Ana SayfaGüncelİlk kez mahkeme salonundaydı: Demirtaş’ın davası ertelendi

İlk kez mahkeme salonundaydı: Demirtaş’ın davası ertelendi

HABER MERKEZİ – Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, yargılandığı bir davada ilk kez mahkemeye çıkartıldı. Mahkeme, Demirtaş’ın taleplerini değerlendirmek üzere duruşmayı 17 Mayıs’a erteledi.

Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, İstanbul 38. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek duruşmaya katılmak üzere Bakırköy Adliyesi’ne getirildi.

Saat 14.30 sularında başlayan duruşmayı HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, HDP ve CHP milletvekillerinin yanı sıra Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş ile çok sayıda izleyici takip etti.

‘Benim şu anda Binali Yıldırım kadar dokunulmazlığım var’

İddianame okunmadan önce Demirtaş, usule ilişkin söz alarak “Hem dokunulmazlık, hem sorumsuzlukla ilgili ciddi usulsüzlük iddialarımız var. Buna dair ara karar verilmeli önce” dedi.

İddianamenin okunmasına da itiraz eden Demirtaş, ses deşifresi beklenmeden beyanlarının tutanağa girmesini istedi.

Beyanına “Duruşmayı takip etmek için gelen herkese, adliye binası dışındaki yurttaşlarımıza teşekkür ediyorum” diyerek başlayan Demirtaş, şöyle devam etti:

Biz, dokunulmazlıkların tümden kaldırılmasını istemiştik. AKP, kendinden korktuğu için HDP milletvekillerini kapsayacak şekilde geriye dönük olarak kaldırdı. Dokunulmazlıklar geriye doğru kaldırıldı. Dokunulmazlık ileriye doğru kaldırılır. Benim şu anda Binali Yıldırım kadar dokunulmazlığım var.

Bize yönelik alelacele, uyduruk, rezil bir düzenleme yaptılar. Bunu da Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, Meclis kulislerinde itiraf etti. ‘Biz bunun Anayasaya aykırı olduğunu biliyoruz ama Genel Başkan istedi, biz de alelacele bir şey yaptık’ dedi.

Anayasaya aykırı bir işlem yapılmışsa denetim yapılmalıdır. Sizin burada yapmanız gereken dosyayı Anayasa Mahkemesi’ne götürmeniz ve hukuksuzluğu ortadan kaldırmanız gerekir. Bu tür davalarda sorumluluk ağır. Suç Ağır Ceza ve Asliye Ceza mahkemelerine yük atılmaz. MİT ve Genelkurmay Başkanları gibi yargılamalar yüksek mahkemede yapılmadı. Milletvekillerini de kapsayacak şekilde AYM’de yargılamanın yapılabileceği şekilde düzenleme yapılmalı. Yasanın düzeltilmesi amacıyla AYM’ye götürmenizi isteyeceğiz.

Duruşma ertelendi

Mahkeme, Demirtaş’ın dokunulmazlıkların kaldırılma şeklinin Anayasa’ya aykırılığını ve Anayasa Mahkemesi’ne iptal için götürülmesi talebini değerlendirmek üzere duruşmayı 17 Mayıs’a erteledi.

‘Demirtaş onurumuzdur’

Öte yandan Demirtaş’a destek olmak için Bakırköy Adliyesi önünde dava öncesi toplanan HDP’liler “Selahattin Demirtaş onurumuzdur”, “Siyasi tutsaklar onurumuzdur”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiç birimiz” sloganları atarak duruşmanın sonuna kadar bekledi.

Yargılamada neler oldu?

Demirtaş, 24 Aralık 2015 tarihinde Rusya ziyareti dönüşünde İstanbul Atatürk Havalimanı’nda gazetecilere yaptığı açıklamadaki ifadelerinden dolayı “Cumhurbaşkanı’na hakaret” gerekçesiyle yargılanıyor.

Demirtaş’ın tutuklu bulunduğu davanın son duruşması 7 Aralık’ta görülmüştü.

Duruşmaya iki gün kala mahkeme tarafından “güvenlik” gerekçesiyle duruşma yeri, Sincan Cezaevi yerleşkesindeki duruşma salonu olarak değiştirilmişti.

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş da duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) yoluyla katılmayı reddetmişti.

Demirtaş yargılandığı diğer davalarda da duruşma salonlarına getirilmemişti.


‘Kararı bizzat ben aldım’ diyen Demirtaş: Kimsenin beni tasfiye ettiği yok; pusuda bekleyenler sonuç alamaz


Demirtaş’ın mahkemede yaptığı konuşma, HDP Genel Merkezi’nin Twitter hesabından alınmıştır.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Muharrem Taş'ın ölümüne ilişkin savcılık 4 yıl sonra karar verdi: 'Kovuşturmaya yer yok'
Sonraki Haber
Juncker: Türkiye'de gazeteciler hapiste olduğu sürece ilişkilerde ilerleme olmayacak