Ana SayfaToplumsal CinsiyetKadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu: 2017 yılında 409 kadın erkekler tarafından öldürüldü

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu: 2017 yılında 409 kadın erkekler tarafından öldürüldü

HABER MERKEZİ – Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun raporuna göre 2017 yılında 409 kadın erkekler tarafından öldürüldü, 387 çocuk cinsel istismara maruz bırakıldı ve 332 kadına cinsel şiddet uygulandı. Raporda ayrıca “Kıyafetime Karışma” ve “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü” dolayısıyla kadınların sokaklara çıktığı aylarda yaşanan kadın cinayetlerindeki düşüşe dikkat çekildi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, 2017 veri raporunu açıkladı.

Geçtiğimiz yıllara göre kadın cinayetlerinin arttığına dikkat çekilen rapora göre 2017 yılında 409 kadın erkekler tarafından öldürüldü.

Öte yandan 332 kadına cinsel şiddet uygulandı, 387 çocuk ise cinsel istismara maruz bırakıldı.

Raporda Temmuz ve Kasım aylarında kadın cinayetlerinde düşüş yaşandığı belirtilerek, bu aylarda “Kıyafetime Karışma” ve “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü” dolayısıyla kadınların sokaklara çıktığının altı çizildi ve Temmuz ayında en az kadın cinayetinin yaşandığı vurgulandı.

Platformun açıkladığı raporda İstanbul’da 57, İzmir’de 32, Antalya’da 25, Bursa’da 18, Adana’da 17, Gaziantep’te 15, Konya’da 12 kadının öldürüldüğü belirtildi.

Ayrıca 2017 yılında kadınların 88’inin kendi hayatına dair karar almak, 30’unun boşanmak istediği için öldürüldüğü bildirilirken, 332 cinsel şiddette ise 129 kadının kamuya açık yerlerde ve tanımadığı erkekler tarafından cinsel şiddete maruz bırakıldığı vurgulandı.

Şüpheli ölümlerde artış

Raporda ayrıca şüpheli ölümlerdeki artışa dikkat çekildi.

Erkekler tarafından öldürülen 409 kadının yüzde 33’ünün hangi nedenle öldürüldüğünün tespit edilemediği belirtilirken, yüzde 22’sinin “kocaları”, yüzde 13’ünün ise “tanıdığı biri/akraba” tarafından öldürüldüğü aktarıldı.

Öte yandan kadınların her şeye rağmen mücadele ettiği ifade edilirken, özellikle de genç kadınların mücadelenin en önlerinde olduğu belirtildi.

Raporda öldürülen kadın sayısındaki artışın nedenlerine ilişkin şu ifadeler kullanıldı:

OHAL ile KHK’ler ile özellikle haklarımıza yönelik saldırıların artmasıyla kadın cinayetleri de paralel olarak artış göstermeye başladı. Aralık ayında tam 45 kadın hayatını kaybetti. Yine OHAL ile beraber sürdürülen savaş politikaları kadın cinayetinde vahşetin artmasına sebep oldu; kadın cinayetlerinde faili belli olmayan cinayetlerle karşılaştık. Koruma altında kadınlar öldürüldü. Yaş aralığı düştü, çocuklar öldürüldü.  2017 yılında kadın cinayetinin en çok artmasının sebepleri devletin kadın cinayeti ve kadına yönelik şiddete karşı önlem alması yerine daha çok artıracak uygulama ve yasaların getirmeye çalışmasından dolayıdır. Çocuk yaşta evliliklerin önünü açacak olan ‘Müftülüklere resmi nikâh yetkisinin’ verilmesi bir gecede apar topar ‘isteseniz de istemeseniz de geçecek’ denilerek yürürlüğe girdi, arabuluculuk gibi hukuk dışı uygulamalar getirilmeye çalışıldı, 6284 zedelenmek istendi. Bu gibi yasa ve uygulamaların geçirilmeye çalışıldığı Ekim ayında kadın cinayetinde ciddi oranda bir artış yaşanmış, 40 kadın öldürülmüştü. 2017 buna karşın kadınların örgütlü mücadelesinin de arttığı bir yıl oldu.  25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü dolayısıyla kadınların meydanları doldurduğu Kasım ayında, “Kıyafetime Karışma” dediğimiz Temmuz aylarında ise en düşük kadın cinayeti yaşandı. Artan kadın cinayeti, çocuk istismarı ve cinsel şiddete rağmen kadın mücadelesinin sürdüğü bir yılı geride bıraktık.


Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun hazırladığı raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Küba’da devrimin 59. yılı kutlanıyor
Sonraki Haber
Davası yeniden başlayacak olan Nevin Yıldırım için kadınlardan dayanışma çağrısı: #BenDeNEVİN'in yanındayım