Ana SayfaGüncelİHD’den Garzan Mezarlığı raporu

İHD’den Garzan Mezarlığı raporu

HABER MERKEZİ – İHD Bitlis Şubesi, 267 cenazenin çıkarıldığı Garzan Mezarlığı’nda yaptığı incelemeyi raporlaştırarak, “Mezarların içi boş, cenazelere ait herhangi bir kemik ya da başka bir materyale rastlanmamıştır” tespitinde bulundu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Bitlis Şubesi, Yukarı Ölek köyündeki Garzan Mezarlığı’nda ailelerden habersiz çıkartılarak İstanbul Adli Tip Kurumu’na gönderilen 267 cenazeye ilişkin rapor hazırladı.

24 Aralık 2017 tarihinde Garzan Mezarlığı’na incelemelerde bulunulduğu belirtilen raporda, mezarlığın iş makineleriyle yıktırıldığı belirtiliyor.

Ailelerin başvurusu üzerine mezarlıkta yapılan incelemeler ise şöyle aktarılıyor:

  • Mezarlık alanının muhtemelen iş makineleri ile yıkıldığı görüldü.
  • Mezarların içinin boş olduğu, beton ve moloz yığınının yoğun olarak görüldüğü, mezarlık alanında çok sayıda kırılmış, üzerlerinde çeşitli yazılar, semboller olan mermer parçaları ile sarı kırmızı ve yeşil renkli boyalı beton ve metal demir parçalarının varlığı tespit edildi.
  • Cenazelere ait herhangi bir kemik ya da başka bir materyale rastlanmadı.

Derneğe şu ana kadar beş ailenin başvuru yaptığı belirtilen raporda, İHD, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ve Özgürlükçü Hukukçular Derneği’nin (ÖHD) sürece müdahil olduğu aktarıldı.

Ne olmuştu?

Bitlis merkeze bağlı Yukarı Ölek köyü kırsalında bulunan ve farklı dönemlerde yaşamını yitirmiş 267 PKK’linin mezarının bulunduğu Garzan Mezarlığı iş makineleriyle yıkılmış, mezarlar açılarak cenazeler İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderilmişti.

Bir ailenin Bitlis Cumhuriyet Başsavcılığına yaptığı başvuru ile olay basında yer bulmuştu.

Ancak ailelerin, avukatların ve insan hakları örgütlerinin girişimleri sürerken konuya dair sessizliği koruyan Bitlis Valiliği günler sonra bir açıklama yaparak, ailelerden izinsiz yapılan işlemlerin imam ve Cumhuriyet Başsavcılığı nezaretinde Adli Tıp Uzmanı tarafından tek tek “yasal mevzuata uygun muhafaza altına alınarak yapıldığını” ileri sürmüştü.


Nekro-politika, yerinden edilen kemikler ve direnişe dönüşen yas (I) – Öykü Deniz

Nekro-politika, yerinden edilen kemikler ve direnişe dönüşen yas (II) – Öykü Deniz

Mezarsızlık politikası: Yer altının lanetlileri – Özcan Kırbıyık

Thebai’den Garzan’a mezarsızlık politikası ve yasla örülen direniş – Leyli Doğan 


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
7 yaşındaki çocuk cinsel istismara maruz bırakılıp öldürüldü, halk sokağa döküldü: Polis iki eylemciyi vurdu
Sonraki Haber
Diyanet artık her yerde: Evden polise, Yeşilay'dan STK'lara 'işbirliği' içinde din eğitimi