Ana SayfaDünyaİdlib’de son tablo: ‘Rusya destekli Suriye Ordusu Türk birliklerini kuşatarak ilerliyor’

İdlib’de son tablo: ‘Rusya destekli Suriye Ordusu Türk birliklerini kuşatarak ilerliyor’

HABER MERKEZİ – Esad’a bağlı güçlerin, Rusya’nın da desteğiyle İdlib’te bulunan Türk birliklerini ve Türkiye destekli grupları kuşatarak ilerlediği belirtiliyor.

Suriye Ordusu’nun, Rus hava korumasının da desteği ile İdlib’in kırsal kesimlerinde, şehirdeki yüzlerce Türk birliğini ve Türkiye destekli grupları kuşatarak, hızla ilerlediği belirtiliyor.

Bu kapsamda rejim güçlerinin 2 Ocak’ta, Ard az-Zour, Anshan ve Khuwayn’ı aldıktan kısa süre sonra İdlib’in güneyindeki al-Hawa’yı ele geçirdiği ve son haftalarda da yaklaşık 50 köyü geri aldığı bilgisi paylaşılıyor.

Ahval’in The Arab Weekly’den aktardığı haberde, Suriye kuvvetlerinin İdlib’e ulaştığında durup durmayacaklarının ise hala belirsiz olduğu belirtiliyor.

Sami Moubayed imzalı haberde, İdlib bölgesindeki son tablo ise şöyle aktarılıyor:

“Batısında kalan her şeyin sözde Türklerin yönetimine bırakılan muhalefet bölgesi, doğusundakilerin ise Rus ve Suriye’ye bırakıldığı Halep-Humus Karayolu’ndan geçen görünmez sınır çizgisi, Her liderin politik etkilerinin sürdüğü yarıküreleri birbirinden ayırıyor.

“2017 Aralık ayının ortasından beri hükümet birliklerinin ilerlediği yön bu.

“Fakat işleri daha da karıştıran, kesişen iki kara parçası: biri güneyde muhalefet için diğeri kuzeyde eski Halep trenyolunun batısında, rejim bölgesinin derinliklerinde kalan alan.

“Tren yolu ile Humus-Halep Karayolu arasında kalan hemen hemen her şey Türklere tahsis edilmiş durumda –en azından şimdilik. Bu durum ancak, Türk-Rus sıcak ilişkileri Kürt hükümdarlığı konusunda bozulursa değişebilir veya Suriye çıkmazı ile ilgili çözülemeyen herhangi bir kritik konu oluşursa.”

Türkiye’nin İdlib’deki konumlanışına dikkat çekilen haberde, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, savaşan gruplar arasında tampon olma iddiasıyla Şam ve Halep kırsalına askeri birlikler göndermek istediği ve böylece ayağını kalıcı olarak Suriye bölgesinde tutabilmeyi amaçladığı aktarılırken, buna İran’ın engel olduğu hatırlatılıyor.

Son olarak da İdlib üzerindeki hesaplara dair iki iddiaya yer veriliyor:

1) Suriye hükümeti birliklerindeki son gelişmeler, İdlib üzerindeki anlaşmaların tamamlandığına ya da çöktüğüne işaret; Şam ile Ankara arasında, belki de Suriyeli vekiller üzerinden bir ihtilaf çıktı.

2) İdlib etrafında olan her şey, Erdoğan ve Putin tarafından kabul edilmiş, ülkenin paylaşımına yönelik itinayla düzenlenen bir plan.

İdlib’e dair

Suriye’nin kuzeyinde ve Türkiye sınırında yer alan bir eyalet olan İdlib, şu anda Suriye’de, bütünüyle hükümet güçlerinin kontrolünün dışında yer alan tek eyalet.

İdlib, ülke çapında hükümet karşıtı silahlı güçler açısından bir “kale” olarak görülüyor.

İdlib bölgesi, Moskova, Ankara ve Tahran aracılığıyla varılan “çatışmasızlık bölgeleri” anlaşmasının parçalarından biri. Anlaşma çerçevesinde Türkiye, bölgeye gözlem noktaları kurmuş durumda.

Eğer İdlib geri alınırsa, bu, Suriye’deki tüm şehirlerden silahlı muhaliflerin tahliye edileceği anlamına geliyor.




Önceki Haber
Pfizer, Alzheimer ilacı araştırmasını sonlandırdığını açıkladı
Sonraki Haber
Meclis’e göre ‘geri gönderme’ merkezlerinde ‘5 yıldızlı insan hakkı uygulamaları var’