Ana SayfaDünyaİklim değişikliğinin bir başka göstergesi: Yeşil kaplumbağa nüfusunda dişi oranı artıyor

İklim değişikliğinin bir başka göstergesi: Yeşil kaplumbağa nüfusunda dişi oranı artıyor

HABER MERKEZİ – Avustralya’da yeşil deniz kaplumbağası nüfusu üzerine yapılan yeni bir çalışmada, kuzey bölgesinde doğan kaplumbağaların büyük bir oranda dişi olduğu sonucuna ulaşıldı ve bu duruma neden olarak iklim değişikliği gösterildi. Araştırmacılar, gerekli önlemlerin alınmaması durumunda tüm nüfusun dişi olabileceğini belirterek, iklim değişikliğinin daha birçok görünmeyen etkisi olabileceğinin altını çizdi.


Çeviri: Tolga Er


Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi ile Kaliforniya Üniversitesi’nden araştırmacılar bir araya gelerek Avustralya’da yer alan Büyük Set Resifi’ndeki genetik olarak farklı deniz kaplumbağalarının nüfusu üzerine bir çalışma yaptı.

Current Biology dergisinde yayınlanan araştırmaya göre güneyde dişi nüfusu toplam nüfusun yüzde 65 ila 69’unu oluştururken, bu oran 200 bini aşkın canlının yer aldığı kuzey nüfusunda çok daha yüksek seviyelerde.

Artan sıcaklığın kuluçka dönemine etkisi

Araştırmada kuzey grubundaki dişilerin yavruların yüzde 99,1’ini, yaklaşık erişkinlerin yüzde 99,8’ini, erişkinlerin ise yüzde 86,8’ini oluşturduğu belirtildi.

Bilim insanları, ileride kaplumbağaların nüfusunu etkileyebilecek bu durumun nedeni olarak, kaplumbağaların cinsiyetinin belirlenmesinde sıcaklığın önemli bir etken olmasını gösterdi.

Buna göre daha sıcak kumlarda yavru kaplumbağaların dişi olarak dünyaya gelme ihtimali artış gösteriyor.

Ayrıca nüfusun yakın bir gelecekte tamaman dişilerden oluşabileceğinin altının çizildiği araştırmada, kuluçka sıcaklıklarındaki artışın sadece doğumlarda cinsiyeti etkilemediği, aynı zamanda kuluçka döneminde yüksek ölüm oranlarına neden olduğu bildirildi.

İklim değişikliğinin bir başka göstergesi

Dünya Doğayı Koruma Vakfı’ndan (WWF) Demot O’Gorman ise mercan beyazlamasının daha sık yaşandığına ilişkin yakın zamandaki bir araştırmaya işaret ederek, yapılan bu yeni araştırmanın iklim değişikliğinin bir başka göstergesi olduğunu belirtti.

Büyük Set Resifi’ndeki toplu beyazlama olaylarının iki yıl sürdüğünü anımsatan O’Gorman, “Bu, iklim değişikliğinin oldukça görünür bir işareti. Ancak diğeri görünmez bir değişim. Uzun dönemli eğilimleri gösteren böyle bir çalışma yapılana kadar, iklim değişikliğinin kaplumbağa nüfusu üzerindeki etkisini göremeyiz.


Karınca Dış Haberler

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Bir ‘doktora tezi’nden: İşe alımlarda burçlara bakılmalı
Sonraki Haber
Erdoğan, Gül’ü isim vermeden eleştirdi: ‘Hayır’ kampanyası yürüttüler, partimizle ilgili söz hakkı yok