Ana SayfaDünya‘İşkence görme tehlikesi var’: Almanya yargısından Türkiye’ye sınır dışılar için emsal karar

‘İşkence görme tehlikesi var’: Almanya yargısından Türkiye’ye sınır dışılar için emsal karar

HABER MERKEZİ – Almanya Anayasa Mahkemesi, IŞİD destekçisi bir Türkiye vatandaşının “işkence görme ve insanlık dışı tutukluluk koşullarına maruz kalma tehlikesi” nedeniyle Türkiye’ye sınır dışı edilmesini durdurdu. Karar emsal niteliği taşıyor.

Almanya’nın Karlsruhe kentindeki Federal Anayasa Mahkemesi, Almanya yargısı için Türkiye hakkında emsal teşkil eden bir karar aldı.

Yüksek mahkeme, Selefi akımına mensup IŞİD destekçisi bir Türkiye vatandaşının “işkence görme tehlikesi ve insanlık dışı tutukluluk koşulları ile karşı karşıya kalabileceği gerekçesiyle” yaptığı itirazı yerinde buldu ve Türkiye’ye sınır dışı edilmesini durdurdu.

DW Türkçe’nin haberine göre mahkemenin kararında “işkence tehlikesinin ciddi dayanakları” bulunduğu ve bu durumun yeteri derecede kontrol edilmediği vurgulandı.

Kararda, kişinin sınır dışı edilmesi durumunda Türkiye’de hukuk devleti kurallarına uygun şekilde muamele göreceğinin garantisi edilmesi gerektiğine işaret edildi.

Kararla birlikte IŞİD destekçisi kişinin Türkiye’ye iade işlemleri durduruldu. Konuyu şimdi Almanya İdare Mahkemesi’nin incelemesi ve sınır dışı konusunda kararını açıklaması gerekiyor.

Berlin’de yargılandı

Almanya doğumlu olan ve Almanya’da büyüyen sanık, 2015 yılında Berlin’de yargılandığı ceza mahkemesinde 3,5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Mahkeme heyeti, yargılama sırasında söz konusu kişinin Selefi çevrelerle bağlantılı olduğunu, Yunud el Şam adlı bir örgüte de mali destek verdiğini tespit etmişti.

Sınır dışı edilmesine karar verilen sanık, bir üst mahkemeye giderek karara itiraz etmişti.

Söz konusu sanık, itirazında Uluslararası Af Örgütü’nün Türkiye’ye ile ilgili raporlarını delil olarak sunmuş ve Türkiye’deki cezaevlerinde ‘terör şüphelileri’nin kötü muamele gördüğünü savunmuştu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Villa ve taş ocağı için: Antalya'da tarihi ve doğal güzellikleriyle bilinen yerlere imar yolu açıldı
Sonraki Haber
Demirtaş ilk kez duruşma salonuna getirilecek