Ana SayfaDünyaİran’da gözaltındayken ‘hap içmeye zorlanan’ bir protestocu yaşamını yitirdi

İran’da gözaltındayken ‘hap içmeye zorlanan’ bir protestocu yaşamını yitirdi

HABER MERKEZİ – İran’da 28 Aralık’ta başlayan eylemlerde gözaltındayken yaşamını yitirenlerin sayısı 5’e yükselirken, yine gözaltındayken hayatını kaybeden bir protestocunun yetkililer tarafından zorla hap içirildiği iddia edildi.

İran’da 28 Aralık’ta ekonomik taleplerle başlayan ve hükümet karşıtı protestolara dönüşen gösterilerde 3 bin 700’ü aşkın kişi gözaltına alınmış, en az 25 kişi yaşamını yitirmişti.

Kitlesel gözaltıların ardından beş kişinin gözaltındayken hayatını kaybetmesine rağmen protestocuların ölümüne ilişkin herhangi bir bilgi paylaşılmamıştı.

Ancak milletvekili Mahmoud Sadeghi, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, gözaltında yaşamını yitirenlerden biri hakkında bilgi edindiğini yazdı.

Guardian’ın haberine göre Sadeghi, gözaltındaki protestocunun aile yakınlarıyla iletişime geçtiğini belirterek, yetkililerin, hayatını kaybeden söz konusu kişiye zorla hap içirildiğini öne sürdü.

Milletvekili Sadeghi’nin açıklaması şöyle:

Gözaltına alındıktan sonra cezaevinde yaşamını yitirenlerden birinin akrabaları, bu kişinin ölümünden önce ailesiyle yaptığı telefon görüşmesinde yetkililerin onu ve diğer tutukluları hastalandıran haplar içirdiğini söyledi.

İran’da cezaevlerinden sorumlu kurum bu iddiayı “yalanlar ve büyük iftiralar” olarak nitelendirirken, milletvekili söz konusu kişinin kimliğini açıklamadı.

Ancak Sadeghi ve 40 milletvekili, “şüpheli ölümler” hakkında araştırılma yapılması için bağımsız bir soruşturma yapılması yönünde taleplerini parlamento sözcüsüne bildirdi.

Gözaltında hayatını kaybedenler

İran’da şu ana kadar kitlesel gözaltıların ardından gözaltında hayatını kaybeden en az 5 kişiden üçünün kimliği paylaşılmıştı.

23 yaşındaki Sina Ghanbari isimli protestocu, daha önce gündeme sistematik işkence ve cinsel saldırı ile gündeme gelen Evin Cezaevi’nde hayatını kaybetmişti.

Yetkililer Ghanbari’nin intihar ettiği iddiasında bulunurken, Ghanbari’nin ailesi tarafından yazıldığı öne sürülen bir mektup Fars haber ajansı tarafından yayımlanmıştı.

Mektupta, ailenin cenaze töreni düzenlemeyeceği; çünkü “düşmanların” onu kaçıracağı iddia edilmişti.

Gözaltında yaşamını yitiren bir diğer kişi ise 24 yaşındaki Saro Ghahramani idi.

Aile üyeleri, Ghahramani’nin cesedinin, protestocunun İran’ın Senendec kentindeki protestolar sırasında ortadan kaybolduktan 11 gün sonra kendilerine ulaştığını bildirmişti. Ghahramani’nin annesi, çocuğunun cesedinde işkence izleri bulunduğunu açıklamıştı.

Gözaltında yaşamını yitirenler kişilerden kimliği açıklanan son kişi 22 yaşındaki Mohammad Heydari olmuştu.

Heydari, polis merkezinde gözaltındayken hayatını kaybetmişti.


Karınca Dış Haberler

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Gazeteci İhsan Durgut serbest bırakıldı
Sonraki Haber
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü'nden Afrin açıklaması