Ana SayfaDünyaİran’da protestolar: Gözaltına alınan en az üç kişi yaşamını yitirdi

İran’da protestolar: Gözaltına alınan en az üç kişi yaşamını yitirdi

HABER MERKEZİ – İran’da 28 Aralık’ta başlayan eylemlerde bini aşkın kişi gözaltına alınırken, gözaltına alınanlardan en az üç kişinin yaşamını yitirdiği öğrenildi.

İran’da ekonomik gidişatı protesto amacıyla başlayan ve siyasi rejime tepkiye yönelen eylemlerde en az 21 kişi yaşamını yitirirken, bini aşkın kişi gözaltına alındı.

Guardian’ın haberine göre gözaltına alınan en az üç eylemci ise başkent Tahran’daki hapishanede yaşamını yitirdi.

İran parlamentosundan iki kişi Sina Ghanbari isimli kişinin Evin Cezaevi’nde yaşamını yitirdiğini bildirirken, insan hakları avukatı Nasrin Sotoudeh ise cezaevi ile yaptığı görüşmede kendisine en az iki eylemcinin daha yaşamını yitirdiği bilgisinin verildiğini şu sözlerle aktardı:

Evin Cezaevi’ndeki bir tutukluyla konuştum. Bana gözaltına alınan en az üç kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Yetkililer toplu gözaltıya başvurursa, kişilerin haklarını koruduğunu iddia edemez. Böyle bir durumda hukuki sürecin işlemesi mümkün değil.

Sotoudeh’in bir başka endişesi ise resmi olmayan gözaltı merkezleri.

Mahmud Ahmedinejad’ın yeniden cumhurbaşkanlığına seçildiğinin açıklanmasının ardından 2009 yılında başlayan protestolarda, resmi olmayan gözaltı merkezlerinden biri olan Kahrizak’ta birçok eylemci cinsel saldırıya ve işkenceye maruz bırakılmış, gözaltındayken öldürülmüştü.

Öte yandan İran İnsan Hakları Merkezi’nden Hadi Ghaemi de 2009 yılındaki protestoları anımsatarak, yetkililere uyarıda bulundu.

Ghaemi, şöyle konuştu:

İran halkı, 2009 yılında gözaltına alınanların Kahrizak ve Evin cezaevlerinde cinsel saldırı ve sistematik işkenceye maruz bırakıldığına dair anıları hala taze. Böyle bir gaddarlığın tekrarlanmaması için İran’a çağrılar yapılıyor.


Karınca Dış Haberler

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Çocukları eşi tarafından öldürülen Dilek Çakır’dan kadınlara çağrı
Sonraki Haber
Sorulardan kaçmak için gazetecilerin önüne karton maketini koydu