Ana SayfaToplumsal CinsiyetKadınlardan erkeklerin başlattığı ‘pembe otobüs’ kampanyasına tepki: Kadını yok etmenin ilk adımı

Kadınlardan erkeklerin başlattığı ‘pembe otobüs’ kampanyasına tepki: Kadını yok etmenin ilk adımı

HABER MERKEZİ – Van’da ‘pembe otobüs’ kampanyasına tepki gösteren kadınlar, bunun iktidar politikalarıyla doğru orantılı ve kadının yok edilmesi yolunda bir adım olduğunu söyledi.

Van’da iktidara yakınlığıyla bilinen Van Sivil Dayanışma İnisiyatifi, yaklaşık iki haftadır “Kadınlara pembe otobüs istiyoruz” kampanyası düzenliyor.

Kampanyaya tepki gösteren Vanlı kadınlar, söz konusu kampanyanın erkekler tarafından yürütüldüğünü ve kadının yaşam alanını daraltmaya yönelik olduğunu söyledi.

MA’ya konuşan Figen Çolakoğlu benzer uygulamanın Bursa’da da uygulandığını hatırlatarak “Şimdi Van’da erkek eliyle böyle bir çalışma başlatıldı. Erkek eli diyorum çünkü bu kurulan stantlarda hiçbir şekilde kadın yok” dedi.

‘Kadınların yaşam alanını daraltan bir yaklaşım’

Kampanyaya imza atanların da erkek olduğuna dikkat çeken Çolakoğlu, “Bu yaklaşım kadının yaşam alanını daraltan bir yaklaşımdır” dedi ve ekledi:

Genel olarak toplumsal cinsiyetçilik noktasında ayrıştıran, bölen ve aslında cins kavramını çok ön plana çıkaran ve o cins kavramı noktasında kadını vuran bir nokta olarak görüyorum.

Çolakoğlu, kampanyanın iktidarın ortaya koyduğu kadın bakış açısının ürünü olarak ortaya çıktığını belirtti ve şunları söyledi:

Bir kadının ne zaman evlenebileceği, hangi saatte sokağa çıkabileceğini, neyi giyip giyemeyeceği, erkeğe karşı nasıl davranıp davranamayacağı noktasında bir takım normlar oluşturulmaya çalışılıyor. Tabi ki biz böyle politikaları ve yaklaşımları reddeden bir noktada bir yaklaşım sergiliyoruz.

‘Kampanyayı başlatan erkekler önce kendilerini eğitsin’

Kadınlar olarak pembe otobüsleri kabul etmeyeceklerini dile getiren Emine Bozkurt, kampanyanın kadına yönelik taciz ve şiddetin önüne geçmek için başlatıldığını ancak doğru bir adım olmadığını belirtti.

Kampanyayı başlatan erkekler önce kendilerini eğitip, kendilerini ikna etmeleri gerekiyor. Bütün tacizi de istismarı da yapanlar erkek, böyle bir kampanyayı başlatanlar da yine erkekler.

‘Erkeklerin elimize, gözümüze sahip çıkamıyoruz deme şekli’

Tuğba Kurt ise kampanyayı başlatan erkeklerin “Kadınlar, kusurumuza bakmayın elimize, gözümüze hakim olamıyoruz” demek istediklerini söyledi.

Kampanyanın hayata geçmesinin yeni baskılar doğracağını vurgulayan Kurt şöyle devam etti:

Yeni adımlar, ‘bütün kadınlar çarşafla dışarıya çıksınlar ya da evden hiç çıkmasınlar. Kadınlar her zaman bize göre hareket etmeli’ olacaktır. Bu bana göre kadını tamamen yok etmenin ilk adımlarıdır. Onun için karşıyız. Bütün kadınların kendi gelecekleri için buna karşı çıkması gerekiyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Aile bakanı: 'İyi hal indirimi istismar davalarında geçerli olmayacak'
Sonraki Haber
Vali 'ahengi bozar' endişesiyle öğretmen eşini Milli Eğitim Müdür Yardımcılığına atadı