Ana SayfaDünyaİran’da protestolar büyüyor, Ruhani ‘büyük bir ikilem içinde’

İran’da protestolar büyüyor, Ruhani ‘büyük bir ikilem içinde’

HABER MERKEZİ – İran’da ekonomik gidişatı protesto amacıyla başlayan ve siyasi rejime tepkiye yönelen protestolar sürüyor. Eylemlerde İran güçleri tarafından biri çocuk olmak üzere en az 22 kişi öldürülürken, bir polisin de ateş açılarak öldürüldüğü belirtiliyor. Independent muhabiri Patrick Cocburn, gösterilerin Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’yi büyük bir ikilime ittiğine dikkat çekerken, gazeteci Fehim Taştekin de “Sistemin son dalgayı nasıl atlatacağını bilmiyoruz. Fakat değişim baskısı bir kez daha ötelense de yok edilemez” diyor.

İran’da 28 Aralık 2017 Perşembe günü Mehşed kentinde başlayan ardından farklı kentlere yayılan protestolar altıncı gününe girdi.

Ekonomik gidişatı protesto amacıyla başlayan ve siyasi rejime tepkiye yönelen eylemler, dün gece de birçok kentte yapıldı.

Dün gece 9 kişi yaşamını yitirdi

İran Devlet Televizyonu’nun haberine göre dün geceki gösterilerde 9 kişi yaşamını yitirdi.

Aktarılanlara göre İsfahan eyaletine bağlı Humeynişehr kentindeki gösterilerde 11 yaşındaki bir çocuk da öldürüldü.

Buna göre eylemlerin başladığı günden bu yana yaşamını yitirenlerin sayısı 22’ye ulaştı.

Ülkenin iç kesimlerinde yer alan Necefabad kentindeki protesto gösterilerinde ise polise ateş açıldığı, bir polisin yaşamını yitirdiği ve üç polisin de yaralandığı yetkililer tarafından açıklandı.

Binlerce gözaltı

Protestolara katıldıkları gerekçesiyle gözaltına alınanların sayısının ise binlerce kişi olduğu ifade ediliyor. Ancak gözaltı sayısına ilişkin net bilgiler mevcut değil.

Tahran Vali Yardımcısı Ali Aşgar Nasserbaht, Tahran’da son üç günde gözaltına alınanların sayısının 450’ye ulaştığını söyledi.

Öte yandan eylemciler sosyal medya üzerinden yaptıkları çağrı ile ülkedeki kamu çalışanlarına ve işçilere greve gitme çağrısı da yaptı.

İran’da bu gelişmeler yaşanırken ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabı üzerinden İran’daki gösterilere ilişkin ‘Artık değişim zamanı’ yorumunda bulunurken, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise karşı bir açıklamada bulunarak ‘İran’ın başarılarına tahammül edemiyorlar’ dedi.

Cockburn: Ruhani büyük bir ikilem içinde

Britanya merkezli Independent gazetesinin deneyimli Orta Doğu muhabiri Patrick Cocburn, İran’daki protestoları ele aldığı analizinde, gösterilerin Ruhani’yi büyük bir ikilime ittiğini savundu.

Gösterilerin ülkedeki sertlik yanlısı muhafazakarların kalelerinden biri olan Meşhed’de başladığına dikkat çeken Cocburn’e göre Ruhani, bir yandan, protestolar karşısında güçlü görünme baskısı altında ancak gösterilerin sert bir şekilde bastırılması ise sokağa desteği artırabilir ve Batı’nın eline, İran’a yüklenmek için koz verebilir.

Cockburn ayrıca, “Hükümet açık olarak, gösterilerin dineceğini umuyor. Ancak şu ana kadar bunun tam tersi yaşanıyor gibi görünüyor” dedi.

Taştekin: Değişim baskısı bir kez daha ötelense de yok edilemez

Gazeteci-yazar Fehim Taştekin de İran’daki protestoları ele aldığı bir yazı kaleme aldı.

Duvar’da yayınlanan ‘İran nereye gidiyor?’ başlıklı analizinde, İranlıların dışarıdan yönlendirmelerle rejim değiştirmeye kalkışacakları iddiaları için ‘boş beklenti’ yorumu yapan Taştekin, şu değerlendirmede bulundu:

Bu gösteriler çığırından çıkartılmazsa değişim kanallarını tıkayan statükoya karşı Ruhani’nin elini güçlendirebilir. Tersi olursa bu olaylar rejimin zinde unsurların elinde, sistemi dönüştürmeye yönelik çabaların üzerinde ilave bir balyoza dönüşür. Sistemin son dalgayı nasıl atlatacağını bilmiyoruz. Fakat değişim baskısı bir kez daha ötelense de yok edilemez. Hiçbir sınır tanımayan yeni nesillerin düşünme bağlamları farklı. Statükoyu koruma direnci İran’a daha kırılgan, huzursuz, istikrarsız ve farklı müdahale seçeneklerine açık hale getirebilir. İran önümüzdeki süreçte kendi çözümünü üretmek durumunda.


İran’ın dini lideri Hamaney’den ilk açıklama


Bu haberde Karınca arşivi, BBC Türkçe, Duvar, ANF ve AP’den yararlanılmıştır.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
BASIN RAPORU | Aralık'ta gazeteciler ölümle tehdit edildi, hapisle cezalandırıldı
Sonraki Haber
Ankara'da kahvehaneye silahlı saldırı: Bir kişi hayatını kaybetti