine Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası’ndan (MESS) lokavt kararı gelmişti.

Grevin başlamasına kısa bir süre kala Bakanlar Kurulu’ndan yasaklama gelmişti.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Emek Meclisi, metal işçilerinin aldığı kararı desteklediklerini ve işçilerin yanında olacaklarını açıkladı.

MA’ya konuşan HDK Emek Meclisi üyesi Oya Öznur, metal işçilerinin, özellikle 2 yıldan beri metal sektöründeki büyümenin kendilerine yansıtılmadığını belirttiklerini kaydetti.

‘İşçiler grevle haklarını elde edeceklerinin farkındalar’

Oya Öznur

MESS’in metal işçilerinin grev kararına karşın lokavt kararı almasının işçiler nazarında pek etkisi olmadığını vurgulayan Öznur, “Çünkü onlar grev hakkını kullanarak aslında fiilen Toplu İş Sözleşmelerinde elde edemedikleri haklarını elde edeceklerinin farkındalar” dedi.

Öznur, hükümetin grevi erteleme kararı ile MESS’in yanında durduğunu ve toplu iş sözleşmelerine müdahale ettiğini belirterek şunları söyledi:

60 gün ertelemenin ardından grev yapılamıyor zaten. Ondan sonra yine Yüksek Hakem Kurulu kararlarıyla belirleniyor. Fakat işçiler bu grevin ‘milli güvenlik’ gerekçesiyle ertelenmesi kararına rağmen ‘Biz fiilen bu grev hakkımızı uygulayacağız’ diyorlar.

‘Metal işçilerinin yalnız olmadığını hükümete göstereceğiz’

HDK olarak işçilerin almış olduğu grev kararını desteklediklerini ve yapacakları her türlü eylemde işçilerin yanında olacaklarını belirten Öznur, devamla şunları aktardı:

Biz HDK olarak verdikleri karar ne olursa olsun dayanışma ve destek ziyaretleri yapacağız. Hem açıklamalarımızla hem de yapacağımız etkinliklerle metal işçilerinin yalnız olmadığını hem hükümete hem de patronlar örgütü olan MESS’e göstereceğiz.

‘Patronların korkması gereken bir durum’

Öznur, 130 bin metal işçisinin greve çıkması halinde sadece ana iş kolunda değil metal sektörünün yan kollarında da yapılan üretimin etkileneceğine vurgu yaptı. Bu durumu ‘patronların korkması gereken bir durum’ olarak değerlendiren Öznur, “O nedenle 2 Şubat’a kadar işçilerin taleplerini karşılayarak sözleşmeyi imzalamaları onların açısından sorunun en kesin ve kısa çözümüdür” diye konuştu.

Metal işçilerinin 2 yıl önce sendikal kalıpları da kıran eylemlerinin MESS için halen güncel olduğunu dile getiren Öznur, MESS’in yine böyle bir ihtimalle karşılaşması yerine 29-30 Ocak’ta yapılacak görüşmelerde talepleri kabul etmeye dönük bir tutum almasının daha iyi olacağını dile getirdi.

Previous post
Dövizciyi önce hırsız sonra olayı incelemeye gelen polis soydu
Next post
Hedef haline getirilen barış çağrıcıları: 170 kişiden neden bu kadar korktular?