Ana SayfaGüncelHükümet AİHM’e barış imzacısı akademisyeni önerdi

Hükümet AİHM’e barış imzacısı akademisyeni önerdi

HABER MERKEZİ – Hükümet, Türkiye adına AİHM’de görev yapacak yargıç konusunda önerdiği üç adaydan birini, Barış için Akademisyenler’in arasından gösterdi. O isim ise, “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisine imza atan Prof. Necati Polat.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ndeki (AİHM) görev süresi 30 Nisan 2017’de dolan Türkiyeli yargıç Işıl Karakaş’ın yerine geçecek ismin belirlenebilmesi için adaylık süreci tamamlandı.

Avrupa Konseyi’ne bildirilen listede Prof. Necati Polat, Prof. Selami Kuran ve öğretim görevlisi Selma Öztürk Pınar yer aldı.

11-15 Aralık 2017 arasında Ankara’da toplanan Adalet Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı üyelerinden oluşan komisyonun seçtiği üyeler Avrupa Konseyi’ne bildirildi. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi 3 adaydan birini seçecek.

Yeni yargıç belirlenene kadar Türkiye adına 2008’den beri AİHM’de bulunan Işıl Karakaş görevine devam edecek. AİHM, daha önce yapılan başvurulardaki kişileri ‘yetersizlikleri’ sebebiyle reddetmişti.

Bildiriye imza atanlar ihraç edildi

Hükümetin bildirdiği isimler arasında yer alan Prof. Necati Polat, Barış için Akademisyenler İnisiyatifi’nde Sur, Cizre ve Silopi başta olmak üzere Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki sokağa çıkma yasakları ve ablukalar sırasında yaşanan insan hakları ihlallerine karşı hazırlanan “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisine imza atmıştı.

Bu bildiriye imza atan birçok akademisyenin görevine ise darbe girişimi sonrası ilan edilen olağanüstü hal (OHAL) kapsamında çıkarılan kanun hükmünde kararname (KHK) ile son verilmişti.

Adaylar kim?

Prof. Necati Polat:

1963 Elazığ doğumlu. ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi. Uluslararası hukuk, sosyal bilimler felsefesi ve siyaset teorisi konularında uzman. Polat, 2011 yılında 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yüksek Danışma Kurulu üyeliğine atandı. Polat’ın çok tartışılan ‘Barış için Akademisyenler’in bildirisinde imzası bulunuyor.

Selma Öztürk Pınar:

1978 Almanya doğumlu. Eğitimini Almanya’da tamamladı. Hannover Leibniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. Köln Üniversitesi’nde Judaizm ve Şark Bilimi doktorası yaptı. Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim görevlisi. Polat, Alman Hukuku ve İslam Hukuku alanında çalışıyor. Almanca, İngilizce, Arapça, Fransızca, Farsça ve İbranice biliyor.

Prof. Selamı Kuran:

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi. Uluslararası Hukuk, Deniz Hukuku ve Avrupa Birliği Hukuku konularında uzman.